И таблете су узрок главобоље

Главобоље проузроковане прекомерним узимањем лекова, познате и као повратне главобоље, настају због честог и прекомерног узимања аналгетика.

Здравље 09.01.2018 | 09:16
И таблете су узрок главобоље
Ови облици главобоља представљају трећи најчешћи узрок главобоље (након тензијске и мигренске главобоље) и чешће су код жена старости између 30 и 40 година живота, иако се могу јавити у било ком животном добу.

Претерана употреба

Обично настају код особа које имају епизодну мигрену или епизодну тензијску главобољу која се временом трансформише у хронични облик (више од 15 главобоља месечно) због чега болесници почињу свакодневно да узимају аналгетике због бола, али и због страха од повратка главобоље.

Било који аналгетик може да доведе до главобоље проузроковане прекомерним узимањем лекова, међутим најбрже и најчешће до тога доводе комбиновани препарати, који у себи садрже кофеин и кодеин, опиоидни аналгетици и триптани (лекови за мигрену).

Сматра се да свакодневно узимање више од 10 аналгетика дуже од три месеца доводи до развоја главобоље узроковане прекомерним узимањем лекова. Велики проблем је то што су комбиновани препарати аналгетика (обично комбинација парацетамола, кофеина и кодеина) доступни у апотекама без рецепта.

Занимљиво је да болесници који свакодневно узимају аналгетике а немају главобољу, на пример болесници са реуматским артритисом или боловима у леђима, никада не развију главобољу узроковану прекомерним узимањем лекова.

Према критеријумима Међународне класификације главобоља, у овом случају се ради о главобољи која је присутна више од 15 дана месечно, а такви болесници узимају аналгетике свакодневно дуже од три месеца и без обзира на узети аналгетик, интензитет и фреквенција главобоље се погоршава. Потврда дијагнозе је изостајање главобоље унутар два месеца након престанка узимања аналгетика.

Лечење главобоља

Главобоље су врло честе у општој популацији и проблем настаје када се болесници лече сами, без консултације са лекаром опште праксе или специјалистом неурологом.

Болесници са главобољом узрокованом прекомерним узимањем лекова захтевају преглед неуролога. Принцип лечења тог типа главобоље је да се након детаљне анамнезе и неуролошког прегледа болесника процени о којем се типу главобоље ради, односно која је примарна главобоља довела до потребе прекомерног узимања лекова.

При томе, неуролог ће проценити може ли се лечење тих болесника спровести амбулантно или је потребна хоспитализација. У оба случаја неопходно је одмах или поступно (у случају кад је узрок комбиновани препарат или опиоиодни аналгетик) престати узимати аналгетик.

Болеснике који нису хоспитализовани посебно треба упозорити да је могуће да им кроз неколико дана (обично десетак дана) дође до погоршања главобоље уз друге пропратне симптоме типа мучнине, повраћања, повишења крвног притиска, лупања срца, поремећаја спавања, психомоторног немира и нервозе.

Код неких болесника само изостајање аналгетика довешће до престанка главобоље, док ће се код других болесника јавити повремена главобоља истог ритма каква је била пре узимања лекова у прекомерној дози.

Златно правило

Након детаљног увида у тип главобоље (углавном се постави дијагноза мигрене или тензијске главобоље) код неких болесника је потребно увести профилактичку терапију, што значи свакодневно узимање одговарајућег лека.

Истраживања су показала да око 70 одсто болесника са главобољама због прекомерног коришћења лекова успе да престане са редовним узимањем аналгетика и потом се осећају много боље, док 30 одсто људи након почетног побољшања поново почињу да узимају аналгетике у превеликој мери.

Зато је код таквих особа потребан мултидисциплинарни приступ који укључује лекара опште праксе, неуролога и психијатра будући да су ти болесници врло често и депресивни.

Битно је нагласити да је златно правило у лечењу главобоље узети одговарајући аналгетик на почетку главобоље и то у одговарајућој терапијској дози, међутим максимално до два пута недељно.

Такође, потребно је избегавати лекове који садрже кодеин и кофеин будући да њихова континуирана употреба доводи до свакодневне главобоље. Свака промена интензитета и фреквенције главобоље захтева преглед специјалисте неуролога који ће одредити тип главобоље и одговарајућу терапију, чији је циљ подићи квалитет живота тих болесника.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фармација

09.01.2018 23:45

лекови једно леце друго стете

ОДГОВОРИТЕ