Америка се враћа на Балкан

Ако буде прихваћен нови амерички пројекат стратегије на Балкану, то ће значити повратак САД у регион и покушај да се не дозволи јачање Русије, пише Комерсант.

Регион 04.12.2017 | 12:58
Америка се враћа на Балкан
Лист подсећа да је пројекат нове балканске стратегије разрадио Атлантски савет, близак администрацији САД, те да нема званичан карактер, али да би могао да постане платформа за америчку политику на Балкану већ у скорије време. Дневник наводи да су на Балкану на објављени документ реаговали "веома озбиљно и заинтересовано".

"Повећани интерес, наравно, показала је Србија, која у документу заузима посебно место. Председник Александар Вучић навео је да је реч о 'важној теми'. А извор близак властима у Србији рекао је за Комерсант да је документ веома позитиван по Београд јер признаје значај Србије у региону и одговара напорима Београда да има стратешке односе са САД", пише московски лист. 

Комерсант додаје да на такво стремљење Београда и рачунају аутори документа. 

Лист пише да могуће намере Вашингтона да се активније позабави македонским питањем потврђује и информација о томе да ће нови амерички амбасадор у Скопљу бити Хојт Брајан Ли, који је активно учествовао у припреми документа о новој балканској стратегији.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јокер

04.12.2017 12:09

За двадесет година не видјех ниједну њихову инвестицију, само неке донације. Ста це кад немају ста прати. А легалне паре овдје нико не улазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.12.2017 13:47

Засто би Америка улагала нек улазе Русија као у рафинерију Брод и слицно...

Name

србин

04.12.2017 13:54

Јел се врача са новом или старом администрацијом?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

зависи

04.12.2017 14:39

То зависи од Додика. Он ће одлучити која администрација му више одговара.

Name

Глобал зитизен

04.12.2017 16:33

Боље да никад нису ни исли досад би били средјена земја у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ