Пиво није криво за “пивски” стомак

Не претјерујте с чоколадом, смањите унос кофеина, не пијте алкохол – све су то савјети које сте сигурно барем једном чули. Но, је ли стварно потребно свега се одрицати да бисте живјели здраво и срећно?

Свијет 21.10.2017 | 09:54
Пиво није криво за “пивски” стомак
Водећи професор медицине Мерлин Тхомас раскринкава највеће митове о тзв. нездравим животним навикама. Шокираћете се када схватите да сте цијели живот живјели у заблуди.

Чоколада је пуна масноћа, шећера и калорија – али неке су студије показале да људи који редовно конзумирају чоколаду имају тенденцију да су мршавији од оних који то не раде. То је познато као парадокс чоколаде.

Бројне су студије чак повезале конзумацију чоколаде с побољшаним здрављем, укључујући ниже стопе повишеног крвног притиска и срчаних болести. Какао прах има висок садржај посебних окусних хемикалија познатих као флаваноли, који могу утицати на наше тијело.



Што се тиче чоколаде, претили људи подсвјесно знају да је не би смјели јести па можда једноставно не желе признати иако је једу. То би можда могао бити камен спотицања у овој теорији. Постоји још једна замка: од чоколаде се брзо осјећамо задовољно па је вјероватније да је нећемо докрајчити када утажимо жељу.

Тамна је чоколада посебно богата флаванолима, што би могло објаснити зашто су људи који је често једу мршавији.

Увијек су нам говорили како не смијемо пити на празан желудац. То је донекле истина, али не сасвим. Важно је и шта и са чим комбинујете. Тако ће се, на примјер, ниво алкохола и његов ефекат на мозак смањити ако мијешате сир и вино или рибу, чипс и пиво – али то се не ради зато што те намирнице упијају алкохол.



Ради се о томе да, када је желудац пун, алкохол много спорије улази у организам. Дакле, иста је количина унутра као и кад га пијете наташте, само што он спорије дјелује.

Док храна успорава процес опијања, газирана пића раде супротно. Најтоксичнији је шампањац или пјенушаво вино. Када пијемо шампањац, он је напуњен отопљеним плином, који се и даље ослобађа у желуцу, али већом брзином јер се унутра загријава на физичку температуру.

Будући да гас брзо испуни желудац, стомак је присиљен испуштати алкохолни садржај у цријева, гдје је апсорпција алкохола бржа. Зато се напијемо брже од шампањца него од исте количине бијелог вина. Исти опојни учинак вриједи за пиво и друге газиране напитке, али у шампањцу има много више отопљеног гаса.

Запамтите да је прва чаша из тек отворене боце опојнија од задње, јер што прије пијете након отварања, то је више плина. И температура је важна. Ледени шампањац брже опија јер се не пјени толико као кад је топао, тако да је много више отопљеног плина који остаје у тијелу. Ако се не желите брзо напити, пијте топао шампањац.



Пиво није криво за велики стомак, бар не директно, сви знамо да алкохолна пића садрже калорије и да се прекомјерне калорије похрањују у тијелу као масноћа. Мушкарци имају већу вјероватноћу да ће полагати масти око струка него жене, па је тзв. пивски стомак чешћи, иако не искључиво, код мушкараца. Код жена прекомјерне калорије често иду негдје другдје (обично у стражњицу и бедра).



Док неке од калорија у нашим пићима долазе из самог алкохола, за разлику од других храњивих твари у нашој прехрани, те се калорије не могу похрањивати у људско тијело.

(Даилy Маил)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јој

22.10.2017 05:53

Нама у стомак а женама у гузицу.

ОДГОВОРИТЕ