Политика је постала уносно занимање

Број политичких партија у БиХ енормно расте, а да је политика уносан посао показује и податак да су у регистрима на крају прошле године биле уписане 164 странке што сасвим сигурно неће бити коначан број јер је сљедећа година изборна и по правилу у њој настају и нове партије.

Република Српска 20.12.2017 | 16:41
Политика је постала уносно занимање
Имајући у виду број становника, БиХ предњачи у региону по броју политичких партија.

Подаци Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ показују да је уочи прошлогодишњих локалних избора значајно повећан број политичких партија. У евиденцији ЦИК-а на крају 2015. године било је 135 политичких партија, а током 2016. их је регистровано још 29. Подаци за ову годину биће познати до прољећа 2018. када истиче рок за подношење финансијских извјештаја.

Повећање броја политичких партија наговјештавају њихове нове регистрације. У Требињу је у јануару основана нова регионална политичка странка - Снага Херцеговине чији је координатор био некадашњи функционер НДП-а Слободан Шараба. Бивши СДС-овац Огњен Тадић је основао у октобру Народну странку, а мјесец касније у судски регистар је уписана и Прва СДС чиме је формално озваничено дјеловање те партије коју су оформили оснивачи СДС-а незадовољни радом руководства те странке. У Витезу је ове године одржан изборни сабор на којем је Хрватски народни савез прерастао у Хрватску странку БиХ, а у Сарајеву је нову странку - Независни блок формирао дио бившег чланства СДА.

Члан ЦИК-а БиХ Бранко Петрић сматра да имамо застарјела и парцијална рјешења која регулишу политичко дјеловање.

''На политичкој сцени имамо инфлацију странака. Закони су мањкави, непотпуни и међусобно врло неусклађени. Има неких покушаја који трају дуго да на нивоу БиХ буде донесен закон о политичким странкама и политичком организовању, али они не пролазе. Наша сугестија ће бити да буду иновирани, допуњени и осавремењени постојећи закони на нивоу ентитета и Брчко дистрикта. У једном ентитету је само 50 људи потребно за регистровање странке, у другом 500, а у Брчко дистрикту 300, а ко год је и по било којим условима регистровао странку на цијелој територији БиХ има сва права да се кандидује за било који ниво власти'', наглашава Петрић.

Политички аналитичари истичу да је политика постала уносан бизнис и да појединци или групе све чешће формирају политичке партије, првенствено због личног, а не општег интереса. Пракса је, кажу, показала да се ту махом ради од сезонским странкама које се појављују уочи избора послије којих им се, уколико не изборе колач у власти, губи сваки траг.

''Парламентарна демократија је прерасла у партократију. Као обичан човјек не можете ништа да ријешите ако нисте члан неке партије. Изражена је до те мјере да је онај једнопартијски систем бениган у односу на малигност данашње партократије'', каже доктор политичких наука Срђан Перишић и процјењује да ће бити настављено бујање партија јер томе доприносе и избори сваке двије године.

Извор: Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ветеран

20.12.2017 15:52

Па видите онога Стевандића, он као доктор, али мала је тамо плата па се бацио у политику, јос оснива странку, даје примјер омладини којим путем да иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рецепт

20.12.2017 16:12

Сви у политику, сви уз власт...па нека нас све плаћају!

Name

ре

20.12.2017 18:54

Па није могао бити др са 20 година .Али је могао и био у политици 90 тих година прошлог вијека . А тек сада формирао странку за примјер ,једина која убједљиво има највећи раст у РС. Ваљда то нешто говори

Name

Боки

20.12.2017 16:03

Како за кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака Лова

20.12.2017 16:39

Ја то видим овако,сконтао сељак да има хљеба и без мотике.До дусе,дуго су их и лагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.12.2017 17:01

Е са на изборима да смо слозни па да гласамо за потпуне анимусе, да бар мало промијесамо карте. Па на сљедецим изборима опет исто. Овако ове фаце гледамо 25 година..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пижон

20.12.2017 19:03

Ми не утичемо на резултате гласања.

Name

ин

21.12.2017 01:22

Предлазм до избора да сваки пунољетан грађанин БиХ има своју странку и сви коалиционо у власт ту су паре радници нам нетребају рад ионако није плаћен

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.12.2017 12:53

ГРАЂАНИ РС ЖИВЕ У МРАКУ И МОНОТОНИЈИ ВИШЕ СУ МРТВИ НЕГО ЖИВИ .СТЕВАНДИЋ ЈЕ ЗА МЕНЕ БОЛЕСНИК КОЈИ ЈЕ ЉЕКАР А НЕЗНА СВОЈУ ДИЈАГНОЗУ.ТО ЈЕ ОПАСНО ЗА НАРОД.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ