Мурињо о Свилару: Клинац је звер, биће велики!

Жозе Мурињо имао је само речи хвале за младог српског голмана Милета Свилара који је направио кикс на мечу између Манчестера и Бенфике.  Свилар трагичар као "Кенгур"! Млади српски голман Миле Свилар направио је кикс на дебију за Бенфику против Манчестер Јунајтеда.  Миле Свилар био је трагичар на свом дебију у ЛШ на којем је постао рекордер као најмлађи чувар мреже, али је добио огромну подршку играча Манчестер Јунајтеда.  Дирљиве сцене на Лужу, Матић, Лукаку, Де Хеа: Главу горе дечко! Ово је само прва, биће их још много! “Знам да сам могао боље“, каже најмлађи голман у историји Лиге шампиона.

Фудбал 19.10.2017 | 13:30
Мурињо о Свилару: Клинац је звер, биће велики!
Приликом слободног ударца Свилар је уместо да боксује лопту, покушао да је ухвати, а потом је и са њом ушао у мрежу.

Ипак, младом 18-годишњем голману нико неће замерити овакав кикс, а према речима Муриња, биће велики голман.

"Овај клинац је звер. Биће у будућности велики голман", кратко је рекоа Мурињо после меча. 

Тренер Руи Виторија казао је да ће поново Свилара ставити на гол и у наредном колу Лиге шампиона. 

Бенфика је пред домаћом публиком поражена од клуба из Енглеске са 1:0.

Свилар трагичар као "Кенгур"! Млади српски голман Миле Свилар направио је кикс на дебију за Бенфику против Манчестер Јунајтеда.

Свилар је уместо да боксује лопту, одлучио да је прихвати, али је лоше проценио и са лоптом ушао у гол.

Не може се ништа замерити "вундеркиду" који је постао рекордер Лиге шампиона, као најмлађи голман у елитном такмичењу, оборивши рекорд Икера Касиљаса.

Остаје жал што му се оваква грешка десила на дебију. Свилар је до тог тренутка одлично бранио. 



Момак рођен у Антверпену је млади репрезентативац Белгије, кога ФСС покушава да "отме". Подсећамо, Свилар је тек напунио 18 година. 

Син некадашњег голмана Војводине и Антверпена, Ратка, недавно је дебитовао за лисабонске "орлове" у Купу, где је сачувао мрежу против Ољаненсеа. 

Свилар је каријеру почео у Андерлехту, а у Бенфику је стигао протеклог лета и потписао петогодишњи уговор.

Миле Свилар био је трагичар на свом дебију у ЛШ на којем је постао рекордер као најмлађи чувар мреже, али је добио огромну подршку играча Манчестер Јунајтеда.

Белгијанац српског порекла, који би убрзо могао да постане наш репрезентативац, унео је лопту у гол након што ју је ухватио после центаршута Маркуса Рашфорда, што је донело победу Јунајтеду против Бенфике.

Свилар је одмах добио охрабрујуће аплаузе са трибина, константно га је подржавао и искусни капитен Луисао, али је посебан мотив добио након меча. 

Репрезентативац Србије Немања Матић му је пришао и загрлио га, те проћаскао мало са вероватно будућим саиграчем. Осим тога, менаџер Јунајтеда Жозе Мурињо је рекао за Свилара да је звер.

Нешто ти живот да, нешто узме. Миле Свилар је дочекао да са 18 година, месец и 22 дана сруши рекорд легендарног Икера Касиљаса и постане најмлађи голман у историји Лиги шампиона, али кроз руке му је исклизнула шанса да на дебију на великој европској сцени одоли великом Манчестер јунајтеду. Али пут до врха није увек лак. Јунајтед је на Лужу изборио минималац од 1:0 и то баш захваљујући киксу 18-годишњег фудбалера.

Маркус Рашфорд је изненадио Свилара, неискусни голман је погрешно проценио путању лопте и са њом ушао у мрежу. Данак неискуству.

“Знам да сам могао боље, али сада не могу ништа да уради. Нема назад, све је то процес мог сазревања“, рекао је Свилар после меча.

То што је уопште стисао петљу да изађе пред новинаре говори нешто о његовом карактеру. Многи би се у Милетовој ситуацији сакрили. Не и Миле. И сви остали играчи на терену одмах су у први план истакли да је њему сигурно најтеже. Огроман је то притисак био на плећима тако младог момка. А пре те грешке, сасвим солидна представа Свилара млађег.

“Шеф нам на полувремену јесте рекао да шутирамо што чешће, да пробамо и убацивањимо, јер њихов голман заиста јесте много млад и играо је прву утакмицу. Ово је фудбал. Али ја знам да је он сјајан голман и желим му све најбоље у будућности“, рекао је Немања Матић, можда и Свиларов будући саиграч у репрезентацији.

Није међутим само Матић и само због заједничког порекла пришао Свилару. Учинили су то и Ромелу Лукаку, који се прилично дуго задржао у разговору са доскорашњим младим репрезентативцем Белгије (надамо се убудуће српским), па Виктор Линделеф, Давид Де Хеа, Андер Ерера...

Главу горе Миле! Била је ово прва утакмица у Лиги шампиона. Не и последња.

Уосталом, почујте шта каже и Бенфикин шеф стручног штаба Руи Виторија.

"Није ово лака утакмица за деби. Комплексна, пуна интензитета. Али тако се расте и развија. Пред њим је наравно још много посла, али биће он врхунски голман! И играће следеће недеље", најављује Виторија.

Али дечко има само 18 година, пред њим је светла будућност и ово је само једна ситуација из које ће извући поуке и научити лекцију.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар