„Павгорд“ поново блокира „Алумину“

Фочанска фирма „Павгорд“ поново је затражила блокаду рачуна „Алумине“ из Зворника од које покушава да наплати 155 милиона КМ потраживања од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 12.03.2018 | 09:11
„Павгорд“ поново блокира „Алумину“
Наставак извршног поступка против „Алумине“, кћерке фирме Фабрике глинице „Бирач у стечају, „Павгорд“ је затражио 26. фебруара, само неколико дана након што је Уставни суд БиХ одбио апелацију „Алумине“ за обуставу тог поступка.

Адвокат „Павгорда“ Александар Сајић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је затражио од Основног суда у Зворнику наставак извршног поступка, наводећи да више нема ниједног разлога да се он не настави.

Сајић: Очекујемо запљену и продају имовине „Алумине“

„Очекујемо да ће судија поступити по нашем приједлогу и наставити извршни поступак запљеном и продајом комплетне имовине „Алумине“ до нашег намирења“, рекао је Сајић.

Он је рекао да „Павгорд“ очекује да они који тренутно управљају „Алумином“ и повјериоци ФГ „Бирач“ неће допустити да ово предузеће пропадне и да су они поново спремни на договор.

„Надамо се да ће они коначно прихватити „Павгорд“ и Укио банку као озбиљне преговараче и да ће сјести за сто са нама. Никоме није у интересу да „Алумина“ пропадне и ми смо, наравно, спремни за разговоре, али морамо имати и другу страну. До сада то нисмо имали“, нагласио је Сајић.

Сајић каже да пресуде судова којима је оспорено потраживање Укио Банке од ФГ „Бирач“, а на које су позивају представници „Алумине“ не могу утицати на извршни поступак који „Алумина“ покреће против „Павгорда“, јер је то друга врста поступка, између других лица и пред другим судовима.

„То нема никакве везе. Тај суд је одлучивао о пријави Укио банке у стечајном поступку против ФГ“Бирач“. Хипотетички, могуће је да Укио банка изгуби спор против Фабрике глинице, а да „Павгорд“ добије против ’Алумине’“, казао је Сајић. 

Милошевић: Одлукама судова трајно је забрањена блокада рачуна „Алумине“

Адвокат „Алумине“ Владимир Милошевић за ЦАПИТАЛ је потврдио да је „Павгорд“ затражио нову блокаду рачуна „Алумине“. Каже да је убједљиво највећи проблем „Алумине“, а истовремено и најтежа злоупотреба извршена уписом залога на њеној имовини у корист Укио банке, по основу којих данас фочанска фирма„покушава незаконито да од „Алумине“ наплати 155 милиона КМ“.

„Упорно покушавамо да укажемо на то да је извршење путем блокаде рачуна, као и извршење на непокретностима „Алумине“ још 2016. године правоснажно обустављено одлукама Окружног привредног суда у Бијељни и Вишег привредног суда у Бањалуци. Дакле, трајно је забрањена блокада рачуна и извршење на непокретностима „Алумине““, каже Милошевић.

Он је истакао да је рачун „Алумине“ раније блокиран по основу залоге на старим компјутерима, радним столовима и полицама.

„Ово даље значи да се незаконитим залогама на стварима вриједности од по неколико десетина или стотина КМ, трансакциони рачун блокира на 155 милиона КМ“, рекао је Милошевић.

Казао је и да је су недавним пресудама Окружни привредни суд у Бијељини и Виши привредни суд у Бањалуци правоснажно утврдили да не постоји потраживање Укио банке од 155 милиона КМ према ФГ „Бирач“ нити пратеће залоге дате по истом основу и истог дана када и спорне залоге на којима се спроводи извршни поступак против „Алумине“.

„Овај извршни поступак против „Алумине“  је правно неутемељен и незаконит, те апелујемо на правну државу да реагује и отклони незаконитости, а лица која су довела до ове ситуације процесуира, будући да би могло доћи до пропасти највећег привредног ресурса РС“, каже Милошевић.

„Павгорд“ је 2015. године купио 155 милиона КМ потраживања Укио банке од Фабрике глинице Бирач у стечају, а та потраживања покушава да наплати од њене кћерке фирме – „Алумине“.

Укио банка је на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и “Алумина” пословала у саставу Фабрике глинице “Бирач”, у којој је покренут стечај, потраживала 155 милиона марака, а тај дуг “Павгорд” је раније откупио за 6,4 милиона евра.

Како би дуг био намирен, на захтјев “Павгорда” рачун “Алумине” био је блокиран од 12. до 26. априла прошле године.

Након тога, Уставни суд БиХ је по апелацији “Алумине” у јулу 2017. године донио привремену мјеру којом је наложено Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који је покренула фирма “Павгорд”. У међувремену су и надлежни судови у РС одбили тужбени захтјев Укио банке којим је од “Бирча” тражила 155 милиона марака.

Међутим, Уставни суд БиХ недавно је одбио апелацију „Алумине“ којом је тражила поништење одлука Основног суда у Зворнику и Окружног суда у Бијељини, на основу којих је “Павгорд” уведен у извршни поступак умјесто Укио банке из Литваније, а из овог предузећа су најавили да ће поново покренути извршење што су сада и учинили.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Неко тамо

12.03.2018 08:14

Дали гаранцију и онда нема ми ниста с тим :) Неко је дебеле паре добио да издра гаранцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све узети

12.03.2018 17:06

Све им узми Гоци,све,па ста би ви да се мало зазате,дајете гаранције и хипотеке,да за то нико не одговара а да он као улагац испадне будала.Све,па да видимо докле це их Додикове малверзације и странцки кадрови довести,умјесто да народ узме мотку и пребије те који су довели до овде ви глумите зртве за тудје новце а свохе фино лијпо спкаовали по вилама и становима по Србији и Европи

Name

Теам буилдинг

12.03.2018 08:48

Гоци-Теги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

12.03.2018 09:01

Гоци.је краљ.И треба да блокира.Када су узимали паре све је било ок...Само напријед Го и!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буги

12.03.2018 09:09

Овај слуцај ни Зељка немозе описати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леин

12.03.2018 09:26

Нема јела, нема пића, без ГОЦИЈА ПАВЛОВИЋА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сувласник

12.03.2018 09:34

Ја сам имао акције у Бирач-у, када је Бирач отишао у стечају акције су пропале, а фабрика несметано ради. Проглашен је стечај мајке фирме а кћерка несметано ради. Чудна лоповлука мила моја мајко. Све мале акционаре су опљачкали до голе коже, а сада се праве Енглези. Исти је случај био и са Рудником лигнита Станари. Од тада купујем само обвезнице РС, али и њих морам хитно продати, јер ће и РС ускоро у стечај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

12.03.2018 09:38

Само напријед Гоци, растјерај ту багру која годинама пљацка Алумину, све неки стецајни и повјериоци, а лопови да не могу бити веци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

12.03.2018 09:49

Свака цаст газда Горане, поздрав од Мика Милановица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Круг

12.03.2018 10:38

Има ли краја овим лоповлуцима и ко се окористава од ове фарсе..досадни сте до бола а радници да имају у глави све актере било које стране би фино истерали и ангазовали своје људе да воде фабрику! Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.03.2018 11:11

Шта очекује Павгорд,да за 12 милиона добије 155.Мора да су предрадње биле"чисте"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

12.03.2018 12:00

Сајицу, не срамоти се....нек те адвокати Алумине науце праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звака за сиротињу

12.03.2018 13:22

Да ли то био овај или неки други Сајиц ил вразија матера, нема везе са знањем и градивом, него са мутљавинама које нас вец 20 година униставају,тако да све сто раде и сто су наумили они који одлуцују могу то и без адвоката,који су небитни као и радници а и сам народ. Непотребно а скупо јер исход се вец одавно зна,само се развлаци да би нам замазали оци

Name

свитац

12.03.2018 12:02

Сајицу, могао би ти опет код професора Поповица на испит изаци...мало да поновис градиво...побркао си неке основе из привредног права

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СВИТАЦ

12.03.2018 12:36

НЕТРЕБА АДВОКАТ ДА ОБНАВЉА ГРАДИВО, ЗЕЉКА И МИЛЕ А ПОСЕБНО БИВСИ МИНИСТАР МУП РС ЈОВИЧИЋ ЗНАЈУ ЛАНАЦ КРИМИНАЛА.