Алармантно: Ниво Сене још расте

Ниво Сене у Паризу и даље лагано расте, а вечерас се очекује да ће достићи врхунац, односно висину од 5,95 метара.

Свијет 28.01.2018 | 12:49
Алармантно: Ниво Сене још расте
То је ипак мање у поређењу са забележених 6,10 метара водостаја из јуна 2016, наводе француски медији.

Дванаест департмана у Француској је и даље под наранџастим упозорењем на поплаве.

На станици код моста Аустерлиц, јутрос у 05:00 сати је ниво Сене, која је наставила да расте током ноћи, износио 5,78 метара, што је пораст од 14 центиметара у року од 24 сата, преноси "Монд".

"Пораст нивоа реке је нешто спорији него што је предвиђано, па је очекивани максимум померен на ноћ између недеље и понедељка", изјавила је портпаролка службе за праћење поплава "Вижикри" (Вигицруес), Рашел Пишберти.

Поплаве су погодиле више француских региона као последица обилних киша половином јануара.

Због овакве ситуације поремећен је и превоз у француској престоници, где ће седам станица метроа остати затворено док се вода не повуче.

Полиција је јуче саопштила да је укупно 1.000 особа евакуисано у париском региону, а нешто мање од 1.500 домаћинстава је остало без струје.

"Ако говоримо о потпуном повратку на нормалу, то ће трајати недељама", рекао је директор државне службе задужене за природну средину (ДРИЕЕ) Жером Гелнер.

Ипак, катастрофални сценарио историјских поплава какав је забележен 1910, када је Сена достигла ниво од чак 8,62 метра, овога пута је избегнут, закључио је француски лист.

Изливена Сена је већ прекрила шеталиште поред реке у Паризу, а због поплаве је у музеју Лувр затворена изложба исламске уметности која је била постављена у приземљу.

Чувени туристички бродићи на Сени, због високог нивоа воде у кориту реке, тренутно не плове, док лабудови пливају на местима где су некада били тротоари, а поплаве је на париске улице изјурила чак и - пацове.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар