Родитељи морају бити уз дјецу

Одборник у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић позива све грађане да се укључе у активности које ће наредних дана организовати са представницима невладиних организација са циљем да се у болницама у Српској обезбиједи бесплатан боравак за родитеље који желе за буду уз своју дјецу током болничког лијечења.

Република Српска 11.11.2017 | 12:24
Родитељи морају бити уз дјецу
„Тренутно се у неким болницама у Српској боравак родитеља уз дјецу од једне до шест година наплаћује и по 45 КМ дневно што је недопустиво и против чега смо спремни већ у понедјељак организовати потписивање петиције, а након тога ако треба и протесте све док се овај проблем не ријеши“, поручио је Станивуковић у писаној изјави.

Он додаје да је у овим активностима које организују бројне невладине организације које се баве проблематиком породице и младих пресудна подршка свих грађана Српске.

„Како ли је мајци или оцу који морају да се врате кући јер немају новца да остану у болници уз своју дјецу? Како је дјетету које остаје само у болници, а зна да ће му лијечење трајати мјесецима?“, упитао је Станивуковић додајући да би након одговора на ова питања све и један становник Српске сутра потписао петицију да се укине наплата боравка родитеља у болницама.

Најмлађи одборник у Скупштини града Бањалука истиче да је боравак родитеља уз дјецу у болницама корисно и за саме здравствене раднике који су преоптерећени послом и не могу да се посвете сваком дјетету.

„У већини болница се не практикује да уз дијете у болници остане отац што је опет дискриминаторно и што би Правилника о садржају и начину остваривања права на здравствену заштиту требало боље дефинисати“, нагласио је Станивуковић.

Према његовим ријечима, питање плаћања боравка родитеља у болницама није само питање изљечења дјеце него и питање какву то наше друштво води пронаталитетну политику, како штити породицу као стуб друштва, колико је социјално осјетљиво и да ли дискриминише некога по основу његовог материјалног стања.

Активности да се укине наплаћивање боравка мајкама у болницама уз своју дјецу већ су подржали организације у удружења попут ХО „Будимо људи“, „Буди ДРУГачији“, Сервис центар „Дајте нам шансу-Звјездице“, „Дјеца свјетлости“, „Твоја ријеч“, Удружење обољелих од цистичне фиброзе, Савеза хуманитарних организација и удружења грађана Републике Српске, УГ еТрафика.нет, неформална група мајки Бањалука, Удружење обољелих од хемофилије Републике Српске и други.

Према подацима мајки које су биле изложене овим трошковима у болници у Градишки, у Универитетском клиничком центру Републике Српске и болници у Приједору се боравак уз болесно дијете наплаћује 45 КМ по дану, у бијељинској болници 20 КМ, а у болници у Зворнику 15 КМ за дјецу до шест година, односно 30 КМ за старију дјецу.

Боравак родитеља у болницама у Требињу и Добоју, је бесплатан.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Доњи

11.11.2017 11:40

Дјеце је све мање, ускоро их неце бити никако, младе зене НЕ ЗЕЛЕ радјати дјецу. Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

11.11.2017 12:40

Само их паре занимају. Дјевојке са Пала и Лукавице опслузују Арапе по сарајевским хотелима. Такве не радјају дјецу, нити зеле бити мајке , узас.

Name

Име

11.11.2017 12:55

Нема висе жена !!!! Све су преузеле од мушкараца па тако кроз еволуцију ће се радјат и са оном ствар медју ногама. На супротној страни мушкарци преузимају све висе женских особина . Па могу да се такодје у еволуцији поцет радјат са оном женском ствар медју ногама . Знаци да долази катастрофа ширих димензија. О педерима и лезбијкама да не говорим !!! Полако али сигурно корачају да освоје свијет ако нису и освојили . Нико ништа не смије да каже о њима. А кад кажеш да то није нормално то је дискриминација . Каква дискриминација ако казем своје мишљење ? Мац отац свијет је у банани .

Name

РЕ. име

11.11.2017 17:45

Овај изнад тебе је споменуо Арапе. Е управо код њих нема таквих девијантних и накарадних ствари. Имају дјеце море, због тога це биолоски завладати, јер запад изумире убрзано. То је циста математика.

Name

Промашај вијека фонд здравственог осигурања

11.11.2017 11:50

Народе запитајте се зашто одвајате за доприносе за здравство . Кад не можете бити уз своје дијете па зар наплаћивати мајци која хоће да буде уз своје болесно дијете срамота пљачкати дјецу болесну који психопата тако може радити а и мајка и дијете имају здравствено осигурање и још плати 45 км то је пљачка грађана који наталитет господо са Власти причати и лагати и само лагати. А како господа напунити своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

12.11.2017 07:13

Не контам? Тко је израчунао толике трошкове, 45 КМ?!!! Па није хотел! И који су то трошкови Мајке би зарад дјеце стајале и цијелу ноћ у соби, да их поштеде траума. Који монструми? На Западу се подразумијева да родитељ мора бити уз дијете, без икаквих расправа. Сад још испадосе и хумани, под притиском јавности!

Name

Зуx

11.11.2017 12:13

Одлицна иницијатива...подрзавам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

11.11.2017 13:58

Опет петиција Драшка "Петичара".

ОДГОВОРИТЕ