Фирма Додика и у Фонду здравства

“Проинтер“, ИТ фирма која је само прошле године побиједила на шездесетак јавних набавки вриједних око 21,2 милиона КМ, наставља да ниже побједнички тендерски низ па ће за услуге њених стручњака, који ће одржавати пословни информациони систем, Фонд здравственог осигурања Републике Српске издвојити чак 674. 000 КМ са урачунатим порезом на додату вриједност, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.01.2018 | 11:38
Фирма Додика и у Фонду здравства
Бањалучки и београдски „Проинтер“ Фонд здравства одабрао је 11. децембра прошле године као најповољније понуђаче којима ће, по обављеном послу с роком плаћања од само десет дана, сваког мјесеца исплаћивати 56.160 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

Занимљив је био и сам поступак избора „Проинтера“  на овом тендеру. Уз ове фирме, понуду је послао и бањалучки конзорцијум „Ланацо“ и „Алф-ом“.

„Проинтерова“ понуда била је непотпуна јер се за два члана тима није могло утврдити да ли су овлаштени Мицрософт тренери „у непрекидном трајању од минимум пет година“. „Ланацо“ и „Алф-ом“ испунили су све услове.

„Групи понуђача „Проинтер“ Бањалука и Београд 17. октобра 2017. године достављен је захтјев за појашњење понуде у складу са Законом о јавним набавкама. Овај кандидат је 25. октобра доставио тражено појашњење које је запримљено на протоколу уговорног органа“, наводи се у одлуци ФЗО РС.



Након тога, 30. октобра „Алф-ом“ раскида конзорцијски уговор, а као разлог наводи то што су „приморани да ангажују властите капацитете како би завршили друге уговорене послове“.

„Група понуђача ‘Ланацо’ и ‘Алф-ом’ више није легитимна, односно не постоји и самим тим није квалификована за даље учешће у овој процедури“, наводе у ФЗО РС.

Тако је понуда бањалучких и београдских снага „Проинтера“ побиједила у трци за посао тешкој преко пола милиона КМ.

Цјеновник рада ИТ стручњака ове фирме је завидан. За консалтинг само један члан тима по сату ће својој фирми зарадити 120 КМ, а толико и пројект менаџер. Толико кошта иста минутажа стручњака за системску анализу, али и систем инжењерских послова и пројектовање. За администрацију података „Проинтеров“ човјек по сату ће од ФЗО зарадити 110 КМ, а инструктор и програмер по 95 КМ.



У Фонду здравства РС кажу да је одржавање пословног система веома значајно и да ни у једном тренутку не смије да стане јер би се то одразило на комплетан здравствени систем.

Међутим, тренутна рачуница ФЗО РС и рачуница из одлуке о додјели уговора “Проинтеру” се не слажу.

“Уговором о одржавању ПИС-а предвиђено је плаћање на мјесечном нивоу, што је био случај и ранијих година. На годишњем нивоу за услуге одржавања биће издвојено 585.468 КМ са ПДВ-ом, односно мјесечно 48.789 КМ. Раније је ПИС ФЗО РС одржавала фирма ‘Ланацо’  по цијени од 616.356 КМ, односно мјесечно по цијени од 51.363 КМ”, кажу у ФЗО РС.

Побједе „Проинтера“ постају више него очекиване, иако је цијена њиховог одржавања пословног информационог система Фонда здравства већа за око 30.000 КМ у односу на вриједност тендера ФЗО за ове услуге расписаног прошле године.



Ова компанија, основана 2015. године, дошла је у жижу након прошлогодишњег тендера управо Фонда здравственог осигурања РС. Планом јавних набавки здравства за 2017. годину било је предвиђено да се за посао испоруке „хардвера, софтвера, електронских картица и читача за ИЗИС“ утроши 17,4 милиона КМ (без ПДВ-а), али је Управни одбор Фонда у јануару донио одлуку у којој је прецизирано да се код набавке мијења износ процијењене вриједности и да се он повећава на 23,2 милиона КМ (без ПДВ-а).

У јавности је у више наврата незванично истицано да иза ове фирме стоји Игор Додик, син Милорада Додика, иако је он то неколико пута демантовао. Као други власник помиње се Славиша Кокеза.

Без обзира ко је на папиру формални власник, уговори које је „Проинтер“ за само двије године потписао показују да ова компанија ужива необично велико повјерење јавних предузећа у РС, али и других установа у РС.

ФЗО на јавне набавке троши 168 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања Републике Српске ове године намјерава да на јавне набавке потроши око 168 милиона КМ без пореза на додату вриједност. Иако је 164,7 милиона КМ намијењено здравственим установама, занимљиво је да ће и ове године чак 3,2 милиона КМ бити издвојено искључиво за потребе ФЗО.

План јавних набавки ове године ће тако бити тежи за 38 милиона КМ у односу на 2017. годину. Од укупно 2,9 милиона, колико ће бити потрошено на плаћање услуга и куповину робе, само на ИТ сектор отићи ће 2,4 милиона КМ.

Иако је у октобру прошле године одлучено да ће 85 гејмерских рачунара бити купљено од бањалучког „Проинтера“ за чак 150.000 КМ, нова година доноси и нова улагања – планирана је набавка опреме у износу од 250.000 КМ. Опремање дата центра коштаће око 685.000 КМ, а лиценце око 70.000 КМ.

Опрему ваља и одржавати, а за ове услуге ФЗО РС спреман је да плати 50.000 КМ, док је одржавању мрежа намијењено 45.000 КМ.

Фонд нема ни властите штампаче, али ће их, планирано је, изнајмити за 60.000 КМ, што је за 30.000 КМ више у односу на претходну годину.

Занимљиво, за израду јединственог информационог система, односно електронског здравственог картона и књижице, за који је окончна прва фаза тендера тешког 23 милиона КМ, још није одабран ни понуђач, па није познато ни када ће бити реализован. Међутим, у Фонду већ сада знају да ће их „контрола имплементације и реализације ИЗИС-а“ коштати 600.000 КМ.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Милан

24.01.2018 10:47

Мој покојни деда би рекао: "Ј.бо нас онај ко нас поправи."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

24.01.2018 11:06

Јос уси заврце тај Проинтер

Name

Михајло

24.01.2018 11:56

Наравно да је тако , кад је ово све сто је на простору РС, за коју сам дао и своје крви, власниство једног цовјекаи његове породице.

Name

МАЛО МОРГЕН

24.01.2018 12:41

Зато доктори и остало медицинско особље добија повецање плате за 25%. МАЛО МОРГЕН

Name

Пролетер

24.01.2018 12:55

Шта човјек да каже, а да се не понавља? Додијало вриштати због Додика и његове фамилије. Нису можда они ни криви, него ови њихови зомбији који гласају за њих, а ускоро ће само ти зомбији и остати у РС, пошто остали који нису зомбији, не могу да живе од ваздуха и Додикових парола.

Name

П

24.01.2018 13:00

БУЏЕТ ФОНДА ЗДРАВСТВА ЈЕ ОКО 550 МИЛИОНА КМ.ТО СВЕ ГОВОРИ!

Name

БиХ

24.01.2018 14:41

Туцај Миле туцај марву !!!

Name

Злаја

24.01.2018 10:55

Бил Гејтс Силикон wалеy = Билл Миле Мрцајевци = Игор Мицрософт Додик исто Мрцајевци Ово су три прва Најбогатија цовјека на свијету. Ова двојица сто се налазе на дригом и трецем мјесту су на листама за најспособније идиоте и најбоље саторске пјеваце се на истим листама налазе наводецим позицијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

24.01.2018 11:14

Ах заборавих написати да момак који сад налази на трецем мјесту вјероватно це за пар дана избити на прво мјесто листе најбогатијих јер је његова фирма која није његова склопила неколико вриједних уговора са неком беззнацајном дрзавном институцијом. Мајкрософт од господина Била Гејтса није просао јер није способан за такве послове.

Name

Баја

24.01.2018 14:26

Узео и кору хљеба сиротињи, све је његово.

Name

Средо

24.01.2018 10:56

Милорад додик је један обицни бандит и проклетиња која је цијели народ српски са ове стране дрине гурнула у амбис..Сви се иселисмо остаце у овој дрзави само његови бандити криминалци одборници и политицки сатрапи и циновници.Снсд је рак рана републике српске,нек нам је бог у помоци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.01.2018 11:13

Прави коментар.свака на мјесту.

Name

Далај Лама

24.01.2018 12:14

Ми смо прави. Сједимо и гледамо како краде и као ми смо патриоте. Нека краде колико год мозе висе. Док је оваца бице вуне.Све досадасње букадзије је КУПИО за ситне паре а ти народе паметуј и гледај гдје краде. Неце нам бити боље док се не деси НАРОД.

Name

поп

24.01.2018 14:25

Све сте тацно рекли ја сам са 45 морао напустити земљу да бих презивјео, рад у Њемацкој баустела, а дзаба крварио за ову земљу.борацки додатак од 120 км стока не исплати на врије а прица како је систем стабилан.

Name

ок

24.01.2018 11:11

У реду је што пишете о оваквим неправилностима, али ајде мало се позабавите овом екипом на локалном нивоу у Бијељини. То не смијете или не желите да пишете. Грунтовница је у локалу те и те особе, одн. функционера, кружни ток направљен наврат - нанос код тог и тог локала, власништво тог и тог функционера, Уставни суд РС поништио скупштинску одлуку о наплаћивању непостојећих паркин мјеста у Бијељини, па сад инвеститори туже град Бијељину.... дакле, у Бијељини имате напретек материјала за критику, па изволите крените од "кућног прага". Вјероватно ово нећете објавити, али ако тако и буде, доказ више да вас не можемо третирати као објективан медиј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

24.01.2018 12:21

Браво ОК овај твој текст осликава твоје Политицко поредјељење а самим тим и твој ИQ. Као прво не зивим у Бијељини. Као друго здрава Критика из редова партије којој припадас је обиљезје демократских Дрзава у којој руку на срце ти не Зивис Али то не знаци да морас бити упорни полтрон. Као треце Критикујем све појаве у овој Дрзави (при томе мислим на цитаву БиХ) у којима је присутан лоповлук и корупције. Када хоцес несто да написес онда се ориентиси на тему (то су те ваљда у сколи науцили). Надам се да це овај текст доприњети твом политицком и интелектуалном развоју мада сам скептицан .

Name

ре Злаја

24.01.2018 13:06

Драги Злаја , ја немам политичко опредељење, јер га паметан човјек и не може имати са оваквом поставом на власти, без обзира на ниво ( републички, локални). На почетку коментара написано је да сам за то да се све негативне појаве критикују. Да сам члан владајуће партије, ваљда бих требао да нападам опозицију, без освртања на незаконитости другог табора. Што се тиче мог ИQ-а , нисам сигуран да си подобан да га ти , тако полуписмен ( чуо си некад за зарез и друге интерпункцијске знаке - сви учили у основној) оцјењујеш.

Name

Злаја

24.01.2018 17:45

Браво ОК поцео си цак да користис и цирилицу (немам ниста против цирилице) спомињес знакове интрпункције знаци несто се десава код тебе ипак има нека нада сто се тице онога ИQ. Али има један велики Проблем код тебе а тај Проблем је полтронство. Дакле када процитамо прву верзију твога текста и када се осврнемо на сустину онога цланак о сину Господина Милорада не видим никаква повод да писем о Бјељини и тамосњем лоповлуку. Ти се ни једном ријецју ниси осврнуо или пак дао било какав коментар о актуелној крадји породице Додик знаци то сто раде подрзавас. Дакле логицно је моје писање. Спомињес некакве паркинге у Бијељини а ни једном ријецју ниси споменуо Микроелектронику и фискалне касе помињес некакве крузне токове а не спомињес Интеграл инзењериг и намјестање послова у корист фирми блиских (писем блиских а мислим у власниству) насем врлом Предсједнику. Наравно ти се сви посливи тако намјестају да би породица Додик узела Рекет у Висини макар 5%. Могао бих ти написати књигу о свим малверзацијам и гдје је све умијесана породица Додик . Тебе то наравно не интересује јер си полтрон. Искрено се надам да цес мозда схватити ста је смисао овог мог писања. Овај текст намјерно писем углавном малим словима и без интерпункцијских знакова тако да би ти могао вјезбати стављајуци исте. Наравно нецу ти се висе обрацати јер би то било бесмислено. Поздрав

Name

Политицал ецономиц wаy

24.01.2018 11:17

САП...фрау...АВ...Слобо Квргић + Кокеза...Игор Д...буџетске институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

24.01.2018 11:19

Додик је пустио корење нико га неце искоренити а просирио га и на регион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

24.01.2018 14:26

Ископат це њега били.

Name

главни вођа

24.01.2018 11:23

Ево зашто наше здравство пропада. Један човјек све опљачка и сруши а народ трпи и шути ради за сићу. Омладина бјежи у иностранство да ради јер овде је све уништено и милионски дугови па нема млад паметан човјек овдје будућност. Јад и бједа зло невиђено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голијат

24.01.2018 11:47

Ланако неце висе добити ни један веци посао. Незваницно изгубили су и управу за индиректно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

24.01.2018 12:47

Узеће им Проинтер најбоље кадрове и онда им је КРАЈ.

Name

Небојса

24.01.2018 15:28

сјаси Ланацо да узјаси Проинтер. ...како год, лосе нам се писе...а са овим Проинтером смо најеба... јер све отесе, опљацкасе...а ниста заврсили нису....кукала нам мајка са овим!!!

Name

МК

24.01.2018 12:02

ХОБОТНИЦА ЈЕ СВЕ ВЕЋА ДОБРО СЕ ХРАНЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

24.01.2018 12:19

СИГУРНО ПОБИЈЕДЈУЈЕМО НА ИЗБОРИМА,КОЛИКО ГОД ДА НАС БЛАТИТЕ.НАРОД ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

24.01.2018 12:45

За њега гласају они сто су исти ко и он...

Name

мика

24.01.2018 13:37

Сигурно је ако покрадете изборе.

Name

Џеп

24.01.2018 14:08

Избори се намјештају! Ако смо немоћни, нисмо ћорави.

Name

Народ

24.01.2018 14:31

кипкетер гласове, препадате сиротињу, сјасите сви бајини дупе лизци.

Name

Срна

24.01.2018 14:57

Сигурно си на дрзавним јаслама,па ти је добро,зато тако коментарисес,за остале те није брига.....сигорно се само откуцас на послу тоти је сва обавеза а уцинак нула.....идиоте лицемјерни

Name

БОБА

24.01.2018 12:27

СВИ ГУБИТАШИ А ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ,ФОНД ЗДРАВСТВО, АПОТЕКЕ И ТАКО ДАЉЕ НЕМА КРАЈА.ОВО НАЈВЕЋИ ЕКСПЕРТИ НЕМОГУ ПОХВАТАТИ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

24.01.2018 13:44

Ста це висе са тим парама,увјек се проклестина заврси трагицно.Ето као и сад,не пљацкају они висе сто им треба,вец сто се боје и морају се одрзати на власти,страх је то.Исто као нас,овај велики дио који зиви од просјецне плате или нема посао,нас сто су увели у зацарани круг,задузени до гусе,зиве у страху како це платити рату,резије,ста це дјетету дати да једе.Зато мислим да це они кад-тад дици Богу на наплату,досло је до дна давно,несто се мора десити !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А НАДА ИЛИЋ из Београда?????

24.01.2018 14:03

А шта је са Додиком фирмама које се воде на друге људе? На примјер у Бањалуци су регистроване двије фирме НОВО РС доо и РСА Гаминг доо, ове фирме је регистровао Новоматиц Адмирал из Аустрије,а 20% власништва у овим фирмама припада Милораду Додику,а тих 20% Додиковог власништва се води на НАДУ ИЛИЋ из Београда која је настањена у улици Кнегиње Зорке и запослена је у фирми УНИБРОС СТЕЕЛ чије је сједиште на Кипру. Новоматиц Адмирал је поред ових 20% власништва Додику дао 2 МИЛОНА ЕУРА у КЕШУ. Новоматиц Адмирал преко поменутих Фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо се бави прањем новца,као у свим земљама гдје послује,нарко картела из Јужне Африке и Јужне Америке. Е у таквим фирмама наш вољени предсједник има удио од 20%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

24.01.2018 14:30

Све кладионице дају паре министарству и ниједна не ради легално,корупција на високом нивоу.нико им ниста не мозе на 100 становника по једна кладионица гдје ту исплативост.

Name

Нисам ја.Тита ми.

24.01.2018 14:39

Све је ово тацно до детаља.

Name

безорекорно тачно

24.01.2018 15:04

Све је точно милион посто само би додао овом тексту Јову Радукића који је задужен испред министарства финанција Републике Српске да помаже Адмиралу у прању новца па отуда и долази његово именовање за главног Ревизора Републике српске

Name

???

25.01.2018 11:34

Прича се да иза тих Новоматиц Додиковог криминала стоји Милош Чубриловића чубри, Додиков виши шеф обезбеђења.

Name

Бања лука

24.01.2018 14:03

Поставили оног дебелог дебила да буде директор а глуперда класицна све сами струцњаци вој ној туј него борци као сто сте 91 тако и сад изаци и растјерати неписмену гамад

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

24.01.2018 14:18

Људи будите свјесни ово је бановина Милорада Додика приватизовао цовјек републику,бјезите у иностранство док јос мозете ,овдје је јад и биједа.Мафијаска дрзава сами криминалци и нико низаста не одговара,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.01.2018 15:10

Само им дај, само да ми је знати колико им треба? Да се једном намире и да нас оставе на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турпија

24.01.2018 15:10

Само Додо турпијај,изабрали су те имас право и легимитет,удри сиротињу и јос направи овогодисњи саторски план,гдје це се пјеват да овце знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

24.01.2018 15:15

Ова банда је пустила корене по целој РС и даље до Београда све запосјела и музу ли музу. Борци пробудите се унистисе оно сто сте ви створили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.01.2018 15:16

Све док добија плату од босанског пореза а не воли босну а кад не воли босну не воли српску републику знаци у преводу пљацкај докле мозес а он пљацка свој народ на порезима на акцизама а ви му плесцете ТО знаци да вас јебе у мозак такви су сви да ја додем на власт да крадем. Кад прораде судови па да им све отму и стрпају у затворе њих и нове онда це бити боље нек он мрзи босну али неце смјети пљацкати зато сто це у затвор народе на ноге доведите све стране судије да не казу да је национално постеног не интересује ко је судија само политицку багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

24.01.2018 15:32

Јел и ова дама једна од савјетника , ста ли савјетује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

24.01.2018 16:30

ЗА ЛИЈЕКА ИМ ТРЕБАЛО ДУПЛО ВИШЕ ПАРА ОД ТОГА ШТО ПОКРАДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

До побједе

24.01.2018 16:39

Дајте људи моји да се организујемо. Борци, породице погинулих, пензионери, мајке, љекари, зељезницари, просветари, сви смо обесправљени, на рубу глади. Никаква права немамо. Морамо на улицу да скинемо банду са власти. Не смијемо висе цекати. Не моземо дозволити да нас дјеца сутра оптузују да нисмо ниста ни покусали да урадимо. То им дугујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сине не окреци се

24.01.2018 18:23

Саљи дјецу у ЕУ или САД коњу један. Ниси се снасао у насој вољеној РС, признај стоко да ти је Баја до скора био број 1., највеци, најбољи итд.

Name

Ин

24.01.2018 20:31

Најбољи коментардо побједе. Ми смо криви сто јеовако сто се небунимо неустанемо и отерамо их тамо где им је мјесто иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смрадо

24.01.2018 21:12

Незнам како овај народ то све трпи. Он као предсједник и његова родбина неби требали имати право да остварају било коју фирму на територији БиХ. Ако се њима неки бизнис отвара, онда само у иностранству. Је ли они уопсте плацају порез као фирма? Под хитно истразивати њихове бизнисе. Смрди ми неста на теску корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До побједе

24.01.2018 23:11

Ста знаци ниси се снасао у РС? Да ли то подразумјева да нисам ниста покрао. Ако је тако, онда се заиста нисам снасао? И нек нисам. Нимало ја тим лоповима не завидим, јер никад не бих могао бити сретан поред толико гладних и обесправљених. Мислим да има јос наде за нас. Јос није касно да се организујемо и скинемо секту са власти. То дугујемо будуцим генерацијама

ОДГОВОРИТЕ