На ивици сукоба: Ситуација напета

У Дому здравља Хан Пијесак кључа незадовољство. Осим финансијских проблема, кашњења плата и неуплаћивања доприноса, нарушени су и међуљудски односи. Радници тврде да је вршилац дужности директора нелегално постављен, те да врши мобинг.

Република Српска 07.03.2018 | 22:07
На ивици сукоба: Ситуација напета
За вршиоца дужности директора Дома здравља Хан Пијесак у мају прошле године именована је докторка Радојка Голијан, бивши љекар ове здравствене установе која је 2008. године отишла у инвалидску пензију. Она тврди да су њеним доласком на чело Дома здравља ствари, прије свега у финансијском погледу, кренуле набоље, али се радници не слажу са њом.

Плате касне, а доприноси нису уплаћени за пуних пет година, јер транша коју Дому здравља за плате и остале трошкове исплаћује Фонд здравства Републике Спске, није довољна.

Наиме, у Дому здравља је запослено 26 радника, али Фонд признаје само непуна два тима породичне медицине.

Директорка тврди да недостајућа средства за рад Дома здравља намирује општина из буџета, али запослени, прије свега љекари, сматрају да то није тачно, те инсистирају да се транша Фонда повећа.

Стандард по којем на око двије хиљаде осигураника долази један љекар и одређена количина лијекова не може се примјењивати једнако за Бањалуку, у којој у једној улици имате хиљаду становника различитих годишта и за Хан Пијесак, који је планинска, разуђена општина са претежно старачким становништвом које живи у удаљеним селима.

Већина радника Дома здравља сматра да плата директора од око 50 хиљада марака годишње, додатно оптерећује пословање те установе. Уз то, именовање Радојке Голијан за вршиоца дужности директора сматрају нелегалним, јер је прије 10 година отишла и инвалидску пензију.

Радници Дома здравља који сматрају да је Голијан незаконито именована на мјесто вршиоца дужности директора и да за то нема ни сагласност Министарства здравља Републике Српске, тврде да је у све упетљано општинско руководство, тачније локални СНСД.



БН телевизија

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Е

07.03.2018 21:35

Па ја се цудим како медицински радници тразе да иду у иностранство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

соле манојле

07.03.2018 21:41

Жалите се Додику , па ће те добити уличара за директора ко они у Зворнику .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

08.03.2018 05:12

Сваста отисла у пензију па опет ради јос је пореметила и медјуљудске односе док нам млади одају не запослени мора да је неки цлан ССНД ово само мозе бити у РС брука.

Name

Милутин

08.03.2018 06:38

У праву си соле, ништа без жалбе диктатору Додику. Што је обечао то сте и добили, а и ми у Хан пјеску добичемо исто, оно што преко двоје виси.

Name

Јоја

09.03.2018 07:50

Залите се управи водовода.

Name

ханпесак

07.03.2018 22:03

Ма СНСДовце оставите саме у пустинињи они прихвате другу вјеру, унисте пустињу и тврде како је то издаја националних интереса (за све који не мисле као они) Мени је драго да сам отисао из ове селендре а ви наставите да гласате за ове ликове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

07.03.2018 22:39

Како из инвалидске пензије на посао? Или је чудом оздравила или није ни требала дибити инвалидску пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.03.2018 22:45

Мртва глава за пропале институције,ста ли тек раде они гдје има мало висе пара !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

О6 3Б

07.03.2018 23:15

Не брините брацо, издрзите јос мало, стизе вепар са пјеновца а данас командант истуреног страјкацког огранка си у зворнику --- он це да вас подуци техникама опструкције и дератизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доцторс=схит

07.03.2018 23:25

мајооој препознаје се исти рецепт.. ајде одј.. висе.. нецете ви одредјивати ко це бити директор. ако хоцете да радите радите ако нецете има ко хоце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Модрица

08.03.2018 05:17

Дојите у Модрицу да видите како се врси мобинг над радницима, иста ствар ако није и гора данас Директор мозе да буде ко хоце. Дом здравља у Модрици је сумска управа Ристе Марица, Срдјана Давидовица кога су пребили на Сокоцу једва зиву главу извукао па се сад проводи по Модрици, и да споменем и Бранка Симица и он је страсан једна велика нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мирко

08.03.2018 09:34

др Срђан је најбољи и најпостенији др кога је Модрича имала и има . Тако да ти Мирко казем да лупаш глупости или нису сав св..

Name

ШКУЉ

18.03.2018 17:20

КО ВРСИ МОБИНГ НА РАДНИЦИМА ДЗ У МОДРИЦИ,ЦИСТА ЛАЗ.ДИРЕКТОР ЈЕ ДИВАН ЦОВЕК,ПОСТЕНИ ВОЛИ ДА РАДИУНИЈО ЈЕ ПУНО НОВИТЕТА У ДЗ

Name

ШКУЉ

22.03.2018 22:31

ДА МАЛО ПОЈАСНИМ О РАДУ ДОМА ЗДРАВЉА МОДРИЦА,КАЗУ ДИРЕКТОР ВРСИ МОБИНГ НИЈЕ ТАЦНО,ЦОВЈЕК ЈЕ САМО УВЕО РАД И ДИСЦИПЛИНУ НЕМА ПИТ КАФУ КАД ХОЦЕС И СА КИМ ХОЦЕС ТАЦНО ТИ ЈЕ ОДРЕДЈЕНО КАД И СА КИМ СМИЈЕС ПРИЦАТ,МЛАДИ ДОКТОРИ СЕ БУНЕ СТО ИМАЈУ ПУНО ПОСЛА И ВИСАК САТИ,МРСКО ИМ РАДИТИ ГОДИСЊЕ ИМАЈУ САМО 900 САТИ ВИСКА ПА ТО ЉУДИ НИЈЕ НИСТА ПА У ЗАКОНУ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО 200САТИТО СТО ЈЕ МАЛО СМАЊИО ПЛАТЕ ПА И БИЛЕ СУ ВЕЛИКЕ,СЕСТРЕ ИМАЈУ УРЕД 800КМ А ДОКТОРИ 1400КМ,ПУНО ЈЕ БРАТЕ,ПА СМАЊИО ЈЕ И СЕБИ ПА КАО ДИРЕКТОР ИМА САМО 2500КМ А ЗАМЈЕНИК 2300КМА ТАКО ОДГОВОРАН ПОСАО ОБАВЉАЈУ,СПРЕМАЦИЦА ИМА И ПРЕВИСЕ 5 ИХ РАДЕ И ИМАЈУ ПЛАТУ 405КМ,АКО ИМА НЕКИХ НЕЈАСНОЦА ОБЈАСНИТ ЦУМАПРАВЉЕНА ЈЕ ПРЕРАСПОДЈЕЛА РАДИ СЕ У ДВИЈЕ СМЈЕНЕТАКО ДА САД ПАЦИЈЕНТИ ЛУТАЈУ ПО ЦИЈЕЛИ ДАН ТРАЗЕЦИ КО ЦЕ ИХ ПРЕГЛЕДАТИЈОС МНОГО ДОБРИХ И ПАМЕТНИХ ПОТЕЗА

Name

ШКУЉ

24.03.2018 21:00

ДА ЈЕ СВЕ ПО ЗАКОНУ ИМАУЈ ЈАСНИ ДОКАЗИ,НПР.ЈУЦЕ ЈЕ БИО УПРАВНИ ОДБОР ДОМА ЗДРАВЉА МОДРИЦЕГДЈЕ ЈЕ ПРЕДЛОЗЕН ИЗВЈЕСТАЈ О РАДУ И ПЛАН РАДА КОЈИ ЈЕ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕ БЕЗ ЗАМЕРКИ,ПА ЈЕДНА ОД ТАЦАКА ЈЕ БИЛА УКИДАЊЕ ПРЕВОЗА РАДНИЦИМА АКО ИМАЈУ ОНИ ИЛИ НЕКО ЊИХОВ ИМОВИНУ У ГРАДУРАДНИЦИМА СУ УЗИМАЛИ ИМОВИНСКИ КАРТОН И ТО ЈЕ ПО ЗАКОНУ СЛЕДЕЦА ТАЦКА ЈЕ БИЛА ОДЛСЗСК ДОКТОРА НА ЕДУКАЦИЈУ НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО АКО ДИРЕКТОР СМАТАР ДА ТА ЕДУКАЦИЈА БЕЗВЕЗЕ НПРЗА ГИНОГОЛОГИЈУ,ПРДИЈАТРИЈУ,ПСИХИЈАТРИЈУ ФИЗИЈАТРИЈУ И СВЕ ОСТАЛЕ ГРАНЕА ДИРЕКТОР ЈЕ АДЕКВАТАН ДА ПРОЦИЈЕНИ ЈЕР ЈЕ ОН ЗАВРСИО ПОРОДИЦНУ МЕД.КАО СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈУ КОЈА ТРАЈЕ 3ГОД.А ДА ЈЕ НАВРИЈЕМЕ ОТИСАИ МОГАО ЈЕ ЗАВРСИТИ КАО И ВЕЦИНА ДОКТОРА ЗА 6МЈЕСЕЦИКОЈЕ ЈЕ ТРАЈАЛО КАО ЕДУКАЦИЈЕ А У СВИМ ТИМ ОДЛУКАМА ПОМОГЛИ СУ МУ ЦЛАНОВИ УПРАВНОГ ОДБОРА ИСПРЕД СОЦИЈАЛИСТИЦКЕ ПАРТИЈЕ И ДНСа,СВИ ЗНАЈУ ДА ОДЛУКЕ НИСУ ПО ЗАКОНУ АЛ ЕТ СТА ЦЕС УСВОЈИСЕ СЕ

Name

Синиса

24.03.2018 21:20

Немој те тако господо писати,сви знамо да Управни Одбор одговара пред законом. Ако нисте знали они могу бити кривицно одговорни јер су они одговорни дал ли је то по закону или не,а Директор мозе да погријеси ал УО НЕ

Name

Пијесачанин

08.03.2018 07:11

Та жена и њен муж, кобајаги доктор нечега, и професор на неким кобајаги факултетима, који је докторирао на неком квази пансловенском универзитету, су невиђени криминалци. Она са тешким психичким дијагнозама враћена из инвалидске, а он однио ко зна коју количину романијских јагњади, и џакова кромпира Рајку Кузмановићу, и ко зна још коме, док није "докторирао"!!! Република Српска ће се са оваквим клошарима, неминовно самоукинути. Шта ће нам непријатељи, кад имамо овакве људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Модрица

08.03.2018 16:56

Ако ти Срдјан одговара воги га куци па нека ти лијеци кога имас, а постен толико да су га испребијали на Сокоцу па висе не смије ни отици горе, фукара од цовјека.

Name

миле

08.03.2018 08:12

Све здравствене установе су дно пропаст. Него нема друге већ медецинари пут Њемачка а штраком ништа нећете постићи као и сви који су штрајковали. СРЕТАН пут Њемачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небески лопови

08.03.2018 08:27

Има ли ико сербистану да није лопов? Срби требају једно добро чишћење, мало детерџента и мало више лопате преко леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

08.03.2018 08:30

Јел може неко да ми објасни зашто локалном СДС-у (сви интервијуисани су били или начелници или одборници или обоје) др. Радојка није сметала и није имала психичке сметње када су је ставили на листу за локалне изборе 2012-те године? Напомињем да је дотична тада била прва испод црте на изборима а да је у СО Хан Пијесак ушла након смрти једног одборника СДС. Из клуба одборника СДС је избачена након гласања против воље клуба (тада је начелник опстине био из СДС) да се Опстина задузи за 3 милиона марака за водовод и канализацију, уз образлозење да је таквим гласањем нањела немјерљиву стету СТРАНЦИ! Дакле, када си уз мене постен си, струцан, ниси луд а кад ме напустис, ха инвалид, психицки болесник, лопов! Лицно мислим да СДС има вецину (сад за сад само 1 одборник :) ) и Нацелника, вјероватно би Радојка (да је остала у СДС) била директор, и нико се не би бунио. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјесачанин

08.03.2018 13:42

Ти очигледно не познајеш ствари са правне стране. Да би се кандидовао за одборника, а мислим да ти јеси одборник, можеш бити и инвалид , па чак и са психичком шифром. Ако те народ изабере таквог , онда си одборник, и идеш у коалицију са ким хоћеш. По закону о ПИО, ако неко оде у инвалидску пензију, без обзира по ком основу, он је изгубио радну способност, и никад више , ни под којим условима, не може бити запопслен! А, овдје је дебело у кршење закона, укључен начелник Општине, Министар здравља, и наравно скупштинска већина, која то све зна, а ипак је поставила за В.Д.

Name

стоп терору медицинара

08.03.2018 10:40

Чудно, није им сметало годину дана ко је директор али је сада почело да им смета. ово троје "доктора" који су овако опљували директорку раде то само зато сто су добили новац за то, по старом добром опробаном рецепту из зворника. то много више говори о њима него о директорки. лично, ја да сам директор одмах бих поднио оставку, установа је обична сеоска амбуланта а доктори су очигледно ситне интересдзиње, са покушајима уплива у политику - значи нуле, кога и кад и од чега сте ви излијечили од нечега, биједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правдољубиви

13.03.2018 19:11

Разумијеш се ти у медицину као Марица у "оно", свако бира доктора и установу гдје ће се лијечити, па бирај и ти, али такве је често и немогуће и лијечити иизлијечити. Свакако треба да те је стид, тако размишљају само режимски сатрапи. Тзв директорица је обична грамзива, алава, лажовчина и преварант као и њен муж. Дотична је трајни инвалид рада и то потврђена ревизијом - за коју је од некога и имала.

Name

Пјесачанин

08.03.2018 13:48

кад председник Републике, може бити (пресуђено) тешко психички болестан (тужба против Босића), па ником ништа, што не би била једна локална криминалка...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН КАО ПРСТОМ У ...

08.03.2018 14:16

Па ово да није залосно било би смијешно. Ови доктори сто коментарису и нападају докторицу Голијан су били директори у задњих 15 година,значи они нису улпатили доприносе.Просли мандат на целу опостине Хан Пијесак је био др.Супиц као нацелник,овај др. Боровина предсједник клуба одборника СДС, др.Мировиц одборник у скуоптинској већини око СДС-а,ова из синдиката Мандицка одборник СДС-а и предсједник синдиката,др Голијан са њима као такодје одборник СДС-а(иако је и тада била у пензији) знаци има ли људи у својим рукама и судбину Дома Здравља,општине и судбину СДС-а.До сукоба долази када се у будзету општине за 2015 појавио предлог ових "стручњака" да дом здравља који је у теској ситуацији добије из будзета 0 марака!Када је снсд предлозио 130.000КМ са њима је гласала за то др. Голијан али назалост нису опет има ли већину и остало је 0 марака за дом здравља!А др радојка је истјерана из сдс-а само зато сто је подржала да се помогне из будзета дом здравља.Да ствар буде гора на задњим изборима је са листом НС оног Шукала подрзавала др.Боровину и сдс и тада је била добра.Након локалних избора и распадања СДС-а улази у скупштинску вецину и постаје директор и одмах више није способна него ....Залосно је јер ови сто овде причају су исти они сто су имали плате по 8000КМ,а до доласка др.Голијан сви по 3.000КМ.Е сад раде за око 2.000КМ па је мало....Ови доктори су унистили дом задрвља,опшрину Хан Пијесак и мој СДС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

08.03.2018 15:21

Одговори ти њима свима и капак бајо. Браво.

Name

Познат свима у ХП

13.03.2018 19:22

Овај лик што овдје пише је Начелник општине Хан Пијесак који је дубоко упетљан у незаконитости око именовања ове квазиособе за в.д. директора ДЗ Хан Пијесак. И који није испоштовао закон када се тиче финансирања ове здравствене установе, узгред је ненадмашни лажов и познати фалсификатор и преварант од раније, да не кажем оно право што он заиста јесте. Колико је ФЗО РС давао на кашичицу и фиктивно задужио све здравствене установе у РС, тако им генерално и стоји здравство у РС. Што би рекли, не прави се пита од г....а! Да криминала има, давно би дошле инспекцијске службе и давно би неко био у затвору. Овако овај лик булазни, лаже и свашта нешто још. Он је срамота ове општине и није његов СДС, само се крије иза овог писанија.

Name

А

09.03.2018 07:20

Види докторице.правнице.љубавнице.заводнице.Знамо те ми из Пјеска.ко си.Јадна ова директорица с вама јадима.Док се пасло било је лијепо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не може теби бог помоћи

13.03.2018 19:28

Могао те је режим научити писати, васпитање додуше долази из куће, а безобразлук из користи од власти. А, пашарину су вршили ти и твоји. Култивиши се, због себе.

Name

нн

09.03.2018 16:44

2008 у инвалидску пензију 2017 у дир фотељу. Е то само код нас мозе. Сад лијепо тузити комисију која ју је пензионисал, она и комисија да врате све пензије које су исплацене плус камата и на суд па у бајбукану. Олаксавацу околност им дати: могуцност бирања Фоца или Туњице код Б Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У бувару

13.03.2018 19:29

Тако је нн, како год прљава преварантица.