Западни Балкан и даље буре барута

Западни Балкан остаје европско буре барута, а америчко лидерство биће кључно да не дође до пожара, наведено је у најновијој студији америчке Херитеџ фондације о стању у нашем региону.

Регион 28.03.2018 | 09:32
Западни Балкан и даље буре барута
Они истичу да су Русија, Кина и Турска у посљедњих неколико година значајно појачале своје присуство, истискујући утицај ЕУ и САД, а исламистички екстремизам представља озбиљну безбједносну пријетњу.

Херитеџ фондација је најутицајнији републикански институт у САД, који је веома близак Републиканској странци, која је тренутно на власти у Америци.

Типично за конзервативнији амерички тинк танк, као дио разлога што је амерички утицај ослабио, они наводе "прогресивну агенду" коју је, како кажу, наметнула администрација Барака Обаме, а која, наведено је, није добро прихваћена од стране религиозне и традиционално настројене локалне популације, али и то да, како тврде, ЕУ није успјела својим политикама ефикасно помоћи у европским интеграцијама региона.

Осим Русије, Херитеџ фондација види изазов за Америку у намјерама Кине и Турске. Истичу да Кина планира милијарде вриједне инвестиције у инфраструктуру како би БиХ и регион приближила својој сфери утицаја, а да Турска у БиХ види братски народ с којим жели његовати тијесне економске и културне односе.

Фондација подсјећа и да се у БиХ међу традиционално умјереним муслиманима пробија радикалнија верзија вехабијског ислама, коју преферира Саудијска Арабија. Додају и да је дио те заједнице радикализован до мјере да се прикључио Исламској држави, али да, како наводе, власти БиХ покушавају умањити значај таквих тврдњи.

"У септембру је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, негирао новинске написе да су радикални исламисти формирали базу у руралним дијеловима БиХ. Међутим, у новембру су се појавили медијски написи да је њемачка безбједносна агенција изузетно забринута у вези с пријетњом исламистичких терориста с посебним фокусом на БиХ", наведено је.

Као препоруку за администрацију Доналда Трампа, Херитеџ фондација истиче важност обустављања Обаминих "прогресивних политика", да се беспотребно не мијеша у домаће односе унутар земаља, те да помогне ЕУ у интеграцији региона.

Као модел за БиХ, индиректно се с помиње Брчко дистрикт, за који кажу да ту живе Бошњаци, Срби и Хрвати, у којем су институције мултиетничке, за разлику од ФБиХ и РС.

Када се ради о РС, Србији и српском народу, истичу да су у значајној мјери потпали под утицај Русије, а ту посебно истичу улогу Милорада Додика, предсједника РС.

"Москва зна да је најбољи начин да спријечи БиХ да се придружи евроатлантској заједници да искористи унутрашње етничке и вјерске подјеле између Бошњака, Хрвата и Срба у земљи. Лидер РС Милорад Додик заговара независност свог региона и има веома блиске односе с Кремљом", наведено је, уз напомену да је Владимир Путин, руски предсједник, неколико пута Додику приредио државничке почасти. За Додика још кажу да је због "илегалног референдума о Дану Републике" добио санкције од стране Америке.

Ана Тришић-Бабић, бивша замјеница министра спољних послова БиХ, каже да ова студија показује да Америка схвата да европски приступ у ранијем периоду није уродио плодом.

"Ми у БиХ смо скретали пажњу да су иницијативе попут реформе полиције и сличне одузимале пуно времена, нису донијеле никакав резултат, а празан простор који се појавио искористиле су неке друге земље да се позиционирају у региону", сматра она. Подсјетила је да је Америка помогла да се заустави рат те да очекује да се та земља поново значајније ангажује и помогне бриселској администрацији у региону.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Харе

28.03.2018 07:39

Зато што Србија трпа нос у сваку земљу и глуми дрота

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

28.03.2018 09:33

Е, видиш, овак твој коментар је показатељ разлика у менталитету Срба и ваз свих осталих! И зато од вас нема ништа! А од свих Срба - најкултурнији, најбогатији, најцивилизованији и најтолерантнији су војвођански Срби! - И на те Србе се угледају они из централне Србије, а и ови из Републике Српске, јер у Војводину долазе да студирају! ...А ви сви остали ће те остати турска некултурна рупа, јер понашате се онако како су се понашали ваши преци пре неких 150 година (још за време Турака)!

Name

Пикси

28.03.2018 07:42

Никад није било другачије, нити ће. Тако владају нама, и пљачкају нас до изнемоглости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

28.03.2018 07:42

Само вас молим да не правите концепт власти као у Брчком.Овдје је све у хаосу а заједно се само краду паре.Ово је најгори концепт јер кад нешто припада свима оно не припада никоме?Из овог града ће отићи сви јер га нико више не осјећа својим, а добро је само онима на власти и онима уз власт а све остало је јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцак Брцацицу

28.03.2018 18:13

Ниси ти Брцак ти си шљего из неакве вукоебне. Брцко Брцацима.

Name

дзоо

28.03.2018 07:46

То само пису наси и устаски националисти.Ко сме опалити метак алал му вера.Хрвати несмију јер су у ЕУ и Нато алијанси.Србија је мртва кобила месец да јој санкције уведу палаби н кољена горе него Слобин Yуга.Плус Србиј окрузена Нато савезом Руси воде своју бригу несмеју без одобрења ни делове од старих авиона да транспортују преко Нато дрзава.Остави те се Србовања следецих 200 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.03.2018 05:44

У дијеловима јесте, али су ипак стигли авијони ! Казете крс: видјет цемо .

Name

балкан

28.03.2018 07:48

Мора бити буре барута када хоце да влада свака суса и свако село хоце да буде дрзава а свака цакмара да буде двор свако хоце да буде владар мало мало стоп национална права угрозена каква национална права има дрзава она се треба бавити послом да људи могу да раде дрзава нема нацију имају цркве и џамије нека се баве националним правима колико хоце нико им не смета а наси политицари мало мало ниста друго него угрозена национална права

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме

28.03.2018 07:59

То су и хтјели белосвјестки лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боццал

28.03.2018 08:27

Америчка "Херитеџ фондација"?? Ирелевантан извор"информација". Све ће бити ОК, "буре барута" се може чувати 1000 година а да не еxплодира, основно је не палити ватру у близини барута, мислим да тренутно на Балкану нема таквог лудака који је спреман на то. Јефтина политичка реторика је давно прочитана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завади па владај

28.03.2018 09:32

Амери су главни за пољење ватре у цитавом свијету. Албанци на Косову несмију ни маци без Америцке одлуке. Тако је у свим НАТО цланицама. Србија сигурно неце напасти НАТО. Онда се поставља питање како је то буре кад је све земље осим Србије окупирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.03.2018 13:17

Свако користи неслогу Срба,Бошњака и Хрвара,а незнају да њихова неслога само њих кошта све подједнако,Скроз сам у коментарима осврћо се на договор три народа од странаца нема корист ни један народ ,Ту ако смо рејални су нај више криви Бошњаци заговарајући присуство странаца који њих подржавају па су изазвали и друга два народа да се и они ослоне на странце што њих подржавају ,ту напретка нема ,Наметања решења од странаца нема решења ,решење је договор три народа је једино трајно решене,Пример застава,таблице ,потне исправе итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинцо

29.03.2018 04:57

Ова Ана Трисиц у РС је несто а ла Зорана Михајловиц у Србији.НАТО и УСА потркуса.

ОДГОВОРИТЕ