Ципрасова порука демонстрантима

После протеста више стотина хиљада људи у Атини због могућег компромиса Грчке у спору око назива Македоније, саопштењем се огласио кабинет премијера Алексиса Ципраса.

Свијет 04.02.2018 | 21:25
Ципрасова порука демонстрантима
Влада се фокусира на национални интерес и било какво друго понашање довешће до пораза нације, саопштено је из Кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса.

"Влада се фокусира на национални интерес, умереност, обазривост и инсистира на сарадњи, разумевању и заједничком развоју", наводи се у саопштењу Кабинета председника грчке владе, преноси АНА.

У саопштењу се тврди да се на данашњем протесту у Атини због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније окупило неколико хиљада људи, чиме, како се наводи, нису испуњена очекивања организатора да ће се милион људи наћи на протесту.

Из Ципрасовог кабинета напомињу да већина Грка сматра да се проблеми спољне политике морају решавати без нетолеранције и фанатизма.


 
Иначе, више од две трећина Грка противи се коришћењу термина Македонија у новом имену бивше југословенске републике, показује најновија анкета коју је спровео Универзитет Македоније за Институт ЕЛИАМЕП.

Конкретно бројке показују да се 71,5 одсто испитаника противи коришћењу термина Македонија, 22,5 одсто се слаже, а шест одсто испитаника није желело да одговори.

Истовремено, 56 одсто испитаника сматра да се премијер Грчке Алексис Ципрас у решавању овог питања не носи са ситуацијом на исправан начин, а 26,5 одсто сматра да поступа исправно.

Што се тиче главног лидера грчке опозиције, председника Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса, 54 одсто испитаника сматра да има погрешан став према спору са именом, док је његов рад око 21,5 одсто испитаника оценило као позитиван.

Слична ситуација је и у случају министра спољних полсова Грчке, Никоса Коцијаса, где 47 одсто испитаника сматра да његове одлуке нису адекватне, а 26 одсто сматра да су исправне.



У Атини је данас одржан масовни протест због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније.

Према подацима агенције АНА, присуствовало је око 140.000 људи, а 283 аутобуса су стигла у Атину, довозећи људе широм Грчке на протест.

Због протеста је грчка престоница од јутарњих сати у блокади и под "опсадом" полиције.

На демонстрацијама су се окупили Грци који се противе употреби речи "Македонија" у имену бивше југословенске републике.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ајјј

04.02.2018 21:06

Сад да ми нисмо ципке ко сто јесмо дали би безрезервну подрску Македонији...али знас нас је..бо нас ...прије 25 -30 година ова грцка внаго писнут нису смјела...сад се несто дизу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

04.02.2018 21:20

Ето у мјесто Македоније само замените једно слово и ресен проблем. Нпр Маседонија. Али сто јесте јест њихови протести нису ни пола како то ми знамо протестоват. Уците од нас како се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

04.02.2018 21:30

Ови грци убисе пару на туризму , и антицком туризму а и хрисцанску културну бастину својатају због туризма, а јерусалим је мало даље ... у сустини немају ни они јак културни идентитет јер су хрисцанством прегазили антицке идеале.. тако да је ово обицна глупа руља неписменог народа а Македонцима замјерају несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхарлес

05.02.2018 06:48

Пуна подршка нашој братској Македонији!

ОДГОВОРИТЕ