Кимове ракете - распон зрачења

Као "одговор на питања", на друштвеним мрежама је објављен графикон који указује на очекивани распон радио-активног облака који би био резултат лансирања нуклеарних бојевих глава Сјеверне Кореје преко Тихог океана.

Свијет 29.09.2017 | 22:17
Кимове ракете - распон зрачења
Иако је све прилично алармантно, реакције неких људи на мрежама су биле прилично грубе. Симулацију је на Тwиттеру објавио Ласина Зербо, шеф "Договора о општој забрани нукеларних тестова", која има задатак да прати тестове оружја.

Зербо ју је назвао "грубом симулацијом" облака радио-изотопа из "хипотетичког атмосферског распада" преко Пацифика. У графици нису дати додатни подаци, нити су предочене опасности које такав облак може имати по људско здравље.

Зербо је касније појаснио да је то "једноставно груба симулација" коју је објавио ка одговор на бројна питања. Неки људи са мрежа нису баш били задовољни одговором, а један од корисника је то назвао "довођењем у заблуду" рекавши да ц́е "људи све протумачити као катаклизму".
Професор са Харварда каже да би људи могли да помисле да се ради о обичним облицима.

Све се дешава док Вашингтон и Пјонгјанг воде вербални рат, а Доналд Трамп обец́ава "уништење Сјеверне Кореје" уколико се САД одлуче за војно рјешавање кризе.

Његово упозорење услиједило је након што је сјевернокорејски министар спољних послова Ри Јонг Хо рекао на Генералној скупштини УН да Трампове увреде упуц́ене Ким Џонг Уну изискују "неизбјежну посету сјевернокорејских ракета територији САД".

Према Рију, "најјача експлозија атомске бомбе" била би "једини могуц́и и најбољи одговор" Сједињеним Државама.

Одговарајуц́и на ове коментаре, Трамп је на Тwиттеру рекао како руководство Сјеверне Кореје "нец́е још дуго", док је Кима назвао "малим Ракеташем".

Вјерује се да је Сјеверна Кореја спровела шест нуклеарних тестова, а за најновији се сматра и да је најјачи. Групе за прац́ење процјењују да је тест-експлозија из 3. септембра била 16 пута јача од бомбе која је уништила Хирошиму у августу 1945. године.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар