“Масакр се није могао спријечити“

Масакр публике на концерту у Лас Вегасу није било могуће спријечити, сагласни су амерички стручњаци.

Свијет 03.10.2017 | 14:05
“Масакр се није могао спријечити“
Они сматрају да би строжи безбедносни протокол у тамошњим хотелима утицао на туризам, пренијеле су агенције. 

Тешко је, сматрају, наметнути строге безбједносне мјере на мјестима и догађањима на којима се људи окупљају због забаве и опуштања, а тешко је и осујетити починиоца који се наизглед “из чиста мира“ одлучио на крвопролиће.

“То је био инцидент који се није могао спријечити, тачка“, рекао је Патрик Броснан, бивши детектив њујоршке полиције који сада има приватну фирму за осигурање "Броснан риск консалтантс".

Броснан и неколико других стручњака за безбједност кажу да пуцњава на фестивалу кантри музике у Лас Вегасу, у којој је убијено најмање 59 људи и више од 500 рањено, ставља у први план проблем полиције да буде корак испред некога ко планира такве нападе.

Нападач, пензионисани рачуновођа Стивен Педок (64), пуцао је на публику на концерту из собе на 32. спрату оближњег хотела Мандалај беј прије него што се убио, саопштила је ласвегаска полиција.

“Иронично је што је безбједност у Вегасу је заправо врло добра, али креативно размишљање и доступна средства у слободној земљи могу проузроковати овакве ситуације", сматра Теган Бродвотер, председник и оснивач консултантске фирме за безбедност "Тактикал системс нетворк", чије седиште је у Тексасу.

Према његовим ријечима, Педок је вјероватно без проблема унио у хотелску собу свој арсенал оружја, најмање 16 пушака и муницију, с обзиром на то да су безбједносне мјере у хотелима релативно опуштене.

“Заправо је врло једноставно ући у хотел с таквом врстом наоружања јер хотели обично не провјеравају пртљаг који се уноси“, рекао је Бродвотер за АФП.

Радикалне промјене безбједносних мера у хотелима Лас Вегаса, иначе, познатог коцкарског сједишта, које годишње посјети око 43 милиона људи - тешко ће бити уведене због страха да ће отјерати туристе, сагласни су стручњаци.

“Хотели и коцкарнице морају пронаћи добру равнотежу између сигурности и тога да остану пожељна места за туристе“, рекао је Џејсон Портер, потпредсједник Пинкертона - фирме која пружа услуге управљања ризицима.

Броснан такође сматра да би строжи безбедносни протоколи у хотелима у Лас Вегасу, који укључују детекторе метала и претраживање пртљага гостију, вјероватно утицали на туризам, који је том крају 2016. донио готово 60 милијарди долара.

“Вегас има менталитет забавишта. Оно што се догоди у Вегасу остаје у Вегасу и људи који тамо иду неће бити срећни ако буду морали да отварају своје торбе", рекао је Пинкертон.

Тамо се, каже, организује много момачких вечери с много траве и алкохола.

Ти људи, додао је, неће пристати да им се завирује у ствари, а истовремено, то би била ноћна мора за власнике хотела и они на то неће пристати.

Ричард Франкел, бивши агент ФБИ-ја, тужилац и професор безбједности на Универзитету Ст. Џон, каже да ће пуцњава која се догодила у недјељу - најсмртоноснија у модерној америчкој историји, вјероватно подстаћи промјену безбједносних мјера на догађањима на отвореном.

Нови протокол би, сматра, могао укључити постављање снајпериста на кровове зграда у близини и коришћење хеликоптера и дронова током таквих догађања.

“Такве мјере могу брже зауставити (напад) него што је то било у овом случају“, тврди он и додаје да постоје начини, али је питање докле се жели ићи са трошковима и ефикасношћу.

Броснан каже да би се у таквим случајевима број жртава могао смањити када би полицајци који нису на дужности носили оружје.

Међутим, стручњаци су једногласни у томе да сва сигурност на свијету не може спријечити напад попут овог у недјељу.

“Нема начина да се спријечи оно што се спријечити не може“, навео је Броснан.

“Ако појачате сигурност у хотелима, нападач ће отићи у парк или на неко друго догађање, као на пример хокејашку утакмицу“, рекао је и додао да до напада увек може доћи на мјесту гдје нема детектора метала, наоружаних чувара, камера и униформи.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола незнановиц.

03.10.2017 13:24

Будала дрогирана.Има неко које стојо иза њега није он сам.Тосу људи болесни у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2017 15:07

А да се забрани продаја орузја ? Ја мислим да би се са тим могло спријеxити много сто ста.

ОДГОВОРИТЕ