Нема услова за наставак рада

Колегијум данас није приихватио захтјеве опозиције, тако да ће посланици наставити да спречавају да се настави скупштинско засједање у Бањалуци. , сазнаје БН телевизија. Опозициони посланици сматрају да нема услова да се настави сједница НСРС.  Опозиција тражи враћање ревизорских извјештаја у дневни ред сједнице Парламента Републике Српске, која је јуче почела с радом и прекинута након блокаде посланика Савеза за промјене који траже поштовање закона и устава.

Република Српска 13.09.2017 | 11:12
Нема услова за наставак рада
Посланички клубови опозиционих странака Савеза за промјене упутили су Колегијуму Народне скупштине Републике Српске да су суочени у континуитету од конституисања овог сазива парламента са бројним кршењима Пословника о раду,а у последње вријеме и са озбиљним непоштивањима закона, па и Устава Републике Српске.

Наводе да су више пута покушавали да се прекине са оваквом праксом кроз иницијативе које су покретали током протеклих засједања, али нисмо, како наводе, наишли на разумјевање посланика скупштинске већине из странака владајуће коалиције.

Неколико одлука у последње вријеме потпуно су обесмислиле даље функционисање Народне скупштине Републике Српске и угрозиле уставну улогу највишег законодавног органа који је обавезан да доноси акта из своје надлежности на уставан и законит начин поштујући правила утврђена Пословником о раду парламента.

"У циљу враћања дјеловања Народне скупштине Републике Српске у оквире Устава, закона и Пословника принуђени смо инсистирати да се одмах и неопозиво реализује минимум активности Народне скупштине Републике Српске које ће нас увјерити да сви посланици искрено желе промјену која ће увјерити грађане Републике Српске да је највиши законодавни орган Републике Српске примјер у поштивању закона и Устава , а не супротно", каже се у допису посланичких клубова опозиционих странака.

Опозиција тражи да се у дневни ред овог редовног засједања Народне скупштине Републике Српске врати тачка која је усаглашена на сједници Колегијума Народне скупштине Републике Српске која се тиче Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финасијског извјештаја Владе Републике за кориснике Буџета Републике Српске за период 01.01.-31.12.2016.године, као и годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2017.годину.

У образложењу овог захтјева опозиција наводи да је након сачињавања Извјештаја о ревизији консолидованог извјештаја о извршењу Буџета у 2016.години извршен незаконит и скандалозан притисак на главног ревизора Душка Шњеготу да поднесе оставку под пријетњом његове смјене иако је он по одредбама Закона о ревизији јавног сектора Републике Српске главни и неприкосновени ауторитет за независну и на професионалним стандардима утемељену ревизију финансијских извјештаја субјеката јавног сектора.

Даље наводе да према важећим законским одредбама, није постојао ни један испуњен услов за покретања поступка смјене али је под политичким притиском главни ревизор поднио оставку и тиме манифестовао пристанак на незакониту интервенцију и политичко моделирање будућих ревизорских извјештаја. Тиме је по закону независан и највиши институционални ауторитет обавезан да уз примјену искључиво законом дефинисаних професионалних стандарда врши ревизију финансијских извјештаја и објављује налазе о извршеној ревизији субјеката јавног сектора , угрожен у својој независности и професионалности од евидентног политичког притиска одговорних лица чији су финансијски извјештаји били подложни ревизији , а који су испољавали јавно незадовољство званичним оцјенама и налазима Главне службе за ревизију.

"Неспорно је да је оставка главног ревизора фактичко стање у складу са законом које захтјева да се поштујући одредбе Закона о ревизији јавног сектора Републике Српске предузму радње око његовог разрјешења и избора и именовања новог главног ревизора, али истовремено то не смије зауставити законске обавезе да се о извршеним ревизијама и Извјештајима Главне службе за ревизију врши расправа у Народној скупштини РС", констатују у опозицији.

Наглашавају да Колегијум мора поштовати Пословник, констатовати да је Приједлог из Одбора за финансије о скидању наведене тачке дневног реда донесен од ненадлежног одбора,и на основу овог евидентног стања потпуно утемељено на одредбама Пословника Народне скупштине вратити ову тачку дневног реда у приједлог Дневног реда 21.редовне сједнице Народне скупштине.

Такође, траже да надлежни министри доставе одговоре на сва посланичка питања за које је прошао рок утврђен Пословником прије утврђивања дневног реда 21.редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, а на што су обавезни на основу пословника о раду и других скупштинских аката.

Опозиционе странке траже да Колегијум Народне скупштине Републике Српске одмах и ургентно упути захтјев-ургенцију и упозорење у институције обавезне да обезбједе ступање на снагу одлука односно свих аката усвојених у Народној скупштини Републике Српске да ургентно и у разумно кратком року створе услове за објаву ових одлука које до сада нису објављене ради њихове правоснажности и као и да са садржајем захтјева-ургенције упозна јавност достављањем копије свим медијима.

Уколико се не испуни минимум наведених приједлога опозициони посланици сматрају да нису створени услови за наставак 21.редовног засједања Народне скупштине Републике Српске.

Захтјев колегијуму су потписали сефови посланичких клубова СДС, ПДП о НДП; као и представници СНС и РС.

(БН телевизија)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Тихи ис тхе енд

13.09.2017 09:24

Одлозит це се на неодредјено вријеме .Све овце на броји а вукови сити. Ако ово није крах и крај РС не знам ста је ? Ко мозе само бјезат одавде..Направит мјеста за Словенце, Хрвате ....посто је овдје много боље него тамо по Пепељуги ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре Тихи ис тхе енд

13.09.2017 09:37

Ако се ово прати у региону нај......смоЕто сутра навале насељавања људи из окружења у најбољи дио бивше ЈугеСтруја јефтинија 113% продужен животни вијек за 4 год плате пензије редовне све фирме послују са добитком још мало па че мо посуђивати паре ММФ-у-.

Name

Докле само бјежање

13.09.2017 09:43

Када ћемо ми као грађани подржати опозицију која се коначно консолидовала.Гдје су демобилисани борци којих сигурно има велики број незапослених? Опозиција мора истрајати на ванредним парламентарним изборима који су по уставу могући.

Name

ре

13.09.2017 09:46

САМО ОСТРО.НЕМА СТАЈАЊА.НИ МИЛИМЕТАР НЕ ПОКЛЕКНУТИ,НЕМАТЕ ПРАВО.АКО НАС САД ИЗДАТЕ ??!

Name

ПЕТАР

13.09.2017 09:25

АКО САДА НЕ ИЗДРЖИТЕ,ТО ЈЕ КРАЈ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

13.09.2017 09:41

Боље и крај него ова творени без крви и меса. Опозиција је урадила шта је могла , сад су на реду они који су дозволили олигархији да ојача.

Name

А

13.09.2017 09:45

Мало морген.

Name

всс

13.09.2017 10:12

РАЈНА, овај народ никад ништа исправно неће подржати. Сво зло је у томе, то је суштина. Да народ ваља ваљали би и политичари.

Name

Брзи

13.09.2017 12:04

ПЕТАР ЈЕ УПРАВУ КРАЈ СВЕГА СА ОВАКВИМ КРИМИНАЛЦИМА ..

Name

херцеговац

13.09.2017 09:26

Могу само свирати q... Баја ће их откачити и шта онда? Немају орган потребан за рушење власти на улици а то је једини могући начин па ће чекати да народ заборави па се покуњени врнути у скупштину ко и у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види смислова

13.09.2017 09:44

Ти си неки велики смислов.

Name

гласач

13.09.2017 09:33

Скупо кошта опозиција грађане Републике Српске. Нека се накнаде одрекну, па нека таласају како хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гласач

13.09.2017 10:39

Владајућа гарнитура ради волонтерски ? Јеси ли то хтио рећи. Поздрави свог Додика па му пренеси да му опозиција поручује да је боље да поднесе оставку и да се извине Шњеготи.

Name

Требава

13.09.2017 10:40

Е јеси паметан...

Name

Лопн

13.09.2017 09:41

Поздрав за политицкога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОД

13.09.2017 09:44

Све на вјешала! И у Броду чекају најављену ревизију и свакодневно штимају и преправљају документа, како би извјештај био колико-толико у граници нормале, а све је наопачке и незаконито. Ђубрад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

13.09.2017 10:13

Начелник Брода прво треба да рашчисти проблеме у својој кући, онда да се бави проблемима општине. Он ће нешто ријешити и учинити боље. Хоће у Грку, код своје викендице.

Name

Маx

13.09.2017 09:48

Прави потез.Ако сада не буде разматран ревизорски извјештај све је било узалуд.Морате и ви показати зубе овим 'роботима' из власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Регуларан

13.09.2017 09:50

Отјераше и ово мало поштеног и малог свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Борс

13.09.2017 10:11

САВЦИЦУ ИЛИ ДИЗИ БОРЦЕ ИЛИ СЕ КУПИ ДОСТА ДЕМАГОГИЈЕ

Name

борац

13.09.2017 10:28

Савициц је одавно купљени папак.

Name

соња

13.09.2017 11:01

САВЧИЋУ, БИО СИ ЈУНАК КАДА ЈЕ ТРЕБАЛО. ПОДИГНИ ПОНИЖЕНЕ И ОБЕСПРАВЉЕНЕ БОРЦЕ. ВРИЈЕМЕ ЈЕ.

Name

Милан

13.09.2017 09:58

Сад или никад, опозиција има потез...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правдс

13.09.2017 10:59

Која опозиција ?!?! Ми у РС немамо опозицију, вец имамо борце за лицне функције и то је једини мотив опозиције. Теско малом броју људи у овој дрзави, а остали нису боље ни заслузили!

Name

Перица

13.09.2017 13:42

Тако је, боре се за себе и фотељу, али нико није луд, народ их је провалио, сваким даном се осипа сзп

Name

коле

13.09.2017 10:07

А и да је Миле управу као сто није ипак би га пустио низ воду за бољу будуцност своје дјеце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

W ОПОЗИЦИЈА

13.09.2017 10:15

ОПОЗИЦИЈА АКО НАПУСТИ СКУПСТИНСКУ САЛУ ДАНАС НЕМАЈУ ВИСЕ ПОТРЕБЕ ДОЛАЗИТИ У НС РС САДА ИЛИ НИКАДА.ЦИЉ ЈЕ КУПИТИ ВРИЈЕМЕ НАПРАВИТИ ДВОЈНИ ДОКУМЕНАТ КАО ШТО СВЕ И ПОСТОЈИ ДВОЈНО И ОНДА НАРОДУ ПРАСИНУ У ОЦИ ЛАЗ.СЕКТИ КРАЈ.ДОДИК И ГТИГОРИЈЕ ТАЈНО СЕ САСТАЈУ, А ГЛУМЕ НЕПРИЈАТЕЉСТВО.

Name

Кизо

13.09.2017 10:11

Рјешење: сазвати сједницу и када сви удју убацити им пар печених прасића, затворити и пустити плин, али полако. Клуч бацити у Врбас. Исто поновити и у осталим институцијама у РС, ФБиХ и на нивоу БиХ. Само тако убацити јањце. Да се наждеру задњи пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.09.2017 10:30

Стета за јањци и прасице њи немозес нахранити проклетиња је то.

Name

србин

13.09.2017 10:35

Ето због тог Додо не да да се плин доведе до БЛ.А за остало си у праву само раније би требало да "независни" новинари ишчепркају које некретнине посједују ови што нас за......у док народ обилази контејнере.

Name

Бошњо

13.09.2017 10:21

Шути и трпи, шта се ови имају бунити? Само покушавају по Какировом наређењу пренијети нестабилност из Педерације у Српску. Нико не смије изаћи на улице, томе би се ови из Сарајева хињски радовали! :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

13.09.2017 15:01

Мислиш да сте интересантни Сарајеву и да некога заболи за ваше кориде по скупштини тзв ПЦ? Можете се клати између себе колико вам воља, небитни сте.Ако пређете границу нормалног и почнете малтретирати повратнике несрбе, Сарајево и Федерација ће да вас помете за 24 сата.

Name

борац

13.09.2017 10:25

Ако сад попустите дајте сви оставке опозицију це подрзати вецина народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

13.09.2017 10:35

Најпоткупљовији је српски Народ,а ста реци Опозиција дзабе се и бори и доказује за самовласце и пропаст друства у цијелини кад је Народ глух,цорав и поткупљив.Да сам на њиховом мјесту,пустио бих све нек иде низ воду јер то овом Народу овакцо стање одговара,а боље нису ни заслузили сто су бирали то имају.Ја бих био јос гори да сам на Милином мјесту,јер то Народ подрзава,само удри Миле они су те бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

13.09.2017 11:10

Не попуштајте овакве институције и функционери ником не требају.Дефинитивно су створени услови да покажете своју одлучност и пређете са ријечи на дјела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упдате !

13.09.2017 14:01

Велике колоне возила се крецу према граници БиХ из правца Словеније и Хрватске. Људи масовно се распитују гдје је та земља у којој се продузује зивотни вијек за 4 године , гдје је струја јефтина и гдје је раст бруто производа 3% ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

13.09.2017 15:33

ОВО ЈЕ САМО ПОТВРДА ВЛАДАЈУЋЕ ГАРНИТУРЕ ДА НСРС ПОСТОЈИ ДА ВЕЋИНА ПРИМА ДОБРЕ ПЛАТЕ.ОБАВЕЗА НСРС ЈЕ ДА НАРОД ЗНА СТАЊЕ СВИХ МИНИСТАРСТАВА И СКИДАНЊЕ ДНЕВНОГ РЕДА ЈЕ ПИШАЊЕ НЕ САМО ПО ОПОЗИЦИЈИ НЕГО ПО НАРОДУ Р.СРПСКЕ.СРАМОТА ДА ВЛАДА И ДАЉЕ ВРШИ НАСИЉЕ НАД СВОЈИМ НАРОДОМ.СКИНУТИ ИХ ОДМАХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

заза

14.09.2017 10:42

за све је крив онај главоња који вири из супка милорада додика незнам како му је онолика глава стала наравно то је ненеад стевандиц.

ОДГОВОРИТЕ