Могућа епидемија малих богиња

У Републици Српској постоји велики ризик од појаве епидемије малих богиња, с обзиром на то да је смањен број дјеце која су примила МРП вакцину против малих богиња, рубеоле и заушки, каже епидемиолог са Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.

Република Српска 19.10.2017 | 15:21
Могућа епидемија малих богиња
Она напомиње да је МРП вакцину примило нешто више од 70 одсто дјеце, а требало би да буде 95 одсто да би Српска била заштићена од епидемије, док још већи ризик постоји у срединама гдје је вакцинисано само 50 одсто дјеце.

Аћимовићева, која је епидемиолог у Служби за епидемиологију, истакла је да је обухват вакцинисања МРП вакцином посебно низак у већим градовима као што су Бањалука и Бијељина, гдје је прошле године вакцинисано само 50 одсто дјеце.

"Постоји велики ризик да се поново јави епидемија уколико дође до појаве вируса", рекла је Аћимовићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је у Републици Српској прије неколико година дошло до епидемије малих богиња са великим бројем обољелих, нагласивши да је епидемија кренула међу дјецом рођеном током протеклог рата, која нису вакцинисана и која су обољела као адолесценти.

"Међутим, сада имамо велики проценат мале дјеце која су најосјетљивија на те болести и код којих се најчешће јављају компликације. То је оно што је проблем. Ако се сада поново деси епидемија, а велик је ризик да хоће, велики број мале дјеце може да се разболи", рекла је Аћимовићева.

Она је навела да се на Косову и Метохији већ појавила епидемија малих богиња, те да су забиљежена два смртна случаја, док је у Румунији, гдје је ове године било око 8.000 обољелих, од малих богиња умрло 31 дијете које није било вакцинисано.

"Не желимо да се то деси и код нас, а ризик постоји и због тога скрећемо пажњу родитељима и здравственим радницима да се вакцинишу сва дјеца која су пропустила вакцинацију МРП вакцином да не бисмо становништво, посебно дјецу излагали ризику", упозорила је Аћимовићева.

Начелник Службе за епидемиологију при Институту за јавно здравство Републике Српске Љубица Јандрић рекла је да се МРП вакцина даје у двије дозе - са навршеном првом годином и прије поласка у школу.

Јандрићева је истакла да сви који нису вакцинисани могу то да ураде до 19 године.

"Свако ко није вакцинисан може да оболи, а вирус се веома лако може унијети у сваку средину гдје је осјетљива популација и сви ће обољети, јер је то болест која има највећи индекс клиничке манифестације", рекла је Јандрићева и додала да су могуће велике компликације, попут упале мозга, па чак и смртни исходи.

Агенције 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Охо

19.10.2017 19:38

Гдје су паметни, шта је са коментарима. Ко је крив?

ОДГОВОРИТЕ