Топлије вријеме узрокује штете

Вријеме код нас, али и у регији, изразито је топло за ово доба године. Посљедњих година овај топлотни талас није забиљежен, те доноси са собом ризик како по здравље, тако и пољопривреду. Биљке су збуњене и спремне за цвјетање, а пољопривредни произвођачи у неизвјесности шта доноси остатак зиме. За сада су задовољни једино мљекари.

Република Српска 12.01.2018 | 14:29
Топлије вријеме узрокује штете
На зеленим површинама у Бањалуци, усред зиме процвјетала је јагорчевина – један од вјесника прољећа. Очито је да је и природа збуњена временским приликама и да се годишња доба помјерају. Све то можда одговара рубрикама вјеровали или не, али не и пољопривредницима и воћарима, који страхују од мразева. Оваквим стањем једино су задовољни произвођачи млијека.

Пољопривредни произвођачи сматрају да пољопривреда може да претрпи озбиљне посљедице уколико се наставе топли дани у јануару, а онда се нагло спусти температура и уништи засаде, због тога кажу са стрепњом прате временску прогнозу надајући се да ће се ускоро временске прилике промијенити.

Уколико би у другој половини јануара и током фебруара наступило захлађење, онда не би требало да буде проблема али ако се настави топао период може доћи до физиолошких поремећаја.

Оваква ситуација може да утиче на смањење обима приноса и квалитет, а какве ће посљедице оставити, зависи од тога колико ће бити јаки мразеви и колико ће трајати. Угрожено је прије свега рано воће.

И док пољопривредни произвођачи и воћари гледају у небо, они који се баве мљекарством ову годину истичу као једну од бољих имајући у виду досадашње приносе.

Овако високе температуре биљежене су и ранијих година. У јануару 1989. забиљежена је скоро идентична ситуација са временским приликама, док су 2007. године, у овом периоду године температуре достизале и 21 степен.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

12.01.2018 18:20

Опет су политичари криви.

ОДГОВОРИТЕ