Трнинић: Српска не кочи уговор

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић поручио је да се Уговор о Транспортној заједници земаља Балкана и данас може потписати и да Српска ништа не кочи, него да је све на Савјету министара.

Република Српска 28.08.2017 | 15:50
Трнинић: Српска не кочи уговор
Трнинић је додао да често неки министри пребацују лоптицу на Републику Српску што је, најблаже речено, некоректно, и избјегавају да се обаве консултације како би се приближили ставови или дошло до рјешења.

“Да ли ће то бити у септембру, видјећемо, јер не постоји ниједан разлог да се то не потпише, осим да нечијој сујети смета да неко из Републике Српске буде присутан и, уз консултације и са другим ентитетом и Савјетом министара, учествује у раду Секретаријата Транспортне заједнице у Београду”, изјавио је данас Трнинић новинарима у Приједору.

Он је додао да је Република Српска став о Уговору о Транспортној заједници изнијела још на сједници Владе крајем фебруара.

“Ми смо као Министарство Савјету министара, односно Министарству транспорта и комуникација БиХ упутили допис са примједбама, а одређене примједбе биле су идентичне онима из Федерације БиХ”, нагласио је Трнинић.

Ријеч је о споразуму, додао је, који је предвиђао одређене услове које једноставно наше жељезнице или неки други системи нису у могућности да испуне.

“Тражили смо да се том споразуму приступи, али са одгођеним дејством, док не уђемо у ЕУ, како бисмо дали нашим оператерима, поготово жељезницама, да се припреме за тржишну конкуренцију”, нагласио је Трнинић.

Он је додао да послије тога нису добили никакве примједбе нити је било могућности да се о њима евентуално продискутује.

“Само два дана прије самита у Трсту одједном је организована конференција за новинаре на којој је један министар из Савјета министара рекао да је Република Српска кочница за такав споразум, што није тачно”, изјавио је Трнинић.

Он је додао да није било прилике ни да прича о примједбама нити о било чему другом, а да је Република Српска послије одређених консултација дефинитивно прихватила и те услове.

“Једино нисмо одустали од услова који предвиђа да се обавља ротација министара у Секретаријату транспортне заједнице, чији би центар требало да буде у Београду. То је предвиђено механизмом координације и ту не видимо ништа спорно сем нечије сујете, коме смета да ентитети учествују у свему и доносе одлуке”, рекао је Трнинић.

Нажалост, навео је Трнинић, ни након што смо рекли да одустајемо од тих примједби, али не да одустајемо од механизма координације, ниједног јединог контакта више нисмо имали, а поново нас прозивају како ми то кочимо.

“Не кочимо ништа, такав се споразум и данас може потписати. У споразуму нема сметње, а то је наша унутрашња ствар и то нема везе са споразумом. Али није то једини услов који је потребан да би се остварили они пројекти који су предвиђени на самиту у Трсту, јер није усвојен ни закон о акцизама и све је на Савјету министара”, изјавио је Трнинић.

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутио је крајем јула предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу писмо у којем је поручио да рачуна на њега да у БиХ обезбиједи интерну координацију која је потребна да се закључе потписивање Уговора о Транспортној заједници и усвоји закон о акцизама.

Извор: Срна

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Кооци кооци кооци

28.08.2017 13:52

Кооци кооци Миле коооооцииииииии.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Господо,

28.08.2017 16:11

много времена вам је било потребно, да се пробудите.

Name

Зн бротхерс

28.08.2017 19:12

Синови поцинчавају, а? Посла има?

Name

Кики

28.08.2017 20:52

Нормално да Српска коци тај уговор и пола милијарде средстава. Српска зели да један мандат она са својим министарством представља БиХ и то јој нико неце дозволити(прије свега ЕУ И УСА) јер није то дрзавно министарство.Не мозе министарство федерације представљати Босну и Херцеговину јер федерација није дрзава.Сељацка политика нема краја..све некакви министри Српске и сам Прецједник као да су обицни вацароси. Зар Срби немају висе паметних и способних људи???

Name

попара

28.08.2017 13:57

Знаци да Срби који су у савјету министара одлуцују на нивоу БиХ,затим да Срби из РС исто тако одлуцују на ентитетском нивоу....па гдје то има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Тип топ

28.08.2017 13:58

У томе и јесте квака сто нисте одустали да се врси ротација министара у Секретаријату транспортне заједнице.Ви би хтјели да ентитети представљају дрзаву,неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

28.08.2017 14:27

Они би хтјели да они одлуцују да они ставе паре у дзеп од пројеката а да се на дрзаву књизи :)

Name

Пеки

28.08.2017 14:36

Ако неце миви онда ниста од договора срби недају висе да се прегласавају гдје год немамо свог интереса ми нецемо гласат за те предлоге и квит

Name

Реално

28.08.2017 15:15

Додик би хтио следеће. Кад је у власти на нивоу БиХ, а не на нивоу ентитета, онда он одлучује на нивоу БиХ. Кад је на власти на нивоу ентитета а не на БиХ нивоу, онда опет он одлучује на нивоу ентитета. То све говори о томе с ким се има посла.

Name

Лакташи

28.08.2017 15:52

НАША ВЛАСТ ЈЕ СРАМОТА СРПСКОГ НАРОДА!!!!!!!!

Name

Карактер

28.08.2017 14:28

И шта рече Миле за овог министра: Или он или ја...и опет слагао и опет ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

£

28.08.2017 14:28

Трниниц говори оно стому је налозено. Истрпио је притиске. Отворене. Додикове.. Тразило се да буде смијењен. Није довпљно нападао представнике РС у савјету министара. Сад овом прицом њих окривљује а сви знамо да је РС одбила потписати тај папир. Иза Трниницеве прице стоји Додик а иза Додика, Вуциц. А ЕУ тога није свјесна, ма да у ЕУ су све будале, они ниста не кузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Круг

28.08.2017 14:48

Иза Вучића стоји фрау Ангела, иза ње Европски народњачки покрет, иза њих Трилатерала, па Ротшилд...све они знају!!!

Name

Пеки

28.08.2017 14:49

Мора се српска питат јер српска је дрзава као и федерација то су двије дрзаве и оне се питају а не босна босна није ниста обицна љустура

Name

@ Коста

28.08.2017 15:20

@ Пеки,ако је српска дрзава сто не потписе и приступи транспортној заједници.Мало сутра.

Name

болест

28.08.2017 15:29

звана -ћосић -лаж и само лаж-додик-лаж и само лаж---"трипут поновљена лаж постаје истина"

Name

Ре Пеки

28.08.2017 15:45

Српска није дрзава, мозда некад и будете али сада нисте па се не изваљуј. Није ни ФБиХ, Босна је дрзава и то висевјековна. Таман и да сутра се отцијепите ми цемо наставити под именом Босна, у то буди увјерен.

Name

Компликовани Балкан

28.08.2017 16:06

Босна и Херцеговина је настала дејтонским мировним споразумом. Дакле прије двадесетак и несто година. Спомињање некакве средњевијјековне Босне и поистовјецивање са данасњпм Босном и Херцеговином, обицна је будаластина. Средњевијековна Босна нема никакве везе с данасњом Босном и Херцеговином. У средњевијековној Босни Босњаци нису постојали. Они су настали 1995 године као политицки народ, на приједлог зна се кога. Ако сматрас да су у средњевијековној Босни зивјели Босњаци, дај бар један документ у којем се народ који језивио на овом простору, спомиње под тим иманом. Успут да додам да је данасња БиХ врло слозена дрзава, а ентитети, иако имају владе, нису дрзаве. А кантони поготово.

Name

ре компликован Балкан

28.08.2017 21:14

Структура становниства и њихово изјасњавање са вјерсим и националним питањем нема ама бас никакве везе са дрзавом и њеним постојањем. Око 10-так дрзава...енглеска,свицарска,данска,норвеска..и итд..су били католици па људи одлуцили да то неце да буду висе. Јер ти стварно мислис убједјивати те народе да су они католици???? Мозда кроз 500 година буду у вецини и Зидови у Босни и ста сад???Босна има континутитет дрзавности без обзира који народ и вјера били у вецини...цапито??

Name

Дада

28.08.2017 15:29

Ре Пеки:који пасос имас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батица

28.08.2017 16:27

Били су пасоши Југославије некад...

Name

Зељезо

28.08.2017 15:56

Знаци да оставис 3 милиона година зељезницама оне неце бити спремне за конкуренцију. Знаци сеци одмах и потписуј!

ОДГОВОРИТЕ