Страх ЕУ: Ко је чешки Трамп?

Предсједник Чешке Милош Земан, поновио је да му није проблем да за премијера именује тајкуна Андреја Бабиша, чак и када би он у владу узео и десничарску СДП, што је код проевропских странака изазвало благу панику.

Свијет 22.10.2017 | 18:00
Страх ЕУ: Ко је чешки Трамп?
Ко је Андреј Бабиш, зашто га зову „чешки Трамп“ и да ли ц́е чешку владу водити десничари?

Бабиш је други најбогатији човјек у Чешкој. То је бизнисмен који се бави прехрамбеном индустријом. До маја ове године био је министар финансија, а са Трампом га пореде јер је наводно преузео његов рецепт — представио се као човјек који може да се избори са трулим корумпираним системом и да уведе ред у земљу. Инжењер по струци, Бабиш је власник холдинга „Агроферт“, који је под истрагом због наводне корупције. Према магазину Форбс у марту 2013. године био је вриједан двије милијарде долара, што га је сврстало на 736 мјесто најбогатијих људи на свијету.

У новембру 2011. године, основао је грађанску иницијативу под називом АНО који је окупио незадовољне грађане, који је касније прерастао у политички покрет. У августу 2012. постао је први предсједник покрета када је на тајном гласању добио 73 од 76 гласова.

Са својим покретом желио је да се бори против корупције и смањи порезе у држави. На регионалним изборима учествовао је 2012. године, уз финансијску подршку групи „Виходочеши“, и МОР (Покрет за морално чишц́ење). Андреј Бабиш каже да није политичар, јер политичар има одговор на све.

Предсједник Чешке Милош Земан рекао је да га не занима прошлост, вец́ да се руководи начелом да предсједник треба да поштује исход избора и слободну вољу бирача и додао да су и о њему говорили да „угрожава демократију“.

Другопласирани чешки радикални националисти имају шансе да освоје двоцифрени проценат гласова на изборима за 200 посланика доњег дома чешког парламента. За њихов успјех заслужна је оштра реторика према муслиманским избјеглицама у Чешкој и захтјев за расписивање референдума о изласку Чешке из ЕУ („чегзиту“).

Њих су пред изборе јавно подржале сличне странке деснице у Европи, попут француског Националног фронта.

(Спутник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ублеха

23.10.2017 05:07

Јака држава та чешка,до мојега.Браћа Руси су за њих стрептомицин.

ОДГОВОРИТЕ