Клинтонови усред руског скандала

Бивша америчка државна секретарка и бивша кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон нашла се у средишту сопственог „руског скандала“.

Свијет 22.10.2017 | 16:18
Клинтонови усред руског скандала
Бивша америчка државна секретарка и бивша кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон нашла се у средишту сопственог „руског скандала“, повезаног с корпорацијом „Росатом“. Овај скандал је, судећи по свему, далеко озбиљнији од „руског случаја“ Доналда Трампа, преноси телевизијски канал „Фокс њуз“.

Као одговор на истрагу о заједничкој антиамеричкој делатности „руских хакера“ и Доналда Трампа, као и на медијску кампању против изабраног америчког председника, Трампове присталице у ФБИ организовале су симетрични медијски напад на Клинтонову.

Хилари Клинтон оптужена је за то да је њена добротворна фондација служила као проводник за „прљави руски новац“ и да је посредно доприносила подмићивању и уцењивању ради остваривања руских економских интереса у америчком нуклеарном сектору.

Пажњу привлачи чињеница да се оптужбе шире преко познатих америчких медија какви су „Хил“ и „Њузвик“. Они се позивају на истрагу ФБИ коју је Обамина администрација, наводно, гурнула под тепих.

Сарадник вашингтонског листа „Хил“ Џон Саломон, који је објавио серију текстова о овом случају, навео је у разговору за „Фокс њуз“ да је Москва, наводно, покушавала да утиче на Клинтонову и њеног мужа још у време док је политичарка обављала функцију државног секретара.

„Фокс њуз“ наводи да је прави пример „руског скандала“ уговор о куповини компаније „Уранијум 1“, који је 2010. године одобрила Обамина администрација из разлога које досад нико није успео да објасни. На основу овог уговора, контролу над око 20 одсто америчких залиха уранијума добила је, како наводе амерички медији, руска компанија.

„Потребно је да неко разјасни ситуацију с уранијумом и како га је Русија добила. То је, очигледно, веома озбиљна ситуација“, рекао је овим поводом актуелни председник САД Доналд Трамп.

Према речима Џона Соломона, у тренутку када је Обамина администрација доносила коначну одлуку о овом послу, Бил Клинтон је тражио од власти дозволу да се састане с руским чиновником одговорним за нуклеарну сферу, из компаније „Росатом“.

„За то је одабрао веома интересантан тренутак, с обзиром на то да се Хилари недуго пре тога вратила из посете Москви, где је покренула много пословних процеса између САД и Русије. Бил Клинтон је долетео пратећи њене свеже трагове и добио тамо, на лицу места, 500.000 долара. И поред тога, покушао је да добије дозволу да се састане с људима који су имали лични интерес у ономе што је радила његова жена. Кажу да је на крају одлучено да састанак не буде одржан“, прича Џон Соломон.

„Могуће је да су руски чиновници желели да развију резултате постигнуте захваљујући посети Хилари Клинтон и да виде шта о томе зна њен муж, с обзиром на то да је бивши председник и да може да помогне. А могуће је и да је сам Клинтон желео нешто да оствари у Русији за породицу“, наводи Џон Соломон.

Извор: Спутник.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

цосаностра

22.10.2017 16:09

Мени је све то разуљиво. Највеча прљавштина нашег палнета је новац- који је покваио све, и уништио људе и природу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пет Пара

22.10.2017 17:46

Није све у парама,има несто и у новцу.

Name

цупс

22.10.2017 17:56

Ја би прије то рекао да је људска проклетиња него новац. Јел да није новца било би несто друго. Само проклети људи којима никад није доста.

Name

Левински

22.10.2017 19:59

Левински ми некако звуци руски.Хах.

Name

ЏЏЏ

22.10.2017 17:12

Е заболе ме она ствар и за Америком и Русијом и Клинтоновима и "Штрумпфом", пардон Трампом, мене интересује стање овде код нас, када ће бити повећање панзија оних најмањих од 160 КМ. Маните се ви њих они имају новац, а ми овде беду јад и национализим и једва састављамо креај с крајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.10.2017 22:26

Клинтонови су увијек били зло. За њих је Трамп светац.

ОДГОВОРИТЕ