Ураган "Ирма" стиже у Мајами

Ураган Ирма пао је данас на категорију четири, али и даље је моћна олуја која се великом брзином приближава Флориди.

Свијет 09.09.2017 | 14:56
Ураган "Ирма" стиже у Мајами
Званичници те америчке земље очекују велика разарања и материјалну штету, а у нади да ће смањити број људских жртава позвали су на хитну евакуацију. Флориду тренутно напушта пола милиона људи, а још толико добило је позив за хитну евакуацију у Џорџији, следећој држави на коју ће Ирма кренути када напусти Флориду.

Гувернер Флориде Рик Скот рекао је да су људи који нису напустили полуострво морају то одмах да ураде, у супротном остају на сопствени ризик. Гувернер је упозорио оне који желе да остану упркос опасности, да када ураган дође, спасилачки тимови можда неће моћи да дођу до њих.

"Нећете преживети ако дође до удара. Преостаје нам веома мало времена. Ако сте у зони предвиђеној за евакуацију морате то учинити. Ова олуја прети катастрофом какву наша држава није до сада видела", зјавио је Скот.



Како наводи "Гардијан" четвртина популације Флориде наложена је евакуација, што је око 5,6 милиона људи. На обали Џорџије такође је наређена евакуација 540.000 особа.

Ураган се сада креће према Мајамију након што је погодио Кубу и до сада широм Кариба однео 23 живота. Ирма је тренутно удаљена око 440 километар југоисточно од Мајамија, а према очекивањима стручњака изазваће велику штету поплавама и ударима ветра. Очекује се да ће територију Флориде прећи за 30 сати.

На источном делу Кубе, Порторику и Доминиканској Републици нису пријављене веће штете, налик онима на Барбуди или Сент Мартину где је уништено 90 одсто острва. Нема ни података о жртвама са тих острва, а власти Барбуде обајавили су да ће је најмлађа жртва урагана идентификована као Карл Џуниор Френсис (2).



Ураган је доспео до Кубе рано у суботу, са налетима ветра од 260 км/х. Они који су се задесили на Куби у том тренутку ситуацију описују као паклену.

"На Куби је пакао, ветар не престаје, а вода је већ дошла до првог спрата куће у којој се налазим. Ми смо добро, али многи други веројатно нису. Улицама којима сам јуче ходао сада теку водене бујице", јавио је новинар ЦНН-а с Кубе Патрик Опман.



Ирма је на свом путу већ уништила неколико мањих острва на североистоку Кариба попут Барбуда, Светог Мартина и Девичанских острва.

Ово је први пут после више деценија да је ураган те категорије погодио Кубу.

Пошто је ураган променио правац, острва Бахами остала су углавном поштеђена невремена.

Острва преко којих је ураган већ прошао:

Туркс и Кајкос: Велике материјалне штете
Барбуда: 95% објеката је оштећено. Једна смрт је потврђена
Ангвила: Велике штете, једна особа мртва
Порторико: Више од 6.000 становника је у склоништима, а десетине хиљада без струје. Најмање троје људи је умрло
Британска Девичанска Острва: Велика оштећења инфраструктуре, четворо погинулих
Сент Мартин: Најмање 11 погинулих
Девичанска острва: Штета на инфраструктури, четири смрти потврђене
Хаити и Доминиканска Република: Није било оноликоштете како се првобитно страховало

Непосредно након проласка Ирме мештани карипских острва припремају се за долазак нове олује Хосе, који је достигао јачину ветра од 250 километара на час и тако скоро достигао јачину категорије 5, односно највећу јачину када су у питању урагани.

На рути Хосеа су острва која је Ирам већ готово у потпуности разорила - Сент Мартин, Сент Барт, Барбуда, Ангвила.

Готово цела популација отока Барбуда, која је бројала 1.400 становника евакуисана је на оток Антигва. Само неколико особа одлучило је остати на Барбуди, преноси метеоролошка служба Антигве.

После разорног земљотреса, Мексико се спрема за удару Катје који западној обали те земље доноси јак ветар и поплаве. Снажан ветар и јака киша захватили су обалу северно од града Теколутла, у држави Веракруз. Олуја и киша прете да сруше још више кућа, већ оштећених у земљотресу. У Веракрузу су направљена склоништа, а становници су позвани да не иду напоље и да не покушавају да прелазе надошле реке.

Добра вест је да Катја више није ураган прве категорије већ тропска олуја. Амерички национални центар за урагане саопштио је да Катја дува максималном брзином од 120 километара на сат.

У земљотресу магнитуде 8,1, који је у четвртак увече погодио јужно, пацифичко приобаље Мексика, погинула је, према најновијим информацијама, 61 особа.

Срушиле су се стотине зграда у неколико мексичких држава, а најтеже је у држави Оахаки погођен град Хучитан, где је погинуло 36 људи и срушена или оштећена трећина кућа. У Оахаки је погинуло укупно 45 људи, у Чијапасу 12 и четири у Табаску.

Председник Мексика Енрике Пења Нијето прогласио је тродневну националну жалост и обећао помоћ државе у обнови погођених подручја.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

09.09.2017 13:01

Па ураган је нормала појава, то им је вет појасни њихов предсједник и такодје нема везе са глобалним загријавањем. Према томе сто се први толика фрка. Навикли су они

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

09.09.2017 13:15

Ја мислим да це за ово оптузити Путина

ОДГОВОРИТЕ