Ураган "Ирма" на југу Флориде

Ураган Ирма, чија снага је осцилирала током ноћи, повратио је снагу категорије четири рано данас док се креће ка Флориди у САД јачином ветра од 210 километара на сат с тенденцијом јачања.  Више од 190 хиљада домова остало је у ноћи суботу на недељу без струје, а ураган Ирма који се приближава америчком копну донио је снажне вјетрове с торнадима и обилне кише.

Свијет 10.09.2017 | 10:00
Ураган "Ирма" на југу Флориде
Према Америчком националном центру за урагане, ударни обод урагана налази се око 115 километара југоисточно од Ки Веста на Флориди и креће се северозападно брзином од девет километара на сат.

Десетине хиљада људи који су отишли у склоништа прате пут Ирме, чији центар се према наводима метеоролога помера неколико кључних миља, што значи да ће избећи западну обалу Флориде и градове као што су Мајами и Тампа.

Ударни обод урагана већ је стигао до Флорида-Киза, архипелага острваца на југу те америчке дражаве ветровима ураганске снаге. Центар урагана би сада како се помера требало да погоди град Сент Питерсбург на Флориди, а уколико настави да се креће преко топле воде Мексичког залива, могао би да поврати снагу пре него што поново удари на копно.

Сент Питерсбург као и Тампа нису имали већи удар урагана готово сто година. После Сент Питерсбурга, олуја би погодила место Клирвотер и коначно кренула у унутрашњост северозападно ка Окали, када обично урагани губе снагу.

Више од 170.000 домова и фирми на Флориди изгубило је струју, а центар урагана Ирма био је око 150 килметара југисточно од Ки Веста.

Према наводима елеетрокомпаније Флориде, више од половине од тих прекида су у кварту Мајами Дејд одакле је 600.000 људи евакуисано. Компанија је раније навела да очекује да ће милиони људи изгубити струју, а прекиди би могли у неким областима да буду продужени.

По наводима електрокомпаније, у приправност је стављен велики тим, највећи у историји припрема пред олују, са више од 16.000 људи спремних да помогну.

Ураган удара ветровима ураганске снаге пољем широким вше од 160 километара.

Амерички председник Доналд Трамп упозорио је све људе који се нађу на предвиђеној путањи урагана Ирма да се моћној олуји "склањају с пута" и да не брину за своје ствари јер су "ствари замењиве, али животи нису".

Безбедност је, поручио је он, на првом месту, преноси АП.

Трамп је рекао и да земља жали за онима које је снажна олуја усмртила на свом седмодневном путу изнад Кариба, сејући за собом смрт и уништење.

Истакао је да су САД спремне колико је то могуће за тако монструозну олују каква је Ирма.

Председник САД је то рекао на састанку Кабинета у председничкој резиденцији у Мериленду, а кратак видео-снимак својих порука објавио је на Твитеру.



Ирма је јуче осцилирала између пете, најјаче категорије ветра, и треће категорије, с пропратним ветровима између 240 и 295 километара на час.

Око 6,3 милиона људи од око 21 милион становника Флориде позвано је да се евакуише.

У налету урагана Ирме који је јуче погодио Кубу и креће се ка америчкој савезној држави Флориди, страдало је најмање 25 особа на Карибима, где је изазвана огромна шета.




БН/Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ВангаВ.

10.09.2017 08:06

Мајка природа је сила, коју човек никада неће моћи да победи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

10.09.2017 10:06

Па зар то није Божије давање. или?????????

Name

Име

10.09.2017 08:54

Природа је та која нас је свему научила . Учили смо од природе и од животиња.Униставамо и природу и животиње као да смо све могући .А онако како радимо тако нам се врати као бумеранг. А природа је та која це нас опет свему "научити" .Науцити како не треба. Казне слиједе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким сјеверно Корејски

10.09.2017 09:04

Има и над вама Владара! А то је Планет . Уништице вас клима. Гдје вам је ХААРП који практицирате на Балкану?? Примијените га сад на себи! Не мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

10.09.2017 09:05

Да хоће целу САД да одува са планете Земље,па да сване остатку света!!!Кад би захватио пентагон и вашингтон,па калифорнију...Треба масоне одувати са земље јер изазивају кризе и ратове по свету...Кад би ураган појачао још 10 пута своју снагу,збрисао би целу САД не би остало ништа!!!Бог ће казнити оне који праве ЗЛО осталим народима на планети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгутин

10.09.2017 10:07

Мозда и неког Србина одува има их доста тамо

Name

Кокица

10.09.2017 09:59

Тооо Ирма , само напријед..

ОДГОВОРИТЕ
Name

аууу

10.09.2017 10:29

Како је ово ружан коментар !!!!!!!!!!! Да ли мислите да обичан народ дијели мишљење својих политичара ? Молим вас, уздржите се од непримјерених и нехуманих коментара !!! Размислите, да ли се икада треба радовати тушој несрећи ?

Name

Лијевцанин

10.09.2017 10:03

Ударили смо на природу као да не зивимо у њој вец као да нам је она највеци непријатељ,јер како разумјети цовјека који намјерно изазове позар и запали цитаву планину,а даље зна се ста слиједи. Сада се природа буни и узвраца ударац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

10.09.2017 10:05

Казу УСА сила.Сила није Богу мила.Ово је мозда само опомена.Бог опомиње прије неке веце казне.Е сад дал це се опаметити то је друга ствар.

ОДГОВОРИТЕ