Америка и Русија: Тензије у порасту

САД ће, због забринутости због нарастања нуклеарног тактичког арсенала Русије, проширити сопствене нуклеарне капацитете, преноси Ројтерс наводе из документа Пентагона о нуклеарној доктрини Вашингтона и објашњава да се ради о подморницама које ће бити модификоване да могу да лансирају балистичке ракете са нуклеарним главама тежине бомбе бачене на Хирошиму 1945. године.

Свијет 03.02.2018 | 17:08
Америка и Русија: Тензије у порасту
Наводи се да је нова "Ревизија нуклеарног става", које је Пентагон објавио јуче, у великој мјери у складу са претходном из 2010. године и да предвиђа да САД модификују мањи број подморница за испаљивање ракета са нуклеарним главама са такозваним "опцијама ниског доприноса".

Ројтерс наводи да овакво нуклеарно оружје, који је и даље разарајуће, има снагу мању од 20 килотона, што је отприлике експлозивна снага прве атомске бомбе коју је америчка војска бацила на Јапан на крају Другог свјетског рата.

Наводи се да је аргумент у корист оваквог оружја то што је последица удара већих нуклеарних бомби толико катастрофална да би оне могле да никада не буду искоришћене, као и да оне не служе као да ефективно средство за одвраћање друге нуклеарне силе.

Ројтерс наводи да оружје с опцијама ниског доприноса има мању моћ разарања, па би потенцијално вјероватније било употребљено, како би послужило за одвраћање противника.

Агенција наводи да критичари тврде да нова доктрина Пентагона повећава ризик од "погрешне процјене" САД и Русије.

Ројтерс наводи да је овај документ посљедњи знак све снажније рјешености администрације америчког предсједника Доналда Трампа да се суочи с изазовима из Русије, у исто вријеме када шеф Бијеле куће настоји да побољша везе са Москвом како би обуздао нуклеарне амбиције Сјеверне Кореје.

Наводи се да је ово усредсређивање на Русију у линији са промјеном приоритета Пентагона од борбе против исламских екстремиста према "конкуренцији велике силе" у одмосу на Русију и Кину.

"Наша стратегија ће осигурати да Русија схвати да је неприхватљиво било какво коришћење нуклеарног оружја, колико год било ограничено", пише у документу Пентагона.

Русија реагује: Алармантно

Министарство спољних послова Русије данас је саопштило да ново стајалиште Вашингтона у вези са рапоређивањем нуклеарног оружја изазиве забринутост, преноси ТАСС.

Руска агенција наводи да је министарство овако реаговало на јуче објављену нову "Ревизију нуклеарног става" Пентагона.

"Де факто неограничени приступ Вашингтона у погледу коришћења нуклеарног оружја је алармантан: они објављују могућност употребе нуклеарног оружја у екстремним околностима, које аутори доктрине не ограничавају само на војне сценарије. Штавише, појам војних сценарија је тако магловит да би америчким планерима могло да буде омогућено да скоро свако коришћење војне силе виде као повод за извођење нуклеарног напада против оних које они (САД) сматрају агресорима", навело је руско министарство.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар