Интервју - Шампион Шарић: Штербик је утјерао страх Швеђанима!

Добојлија Данијел Шарић окитио се новом титулом првака Азије са селекцијом Катара истог дана када је његов некадашњи саиграч из репрезентације Србије и Црне Горе Арпад Штербик освојио Европско првенство.

Остали спортови 02.02.2018 | 22:50
Интервју - Шампион Шарић: Штербик је утјерао страх Швеђанима!
Рукометаши Катара одбранили су титулу првака Азије побједом у финалу над Бахреином 33:31 (16:17), а селекцију Валера Ривере и овог пута је предводио голман Данијел Шарић.

Овај рођени Добојлија стигао је до трећег злата на Азијском првенству и још једном потврдио кључну улогу у катарској репрезентацији с којом се окитио и титулом свјетског вицешампиона 2015. године.

И овог пута Катар је до титуле стигао побједом над старим ривалом, селекцијом Бахреина.

"Бахреин је добра селекција. води их Гудмунсон, играју одлично и било је тешко.  У групи смо их добили лагано, девет разлике, али у финалу је било тешко. Мало је ту сад и због политике било неког набоја, али на крају смо их добили. Водили су до 40. минута један-два разлике, а онда смо ми преокренули и водили до краја. Добро је било, задовољан сам и због чињенице да је ово наша трећа титула за редом“, сумирао је Шарић утиске са финала у разговору за МОНДО.

Тријумфом у Бахреину 2014. репрезентација Катара прекинула је доминацију Јужне Кореје која је прије тога имала низ од три узастопна злата, а сада је тај успјех поновио Катар освојивши и наредна два  Азијска првенства.

"Задњих четири-пет година доминирамо у азијском рукомету. Иако смо измијенили 4-5 главних играча, задржали смо континуитет. Срж репрезентације, нас двојица-тројица смо остали, дошли су нови момци, стигао је и Кубанац Франкис који игра у Спортингу, он нам је пуно помогао. Ту су и даље Капоте, Роан... Сада се спремамо за Свјетско првенство у Њемачкој и Данској“, рекао је Шарић.

Ипак, прије свјетске смотре слиједи још једно велико такмичење, на којем ће екипа Валера Ривере такође бранити злато.

„Сада нам прво слиједе Азијске олимпијске игре које је послије првенства Азије најјаче ткамичење. То је у августу, а онда Свјетско првенство. И на азијским олимпијским играма бранимо злато, а план је и добар резултат на СП па ћемо видјети шта даље за Олимпијске игре у Токију“.

На голу Катара и даље ћемо гледати момка из Добоја.

"Договор је између мене и федерације да сам до СП 2019. године ту“.

На овом првенству Шарићева замјена умјесто Горана Стојановића био је Аљоша Чудић.

„Он је прије пар година играо у Катару, има спортски пасош Катара и сада када нам је затребала помоћ на голу, јер ја не могу сам да изнесем утакмице сјетили су се њега. Јако пуно нам је помогао, балканска је школа рукомета, игра у Спортингу и дијелили смо минутажу. Он је на почетку првенства бранио пола утакмице, пола ја, а полуфинале и финале бранио сам ја“, рекао је Шарић.

Током своје каријере своје мјесто између статива дијелио је са многим великим голманима, а један од њих је и Арпад Штербик, који је истог дана када је Шарић освојио Азијско првенство у финалу Европског првенства стигао до тријумфа са репрезентацијом Шпаније.

Ова двојица голмана те 2006. године чинили су голмански тандем у селекцији Србије и Црне Горе.

Дванаест година касније обојица су стигли до титуле континенталног шампиона, али ниједан од њих у дресу Србије. 

"На ЕП у Швајцарској смо били заједно и то је био и мој и његов посљедњи наступ у репрезентацији Србије и Црне Горе“, било је све што је рекао Шарић о својој некадашњој репрезентацији.

Потом се осврнуо на тек завршено Европско првенство, на којем је Шпанија захваљујући управо Штербику стигла до свог првог европског злата.

"Шпанија јесе била у кругу фаворита, са Француском, Хрватском и Шведском. Пресудно је било што они нису имали индивидуалце који су се издвајали него цијелу репрезентацију. Играчи су давали максимум и свој допринос иако нису били звијезде. Није се тако могло десити ако Ентрериосу нпр. не иде да их нема нигдје. Играли су тимски и заслужено су дошли до полуфинала“, започео је Шарић анализу Европског првенства у Хрватској и наставио:

"А друга ствар је то што се Арпад појавио након повреде Гонзала Переза. Они су звали Арпада, иако он није био у такмичарској форми. Е ту се види тежина, какав је човјек карактер. Човјек има то што има освојено, само велики спортисти ово могу да направе. Чули смо се послије полуфинала, у том тренутку ја сам био МВП нашег полуфинала у Азији, он је сјајно бранио тамо на ЕП. И рекао ми је ’Дајемо знакове живота“.

Шарић истиче да је за тријумф Шпаније у финалу најзаслужнији његов некадашњи саиграч из репрезентације Србије и Црне Горе и Барселоне.

"Арпад у полуфиналу и финалу није бранио 20 лопти, али је бранио тачно онда када је екипи требало. Зашто? Због свог квалитета и карактера, а друго, зато што су га се противнички играчи бојали. Ако није ишло преко гола, у њега се лопта шутала. Само то његово постављање на голу, поготово у другом полувремену финала је дало вјетар у леђа Шпанцима, а страх противнику. То је та снага, карактер, побједнички менталитет и жеља за титулама. Показао је још једном да је по мени најбољи голман у посљедњих десет година“.

На крају разговора за МОНДО Шарић се осврнуо и на велика очекивања и резултат Хрватске, која је завршила на петом мјесту.

„За мене Хрвати јесу били разочарање, могу да се сложим, јер су били домаћини. Ту треба узети у обзир једну чињеницу – Хрватска је пуно овисила о Дувњаку, који је прије ЕП био седам мјесеци повријеђен, а онда се повриједио послије прве утакмице против Србије. Кад изгубиш тако великог индивидуалца, играча о којем екипа овиси, онда је по мени резултат Хрватске био реалан. Увијек сам био на страни голмана, али морам да кажем ту и да за велике ствари мораш да имаш голмана који ће донијети превагу, такав је данашњи рукомет, голмани су велики фактор. По мени није Хрватска баш велико разочарење, можда због тог домаћинства можемо да их уврстимо. Али рецимо Данска је можда је могла да буде у финалу. Играли су промјењиво током цијелог првенства и показали слабости. И они би се могли смтрати разочарењем овог Европског првенства“, закључио је Шарић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар