Из Владе Српске траже нове порезе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драан Богданић сматра да је за потпуну стабилизацију, односно приближну усклађеност прихода и расхода неопходно да буду уведени додатни извори финансирања од акциза на дуван и алкохол, а то је,како каже, одговорност власти на нивоу БиХ.

Република Српска 04.01.2018 | 10:44
Из Владе Српске траже нове порезе
Богданић најављује да ће Фонд здравственог осигурања финансирати 26 нових здравствених услуга, које ће осигураницима бити доступне у здравственим установама Српске.

Богданић у интервјуу Срни наводи да се због тих услуга пацијенти, сада, углавном, упућују на лијечење ван Републике Српске.

Министар истиче да је у плану изградња болнице у Добоју и нада се да ће тај пројекат почети у 2018. години по принципу "кључ у руке".

"Здравствени систем Републике Српске одговара свим захтјевима - те је до децембра 2017. године, кроз капиталне инвестиције, у здравство Српске уложено око 50 милиона КМ", наглашава Богданић.

Он напомиње да је увођење нових услуга у претходним годинама допринијело знатном смањењу упућивања за лијечење ван Републике Српске, које је некада користило и по 20.000 осигураника годишње, а да је сада тај број три пута мањи.

"У посљедњим годинама, здравствени систем Српске је `велико градилиште`, а промијенили смо слику како амбуланти породичне медицине, тако и болница", истиче Богданић.

Од 2006. до 2016. године кроз реализацију пројеката "Развојни програм Републике Српске" и "Јачање здравственог сектора" укупно је изграђено или реконструисано 127 објеката, односно 334 амбуланте породичне медицине.

Богданић прецизира да је кроз пројекат "Јачање здравственог сектора" у реконструкцију, изградњу и опремање медицинском и немедицинском опремом амбуланти породичне медицине у 51 општини уложено укупно 47 милиона КМ, те да је у 2017. години отворено на десетине нових амбуланти.

Започета је градња нове болнице у Источном Сарајеву, која је већ изграђена до крова, а настављена је реконструкција и изградња Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Очекује се да све то буде готово наредне године.

"Важно је нагласити да је пројекат изградње болнице у Источном Сарајеву специфичан по томе што је пројекат `кључ у руке` који подразумијева не само комплетну иградњу објекта и цјелокупно вањско уређење, него и потпуно опремање.

То значи - од софистициране медицинске, немедицинске опреме, намјештаја, санитета, па дословно до папуча и пиџама за пацијенте", наводи Богданић.

Ову чињеницу, напомиње Богданић, многи занемарују када без икаквог основа критикују уговорену цијену пројекта и пореде оно што је неупоредиво.

Министар здравља и социјалне заштите Српске истиче да је посебно задовољство изазвало пресељење Клинике за плућне болести на локацију Паприковац, јер се тиме практично најављује и коначно пресељење свих хируршких клиника у ново, сјеверно крило Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Богданић додаје да из Српске, за сада, нема одласка врхунских љекара, начелника клиника и универзитетских професора.

"Цијели регион, па тако и наш, захватио је талас миграција свих профила, а међу њима и медицинских техничара. То су трендови које тешко можемо да зауставимо, али оно што је важно јесте да ти одласци, за сада, нису угрозили рад ниједне наше здравствене установе", наводи Богданић.

Он напомиње да се здравство финансира од доприноса и да нема друге изворе прихода, те да је за потпуну стабилизацију, односно приближну усклађеност прихода и расхода неопходно да буду уведени додатни извори финансирања од акциза на дуван и алкохол, а то је одговорност власти на нивоу БиХ.

"Процјењује се да би у здравствени систем тим путем ушло око 50 милиона КМ, колико износе комплетни годишњи трошкови финансирања дијализе или радиотерапије или вриједност једне потпуно нове и опремљене болнице", истиче Богданић.

Фонд здравственог осигурања Српске покренуо је иницијативу да се пет одсто из премије од аутомобилске одговорности директно издваја за здравствени систем, јер Фонд у случају повреда у саобраћајним незгодама у потпуности финансира лијечење повријеђених из редовних прихода.

Богданић наглашава да би Фонд по овом основу могао да оствари приход од око седам милиона КМ годишње који би могао да буде усмјерен у здравствени систем за квалитетније лијечење осигураника.

"Колико је апсурдна ситуација показује и чињеница да се сада може много брже наплатити оштећење на возилу, него трошкови који настају за лијечење лица повријеђених у саобраћајним незгодама.

Напомињем да се овдје не ради ни о каквој новој накнади за грађане, него желимо да на другачији начин буде уређено наплаћивање те накнаде", каже Богданић.

(Срна)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Хе хе хе

04.01.2018 09:50

Какав манијак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дегенерик

04.01.2018 11:34

Ма да само порезе на порезе и намете на намете. Напред неспособњаковићи

Name

Игор

04.01.2018 11:48

Која будала јос ту иде код доктора ?

Name

Пикси

04.01.2018 12:09

Убице народа свог, тихо и полако нас убијају.

Name

Цар,

04.01.2018 12:11

Ста је са вама,који вам је к*рац ,је*ите се сви скупа 'бандо ненаситна.

Name

Б.Б. (Бандиту Богданицу)

04.01.2018 12:38

Па зар ти није мало сто си укинуо обавезно здравствено осигурање за старије од 65 година и на тај нацин осудио на смрт хиљаде људи. Сада би да јос мало пијес крв народу. Тебе треба скинути у доњи вес и пустити те да такав ходас, да народ види каква си наказа - дегенерику један!

Name

ЕЛ ТОРРО

04.01.2018 15:51

МИНИСТЕР "СНОРКY" - А министер ис а политициан wхо холдс публиц оффице ин а натионал ор регионал говернмент, макинг анд имплементинг децисионс он полициес ин цоњунцтион wитх тхе отхер министерс - АХААА, АХААААА, АХАААА.....

Name

Ђорђе

04.01.2018 09:51

Ово што овај лик тражи је нека врста реформе. Реформа у преводу значи уредити нешто. Може ли по Вама овај човјек или сви слични ликови са стомачинама, подвољцима, вратинама, простаклуцима у изјавама и слично. Могу ли они уредити било који систем, када притоме нису уредили најприје себе. Поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

04.01.2018 15:55

НЕ МОГУ ЂОРЂЕЕЕЕ !!!!! АЛИ ОНИ СУ БУКВАЛНО "ЗАРАСЛИ" У СТОЛИЦЕ... ТРЕБА ПРВО ЛОБОТОМИЈА - ПА ОНДА ОРТОПЕД.... И ТО БЕЗ АНЕСТЕЗИЈЕ - ПА ДА СЕ ТО РАЗДВОЈИ.. ПИТАЊЕ ЈЕ КО И КАКО КАДА НАРОД НЕЋЕ ДА ПРЉА РУКЕ...

Name

Браво

04.01.2018 09:52

Тако и треба,гази глупи народ,сто висе газите све вас висе гласа Гази,намеци поскупљуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

04.01.2018 09:55

Манипулатор и лопов који је покрао Бању Теслиц. Он прица о трендовима и економији!! Лопов који се уградјује у пројекте са Скрбицем и његовим кумом Марковиц инвест!! ма дајте молим вас...гробар здравства уз скрбица! Пресељавају поликлинику а да присвоје земљисте себи гдје це градити зграде са станоцвима и канцеларије!! Овај народ је стока, само нек наставе да гласају за исте умјесто да похватају багру и линцују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЛ ТОРРО

04.01.2018 10:11

ОВАЈ СНОРКY ЈЕ ПРВА НАПАСТ.... ЛАЖЕ ЛИ ГА ЛАЖЕ !!! ДОКТОРИ КАДА ЋЕ ШТРАЈК ??? ЧЕКАМ ДА ГА ВИДИМ КАКО ЋЕ ГУШИТИ "БУНУ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као панда

04.01.2018 11:40

Мене подсјеца на недузне мирне медвједе панде.А знамо да су панде законом застицене у Кини па тако вази и за Богданица овдје.

Name

ЕЛ ТОРРО

04.01.2018 16:44

КАКВА ПАНДА... ТО ЈЕ УВРЕДА ЗА ПАНДЕ КАО ЗАШТИЋЕНЕ ЖИВОТИЊЕ - ОН ЈЕ СНОРКY - ИЗМИШЉЕНИ ЛИК КОЈЕГ ЈЕ ЦРТАО РАНКО ШКРБИЋ

Name

Тале

04.01.2018 10:15

Богданић прецизира да је кроз пројекат "Јачање здравственог сектора" у реконструкцију, изградњу и опремање медицинском и немедицинском опремом амбуланти породичне медицине у 51 општини уложено укупно 47 милиона КМ, те да је у 2017. години отворено на десетине нових амбуланти. То значи - од софистициране медицинске, немедицинске опреме, намјештаја, санитета, па дословно до папуча и пиџама за пацијенте", наводи Богданић." ДОЦТОР КО СУ ДОБАВЉАЦИ И КОЛИКО СИ СЕ УГРАДИО ТИ И СКРБИЦ КРИМИНАЛАЦ??? Поријекло И овине дон'т оре, Поријекло И овине!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

04.01.2018 10:37

Хтио реци "ПОРИЈЕКЛО ИМОВИНЕ" као И за СКРБИЦ а И разбојника додика.

Name

лемилица

04.01.2018 10:25

..Градите ново,а постојеће не поправљате..јесам сељак,али ми логика није остала у штали...мада,избори су изговор оваквима да их је народ тражио и кад засједу онда "планирају"до идућих избора..е па народе,бирајте и даље,умјесто да сједите кући и кажете.."нема за мене адекватног кандидата"..и крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

04.01.2018 10:41

Ми пишемо по форумима, бунимо се ( оправдано ) а они и даље држе конце у својим рукама и паре у само својим џеповима. Било је на хиљаде афера, прозивања, јавних осуда, али ни против кога није ишла оптужница. Они краду паре, отварају приватне фирме, а ми у њима радимо за мизерију. Искрено се надам да ће избори промијенити нешто, ако будемо паметни и наравно да се не деси као у оној народној : "сјаши Курта да узјаши Мурта".

ОДГОВОРИТЕ
Name

неса

04.01.2018 10:48

Не пада им на памет да од акциза на дуван и алкохол дио средстава усмјере на борце да им се уплацује ратни стаз, кад им буде вријеме за пензионисање.За све има за борце ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федја

04.01.2018 11:33

Ма који борци¿¿ то СУ бабе које сједе док Их власт у мозак. А то сто раде њима то це радити И њиховој дјеци. Па нек гласају опет за дудука који је опљацкао оно за сто СУ се ткз борци који кукумавце И сједе борили.

Name

Тимоленко

04.01.2018 11:35

Ово за саобрацајне незгоде треба увести, да се фонду плаца из осигурања сто се лијеце повриједјени, онда би се другације поставили и возаци у саобрацају. Један нацин да се посредно уведе ред у саобрацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОЈКО

04.01.2018 12:11

Мрцино ако је све тако бајно како прицас како је онда здравство у минусу висе од милијарду КМ,а здравствени радници немогу да се лијеце јер им се не уплацује осигурање? Крмак један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

богданиц

04.01.2018 12:18

Овај цовек није нормалан требага водити каквој баби гатари даму салије страву илига одвести код клеопатре [дусана илица] у бијељину дага он прегледа даму он прописе рецепте и даму продува дизне цовек бунца незна ста говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

богданиц

04.01.2018 12:20

Овај цовек је тотално луд требага сменити са функције видисе да незна радити нема лекова кои њему требају па цовек у бунилу

ОДГОВОРИТЕ
Name

милекраде додик

04.01.2018 12:40

Хајмо паре на сунце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

04.01.2018 12:40

КОји крмак и покварењак ... коме це подици порез кад нема народа у дрзави? ем је и глуп а и безобрезан а рузан а покварен ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

порез

04.01.2018 12:48

Богданиц полудијо требага сменити пуно посла па цовек пролупо а нема висе лекова све стоје било оњето покро и дао у приватне апотеке дасе продаје и приватни фармацеутига преварили и цовек полудијои трази сада нови порез да то намери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

04.01.2018 12:58

Богданиц и остали министри све го лопов до лопова изфотеље треба их директно у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.01.2018 13:09

Доктор,лузер,муљатор,лопурда,који је он и његови претходници оцистили здравство,само костур остао.

ОДГОВОРИТЕ