Подјеле међу сепаратистима

Каталонске просепаратистичке партије морају у наредним данима да донесу одлуку да ли ће да ријеше несугласице и да подрже свргнутог лидера Карлеса Пуђдемона или ће покушати да пронађу алтернативу.

Свијет 03.02.2018 | 11:44
Подјеле међу сепаратистима
Аналитичари истичу да, за разлику од покрета за независнот у Шкотској и канадској покрајини Квебек, у Каталонији сепаратистички камп чине три различите групације уједињене у својој намјери да се отцијепе од Шпаније али често у спору око различитих питања.

Спор је изашао на видјело почетком седмице када је предсједник каталонског парламента Рођер Торент одгодио гласање на којем је Пуђдемон поново требао да буде именован за лидера.

У локалним медијима појављују се нови кандидати за функцију предсједника Каталоније иако Пуђдемонов покрет Заједно за Каталонију инсистира на томе да се он мора вратити из самонаметнутог егзила у Белгији након побједе на парламентарним изборима одржаним у децембру.

Торент је истакао да је одгодио сједницу како би осигурао да све протекне на "ефикасан" начин након што је Уставни суд увео рестрикције ради заустављања именовања Пуђдемона.

Међутим, аналитичари сматрају да у стварности постоје несугласице између Пуђдемоновог покрета Заједно за Каталонију, Торентове Републиканске љевице за Каталонију /ЕРЦ/ и мање партије лијевог центра ЦУП.

Три покрета не могу да постигну сагласност о томе како наставити након неуспјелог једностраног проглашења независности у октобру након чега је Мадрид распустио регионачне власти и прогласио ванредне изборе.

ЕРЦ жели да се страсти смире, да се добије ефикасна регионална власт и да се покушава јачање базе за подршку сепаратистима јер је и даље мање од 50 одсто Каталонаца за отцијепљење.

Заједно за Каталонију инсистира да Пуђдемон буде на челу региона након побједе на изборима на којима је његов покрет од три групације добио највише гласова.

ЦУП са своје стране жели да покрене грађанску непослушност.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РОЂО

03.02.2018 11:55

Право су га попушили!

ОДГОВОРИТЕ