У новембру изборне измјене?

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је да би најкасније у новембру Интерресорна радна група за измјене и допуне Изборног закона требало да заврши свој рад како би парламент БиХ могао да их усвоји у неизборној години.

Босна и Херцеговина 16.09.2017 | 10:21
У новембру изборне измјене?
Она је истакла је да је у измјенама и допунама Изборног закона ријеч искључиво о рјешењима која иду у прилог независног и ефикасног рада изборне администрације, а која су бенефит за све учеснике у изборном процесу.

Према њеним ријечима, правила није добро мијењати у години избора, мада и та пракса није непозната.

Она је истакла да ЦИК безуспјешно улаже вишегодишње напоре да унаприједи начин именовања бирачких одбора.

Хаџиабдићева напомиње да се у приједлогу измјена и допуна Изборног закона наводи да Општинска изборна комисија именује предсједника и замјеника предсједника бирачког одбора из евиденције о лицима са изборним искуством.

"Број санкционисаних чланова бирачких одбора након сваких избора указује на то да један број ангажованих на дан избора дјелује као продужена рука политичких субјеката на чији се приједлог именује. Та пракса је недопустива", истиче она.

Хаџиабдићева и вјерује да би оваквим начином избора предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора био унапријеђен њихов непристрасан и професионалан рад.

Она је споменула и проблем са гласањем у име умрлих наглашавајући да је потребно имати такав бирачки одбор који ће радити у складу са законом и који неће дозволити некоме да гласа у име умрлог лица.

Хаџиабдићева је напоменула за "Дневни аваз" да Централна изборна комисија БиХ улаже напоре да увођењем нових технологија олакша изборни процес свим бирачима и онемогући манипулације.

Она је најавила да ће 27. септембра ЦИК представити публикацију о увођењу нових технологија.

"Основни циљ увођења нових технологија је повећати транспарентност, ефикасност и повјерење у изборни процес, а смањити ризик манипулације и људске грешке и то у процесу регистрације, идентификације бирача, гласања, бројања и процесуирања резултата", појаснила је Хаџиабдићева.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

16.09.2017 08:42

Једна од највећих превара је то кад нам говоре о "независном раду"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

16.09.2017 09:06

Ако зелите да постујете гласаце, додијелите мандате странкама. Доста је прелетаца и изругивања гласацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзхц

16.09.2017 11:32

Ово са мртвацима неце да продје ипак је то Хрватски национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ