Патронажна сестра разоткрила мајку

Патронажна медицинска сестра која покрива подручје општине Вогошћа разоткрила је мајку Б. Џ. (идентитет познат редакцији, 39), која је бацила тек рођену бебу у контејнер у центру Сарајева у новогодишњој ноћи.

Босна и Херцеговина 04.01.2018 | 19:31
Патронажна сестра разоткрила мајку
Након пријаве полицији, осумњичена је ухапшена у својој кући јуче око 14 сати.

Језиво откриће

Овај мучни случај који је изазвао згражавање у региону добио је епилог захваљујући храбрости и професионалности ове здравствене раднице, која посао патронажне медицинске сестре обавља више од 15 година.

Наша екипа успјела је пронаћи ову храбру жену, која нам је, под увјетом анонимности, испричала шта је доживјела у породици осумњичене мајке. Обилазећи породиље на свом подручју, она се јуче упутила на адресу гдје станује 39-годишњакиња.

Према њеним ријечима, када је стигла пред кућу, сјетила се да је раније два пута долазила у патронажу у ту кућу код Б. Џ.

''Позвонила сам, а онда се на вратима појавио син те жене, с којим сам се кратко нашалила. Питала сам га: “Има ли овдје каквих бебара”, а он ме је изненађено гледао. Убрзо је на врата дошла и мајка породиље. Кратко смо се поздравиле, а она ме блиједо гледала и упитала: “Сестро, јесте ли чули шта нас је задесило?” Рекла сам: “Не знам.” Била сам у шоку и помислила сам да је беба можда умрла. Она је рекла: “Није, већ онај случај од синоћ...” Када сам то чула, исто као да ми је неко шамар опалио'', казала нам је патронажна сестра.

Према њеним ријечима, одмах је питала гдје је породиља те је тражила да је види.

Без емоција

''Била је на спрату с двоје дјеце. Замолила сам је да дјеца изађу, да не слушају разговор. Питала сам је: “Душо, шта је то било?” Она ми је у детаље све испричала. Казала је да је бацила бебу у контејнер. Била сам шокирана и рекла да то морам пријавити својим надређеним и полицији'', рекла нам је медицинска сестра, која је била веома потресена.

Како сазнајемо од извора блиског истрази, ухапшена жена ће бити психијатријски вјештачена, а током одвођења у полицију није плакала нити је исказивала било какве емоције. Током истраге је утврђено да је здрава дјевојчица рођена у Опћој болници “Прим. др. Абдулах Накаш”, одакле је с мајком пуштена кући. Истражитељи су, такођер, изузели трагове с двије деке и кесе у које је дијете било убачено.

Само брзом интервенцијом младих полицајаца Аднана Турчала и Мидхата Хоџића из Полицијске станице Центар малена дјевојчица је спашена и збринута.

Јуче су дјевојчицу посјетили Неџад Ајнаџић, начелник опћине Центар, и Аднан Поџо, директор Кантоналног центра за социјални рад.

Остављена у најлонској кеси

У новогодишњој ноћи један уплашени грађанин чуо је необичне звуке који су допирали из контејнера. Позвао је полицију која је за мање од минуту била на лицу мјеста. Полицајци Турчало и Хоџић, ровећи по смећу, наишли су на живу бебу у најлонској кеси. Изврсног здравља и лијепо обучена, одмах је колима Хитне помоћи пребачена на Педијатрију, гдје је прегледана, окупана и утопљена. Утврђено је да је рођена прије неколико дана.

Психолог Анела Хасанагић каже да је тешко и претпоставити да је неко могао оставити новорођенче на такав бруталан начин, а да нема неку тежу психичку девијацију.  

''Не постоје разлози који моју оправдати овакво понашање мајке, јер се друге околности везане за бебу тренутно не знају. Са сигурношћу можемо рећи да је одговорна мајка, а врло вјероватно да су заказале и службе.

Након оваквог догађаја, који је уздрмао цијелу регију, одговорност је на нама да се то дијете адекватно збрине и да му се омогући живот какав заслужује, а мајка да се преиспита те, уколико се не ради о неурачунљивости, да се адекватно казни. Овакви догађаји се могу спријечити едукацијом и координацијом надлежних служби'', појашњава Хасанагић.

Тражити најбоље рјешење за дијете

''Како налаже процедура у оваквим случајевима, дјетету прво треба дати име и утврдити му јединствени матични број. Након тога се тражи најбоље могуће рјешење за дијете, а то је, према нашим процјенама, хранитељска породица. Пошто је беба нађена на подручју опћине Центар, надлежност за њено збрињавање ће имати Служба социјалне заштите ове општине'', казао је директор Поџо.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 0

Оставите коментар