Мајами би могао да буде потопљен

Осим снажних ветрова, приобалне градове на Флориди очекује и борба с поплавом.

Свијет 09.09.2017 | 19:36
Мајами би могао да буде потопљен
Ураган Ирма стигао је до Кубе и незаустављиво иде према Сједињеним Америчким Државама. Очекује се да ће током викенда, највероватније у недељу ујутру, ударити у Флориду. Очекују се ветрови од око 250 километара на сат. Осим тога, падаће и обилна киша, а таласи ће бити високи и по неколико метара.

Дакле, осим снажних ветрова, приобалне градове на Флориди очекује и борба с поплавом.

У САД већ данима влада права паника. Стотине хиљада људи евакуисане су у унутрашњост земље. Путеви које воде из Мајамија већ два дана су потпуно закрчени, сви беже из града.



На страници "Цлимате Централ" објављена је симулација која приказује како би Мајами могао изгледати у недељу ујутру. Ураган Ирма могао би имати катастрофалне последице.

Амерички Национални центар за урагане (НХЦ) је саопштио да је разорни ураган Ирма ослабио на категорију три, али упозорио да ће највероватније поново ојачати на путу ка Флориди, док гувернер те државе Рик Скот упозорава становнике да ће услед урагана на неким местима вода бити до четири метра и поплавити куће. НХЦ са седиштем у Мајамију упозорио је да иако је Ирма ослабила "очекује се да ће поново ојачати на путу ка јужној Флориди", пренео је Ројтерс.

Како јавља АП, гувернер Флориде је позвао свакога ко живи у зони евакуације на југозападној Флориди да напусти дом до поднева у суботу услед претње од Ирме која је кренула на запад.

- Олуја ће ићи брже него ви - поручио је Скот.

Скот је рекао да је 25.000 људи на Флориди већ изгубило струју када је Ирма са спољне стране погодила јужни део државе.



- Ово ће вам поплавити куће - рекао је он упозоравајући на опасан олујни талас између 2 метра и 4 метра дуж делова Флориде.

НХЦ је саопштио да се очекује да ће око разорног урагана Ирма ударити на југозападну Флориду и Тампу неко доба у недељу, али да ће цела држава осетити ефекте олује. Портпарол НХЦ и метеоролог Денис Фелтген изјавио је у суботу да иако Ирма неће директно погодити Мајами, становници тог града ће се ипак наћи у ситуацији опасној по живот.

Погледајте како би Мајами могао изгледати у недељу: