Поплављено више од 100 објеката

Више од 100 домаћинстава у приједорским мјесним заједницама Тукови, Рашковац, Брезичани и Гомјеница заплављено је приликом излијевања ријеке Сане.

Република Српска 13.03.2018 | 10:02
Поплављено више од 100 објеката
Водостај ријеке Сане на хидролошкој станици Приједор прешао је коту ванредне одбране од поплава за 22 центиметара и јутрос у 08.00 сати износио је 482 цм.

Велики дио пољопривредних површина у поменутимим мјесним заједницама је такође заплављено, а око 10 стамбених објеката је поплављено до нивоа продора плавних вода. 

Из приједорског Одсјека цивилне заштите су саопштили да је усљед интензивног прилива воде на мјерном мјесту код градског моста дошло до деформације мјерне летве која није у функцији, па је ниво водостаја утврђен на бази других упоредних показатеља. 

Плавне воде су узроковале пресијецање пута Приједор-Бишћани, као и локалног пута у насељу Гомјеница, док је водостај ријеке Милошевице испод критичног нивоа и не угрожава стамбене објекте и комуникације у зони ових водотока. 

И водостај Уне у Новом Граду низводно је изнад коте редовне одбране од поплава за 52 цм и јутрос је износио 502 цм. 

По подацима локалног Центра за обавјештавање, водостај Уне је у стагнацији је у односу на мјерење у 06.00 сати, као и водостај Сане, који је у 07.00 сати био 530 центиметара. 

Засад су на том подручју заплављене три куће. У насељу Видорија код Новог Града, а и даље је у прекиду је саобраћај на локалном путу Благај - Дворна, а Сана је поплавила пут поред сточне пијаце у Новом Граду и пут Урије-Шућа у овим приградским насељима. 

Водостај Саве је такође у порасту и у току дана се очекује да та ријека на хидролошкој станици Градишка пређе коту редовне одбране од поплава. 

Из Хидрометеоролошкој завода Републике Српске прецизирали су да је водостај у 8.00 сати на Сави износио 698 цм. 

У Козарској Дубици и Костајници проглашене су ванредне мјере одбране од поплава.

Извор: Фена
Фото: Радио Козара

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДО КАДА?

13.03.2018 12:46

Па шта је Павићу,шта је сада,све неки други криви,петнаест година нас лажеш у Приједору,петнаест година нам ниси могао направити и обновити насипе.За шта ми тебе гласамо,да примиш Бојића лопова тј.Бојиће у странку а ми да се сваке друге године гушимо у поплавама.Ни робних резерви више нема,све си уништио,ма знаш када ћеш добити више гласове Приједора,НИКАД,сви ћемо у СДС прећи.Па зар опет да се исељавам и рођене куће и да бацам поплављено,па тек сам се стабилизовала и кућа се осушила од влге.Срам да те буде,срам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А гдје су и коме

13.03.2018 14:29

Коме сада да се обратимо за помоћ,влада дужна и Богу и народу,свим свјтским мешетарима,скупљено за помоћ од предходних поплава потрошено,Робне резерве уништили и затворили-једини ми у регији немао робне резерве.Цивилна заштита као ни полиција нема ни горива а камо ли да реагује.КОМЕ???УПОМОЋ.

Name

Приједорски берберин

13.03.2018 18:31

И водопривреда, и дирекција за воде, и цивилна заштита.., све то зорно подсјећа на робне резерве. На нешто опљачкано, опустошено, одувано, на промају, на врата што злокобно шкрипе и спадају са баглама, на празнину и пустош, пустоловину докле год поглед досеже. Или ће нас воде подавити или од суше и жеге погорати, трећега нема. Приједор и Козара, поткозарје и санска долина, заслужују боље.

Name

РАЈНА

15.03.2018 02:04

Чуј коме се обратити за помоћ, а бела чизмица , ено је све скакуће по згради Владе и једва чека да крене у акцију потписаивања картица за помоћ поплављеним, И те 2014 су били избори и те 2014 бела чизмица је "спасавала" потопљене са картицама и уцјеном да се гласа за СНСД-е , само што сада нема довољно па се ваде мртви да гласају. Ево имам и ја мртвака, нудим повољно.

ОДГОВОРИТЕ