Студија за рад “Шећеране“

Стручни тим сачинио је Прединвестициону студију у којој су представљене могућности ревитализације фабрике, њеног будућег рада и профитабилности. Рок за продају већинског капитала "Шећеране" је мај мјесец.

Република Српска 19.03.2018 | 21:41
Студија за рад “Шећеране“
Бијељинска шећерана је у стечају али има активан рачун , на којем је милион КМ и не дугује никоме ништа. Наиме, сви повјериоци су своја потраживања превели у акционарски капитал и то је нешто више од 16 милиона марака односно 68 одсто власништва фабрике.

Остатак од 32 одсто капитала је у рукама фондова и "Агрокопа", наводи Зоран Павловић, члан стручног тима консултантске агенције "Хавреx".

Он указује да када би будући стратешки партнер откупио акције од 16 милиона КМ, за ремонт постројења потребно је 20 милиона КМ.

Павловић тврди да би потенцијални купац улог од 20 милиона марака, уз производњу већу од 70 одсто вратио за три године, с обзиром на то да има на располагању 24 хиљада хектара земљишта у окружењу од 100 км и капацитет који може да преради 4000 тона дневно шећерне репе.

"Ово је капацитет који ће када буде радио доприносити 3 одсто друштвеног бруто производа Републике Српске, уз запослење 1000 људи", тврди Павловић.

Предвиђена је не само прозводња шећера, већ и нов приспут преради сировине и пласмана на тржиште.

До сада многи купци су мјеркали бијељинску шећерану, али озбиљна понуда није дата. За будућег стратешког партнера сада су постављени прецизни услови.

"Мора бити трговац шећера, произвођач кондиторских производа, мора имати обрт од 100 милиона марака", тврди Павловић.

Ако план стручног тима прихвати Одбор, а касније и Скупштина повјерилаца шећеране, о свим активностима биће обавијештене надлежне институције Републике Српске и БиХ и понуда ће бити активна.

"Ако не буде заинтересованих стратешких партнера до почетка маја мјесеца, да се у складу са законом проведе расподјела стечајне масе", рекао је Небојша Матић, стечајни управник бијељинске Фабрике шећера.

Процијењена вриједност имовине "Шећеране" је непуних 25 милиона марака.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србин

20.03.2018 09:03

Дрзава троси милионе у глупости зар није боље улозити у ову сецерану и запослити 1000 људи а не продавати некоме другом.

ОДГОВОРИТЕ