Мјеста има ако можеш да платиш

Студенти који положе пријемни испит, али немају довољно бодова да буду примљени, ипак могу студирати медицину на државном факултету, под условом да уместо 680 плаћају 4. 000 КМ годишње.

Република Српска 25.09.2017 | 13:48
Мјеста има ако можеш да платиш
Пракса је ово Медицинског факултета већ другу годину за редом, а осим студената на буџету, којим држава све плаћа, и оних на суфинансирању, који деле трошкове са државом, студирају и они који све трошкове школарине, вежби, хемикалија и апарата плаћају сами.

Ове године пријемни је положило њих 366, а на факултету је било места за 156, док је осталима остала опција тешка 4.000 КМ.

Лане су ову могућност искористила 23 студената, а ове године притисак је још већи, каже декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, који објашњава да је зелено светло добио од бањалучког Универзитета и Владе РС.

Према његовим речима, у ову цену укључени су и трошкови додатног ангажовања професора, као и остали трошкови за које Влада РС нема могућност да плати.

- Нажалост, у нашем закону не постоји могућност самосталног финансирања, па смо Влади предали захтев за компоненту суфинансирања по вишој квоти, како би могли примити више студената. Добили смо одобрење, али под условом да додатно примљене студенте финансирамо сами, а то смо могли само кроз школарину – објашњава Шкрбић.

Тако су Влада РС и Медицински факултет студентима омогућили да студирају на државном факултету, без помоћи државе, а још се не зна колико ће их ове године искористи ту погодност.

Овим је листа апсурда у образовању постала богатија за један случај, а у њему је најмањи проблем цена јер најбољи светски универзитети коштају много пута више, сматра Ивана Корајлић из Транспаренси Интернешенела.

Проблем је, каже, у стандарду који треба задржати.

- Ако постоји пријемни испит и ранг листе, онда то треба да буде једини критеријум за пријем студената, а не то ко има новац. Поставља се и питање колико факултет овим добија квалитетне студенте, да ли су тржишту рада уопште потребни додатни лекари и да ли рангирање на пријемним испитима губи смисао – каже Корајлићева.

Никакво губљење смисла не виде у бањалучком Универзитету, те кажу да постоји могућност да исто ураде и остали факултети.

- Прошле године је Влада одобрила упис 25 студената из ове категорије, а ту могућност искористило је њих 23. Уколико са неког другог факултета стигне овакав захтев Универзитет ће упутити предлог Министарству просвете као и у случају Медицинског факултета – кажу у бањалучком Универзитету.

Студенти кажу да они који имају новца радије студирају вани, а ако Влада не може да омогући будућим докторима са мало плићим џепом да се школују у својој држави и они ће потражити друге могућности.

Поставља се питање, колико Влада нема новца, јер примера ради, школарина сва 23 студената која су прошле године искористила ову могућност, кошта мање од новог аутомобила које је ресорно министарство одлучило да купи.

Има или нема вишка лекара?

Исте године када је Медицинском факултету дозволила да прими више студената, Влада РС је у Предлогу стратегије развоја образовања до 2021. године уврстила и укидање медицине, права и педагогије на приватним факултетима.

Своју одлуку надлежни су правдали тврдећи да је тржиште презасићено управо тим кадровима.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЖУЋО

25.09.2017 13:06

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ ЈЕ ЈЕДНО ОД МАФИЈАШКИХ УДРУЖЕЊА У РС. СВЕ СЕ ПЛАЋА И ЗА СВЕ ИМА ЦЈЕНОВНИК. ОД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ГДЈЕ НАПЛАЋУЈУ ОЦЈЕНЕ ЗБОГ ПРОСЈЕКА ЗА СРЕДЊУ ШКОЛУ,БПА ОНДА НАПЛАТЕ УПИС У СРЕДЊУ И НА ФАКУЛТЕТ А ОНДА НАРАВНО ПРОДАЈУ И ОЦЈЕНЕ. ШКРБИЋ ЈЕ ЖЕСТОКО СВЕ ТО НАПЛАТИО И ТЕК ЋЕ НАПЛАЋИВАТИ ЗА СВРШЕНЕ ЉЕКАРЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ПА ОНДА РАДНО МЈЕСТО И ШТО ЈЕ НАЈГОРЕ, ТЕ ИСТЕ ДР ОНДА ПРОДАЈЕ У ЊЕМАЧКУ. СВЕ УВЕЗАНО КО НА ТРАЦИ. РЕЗУЛТАТ ЈЕ ДА У РС ВИШЕ НЕМА НИ ДОКТОРА А НИ СТРУЧЊАКА ИЗ БИЛО КОЈЕ ОБЛАСТИ, БИЋЕМО НАЈВЕЋА ГЕРИЈАТРИЈА У РЕГИОНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

На медецину па после са 250 на биро рада

25.09.2017 13:36

Госп Шкрбићу некад сте били вољени министар здравља свих здравствених радника а сада те проклињу на сваком кораку а и лијеп је Вам новоизграђени Медецински факултет који сте обећавали као министар. Колико чујем имате 250 свршених доктора који леже на бироу а сад сте дозволили још упис на Медицински факултет без пријемног испита али не за све већ само за оне који кеширају Вам 4000 км и послије тога на биро рада. Како Вас није срамота пљачкати младе људе и причати им бајке о будућности у далекој Њемачкој. Питам Вас госп Шкрбићу код толики одлазе у Њемачку откуд Вам на бироу толики број незапослених доктора? И још јел то прича која пије воде а колика видим да јесте и тиме само Ви госп Шкрбићу пуните свој ђеп а ти свршени доктори мјесто да раде или да иду у Њемачку као што им Ви причате завршавају на берзи рада и преко медија и ТВ станица кукају јад и чемер. Лаж лаж и само лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но1

25.09.2017 15:06

немој паметоват у цијелом свијету је тржиште присутно.није ово југа коју сте разбили.ко има плати и иде даље

Name

Валериа

25.09.2017 17:40

Нико није рекао да нису тражени али са знањем које плати да не полаже пријемни дај баш такве стручњаке Швабо чека дај молим те. Шта ће тамо радити? Част изузецима

Name

@ Коста

25.09.2017 16:05

Могу мислити какви струцњаци излазе с Бањалуцког факултета.Засто не иду у Србију радити,теско примају кад знају какав Кадар излази с такви факултета.У Њемацку хиљаде доктора долази из ЕУ земаља са реномирани факултета и ти долазис са дипломом Бањалуцког факултета,дај молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

25.09.2017 17:36

Браво баш једва чекају наше стручњаке из РС.

Name

Стефан

26.09.2017 06:39

Сви сте ви иста говна јадан само народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајра

26.09.2017 06:41

Залозно да немозес у сколу ако неплатис добро јадан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитно

26.09.2017 07:17

Залосно је да онај ко нема пун дјеп пара немозе у сколу а онај ко има немора ни иц добије диплому заврси факултет

ОДГОВОРИТЕ