Кинези желе да улажу у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић примио је данас предсједника водеће Кинеске осигуравајуће корпорације СИНОСУРЕ Wанг Yи –а, те представнике великих кинеских компанија из области енергетике и грађевинарства, на челу са замјеником предсједника кинеске компаније Цхина Енергy Енгинееринг Гроуп Yу Ганг-ом, као и генералним директором за међународну сарадњу компаније Гезхоуба - Лyу Зеxианг-ом.

Босна и Херцеговина 15.09.2017 | 22:23
Кинези желе да улажу у БиХ
Синосуре, прва осигуравајућа кућа у свијету, повезана са 200 међународних банака, важан је партнер БиХ за провођење кључних енергетских пројеката.

За досадашње пројекте обезбиједили су 1,2 милијарде гаранције али је исказан интерес и за пројекте ТЕ Гацко, аутопут Гламочани – Млиништа, пројекат ХЕ Дабар и ТЕ Каменград.



„ Примјер добре сарадње са кинеским банкама и компанијама свакако је завршени пројекат ТЕ Станари“, истакао је министар Шаровић наглашавајући да је „ пред нама више пројеката који су веома значајни и за које вјерује да ће бити отклоњене све препреке у реализацији“.

На састанку је изражено очекивање да ће, уз заједничке додатне напоре, у наредна два мјесеца бити финализиран пројекат ТЕ Тузла-Блок 7., односно да ће на Самиту премијера „16+1“, 28. новембра у Будимпешти бити потписан финални уговор о кредитирању, како би се кренуло у реализацију једног од највећих послијератних пројеката у БиХ.

Договорено је и да ускоро буде потписан меморандум о сарадњи двије земље, чиме ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ постати кључна контакт тачка за сарадњу са БиХ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брзо ће одустати

15.09.2017 20:33

Сложио им Миле причу за аутопут Бања Лука-Милиништа.Али не знају Кинези да се нико у Федерацији није јавио за даљу градњу од Млиништа према Гламочу.А о изградњи аутопута даље кроз Хрватску да и не говоримо.Ауто-пут Гламочани -Млиништа који не би имао економску оправданост у наредних 50 година?!Какву ће рачуницу ту имати Кинези?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ројс

16.09.2017 07:20

Овај само несто преговара а никад ниста неоствари осим афере извозимо здраво увозимо одпад и убијамо сопствени народ...