Анализа: Зашто су у овом лудом трејду сви побједници?!

Анализирали смо један од највећих трејдова у НБА лиги последњих година.

Кошарка 24.08.2017 | 23:45
Анализа: Зашто су у овом лудом трејду сви побједници?!
Навикли смо овог лета на шокове из НБА лиге, али оно што се догодило претходне ноћи изненадило је све кошаркашке фанатике. У трејду између Кливленда и Бостона Кајри Ирвинг је отишао у Селтиксе док су нови чланови Кавалирса постали Ајзеа Томас, Џае Краудер и Анте Жижић, плус пик прве рунде Бруклин Нетса следеће године.

Иако се, откад је Ирвинг изразио жељу за трејдом, у америчким медијима срамежљиво помињала могућност да он заврши у екипу коју је прошле сезоне избацио у финалу Конференције, то смо ипак приписивали жељама и машти новинара, а не стварношћу. На крају се то стварно догодило.

Након почетног шока и незадовољства навијача оба тима, уследило је задовољство учињеним послом. Из табора обе стране почело је надметању у хваљењу нових аквизиција, а анализом учињеног посла може се рећи како су у овом послу обе стране добиле. Класични "wин-wин" трејд.

Иако је пропуштањем Џимија Батлера и Пола Џорџа изгледало као да ће Дени Ејнџ, кључни човек Бостона, и ове године на НБА тржишту играти дефанзивно, Келти ће у нову сезону кренути с потпуно новом екипом. А Ејнџ је још једном показао како се ради о правом генијалцу који размишља неколико корака унапред. Прво је на драфту препустио први пик Филаделфији те уместо Маркела Фулца узео Џејсона Тејтума, те добио будући пик Лејкерса што ће се показати битним управо у синоћ одиграном трејду. Након тога је Бостон потписао Гордона Хејворда, а у целој причи се морао одрећи неколико играча, између осталих Ејверија Бредлија којег је послао у Детроит за Маркуса Мориса. Изгледало је да је то – то, те да ће Бостон у нову сезону ући прилично јак, те с доста жетона за неке будуће послове, а онда је Ејнџ довео Ирвинга.

И направио је прави посао. У тим је довео једног од најбољих плејмејкера лиге који има тек 25 година, односно још није дошао до врхунца каријере, иза себе има један НБА прстен и три наступа у финалу, а пре Леронове ере је доказао да може самостално да води екипу. Додуше, у Бостону то неће морати да ради јер ће уз себе имати два Ол стар играча (Хејворд, Хорфорд), корисног члана петорке који ће увек дати све од себе (Морис), те неколико младих играча с високом потенцијалом (Тејтум, Џејлен Браун, Маркус Смарт). Додајте овом попису центра Арона Бејнса, те још једног младог играча Терија Розијеа и затворићете озбиљну ротацију Бостона.

Добити играча попут Ирвинга је увек добра ствар, али питање је - шта си дао за њега? А шта је Ејнџ дао? Пре свих Ајзеу Томаса, најбољег играча екипе протеклих сезона, који је изненадио све НБА познаваоце својим играма последњих сезона. Нико није очекивао да ће 175 центиметара високи Томас постати један од најбољих плејмејкера лиге с невероватном способношћу поентирања. Његових 28,9 поена, уз 5,9 асистенција у просеку у прошлој сезони звучи застрашујуће и таквог играча је стварно тешко мењати, па било то и за Ирвинга.

Неколико је разлога због чега је Бостон то направио. Пре свих је ту чињеница да је Томассада на сјајном уговору, у сезони пред нама ће зарадити тек 6.300.000 долара, али ће следећег лета морати жестоко да га плате. Томас ће тражити и добити заслужени максимални уговор, а дугорочно везати се за играча који ће тада имати 29 година, а није баш, да будемо благи, атлетски спреман годинама, издржати НБА темпо, није никада добра ствар за будућност франшизе. Поготово ако та франшиза није до краја посложена, а Бостон то сТомасом реално није био. Уз све то, важно је нагласити како Томаса мучи повреда кука, аЕјнџ је након трејда објавио како је та повреда играла важну улогу у целом послу.

Уз Томаса, отишао је још један члан петорке – Џае Краудер. Њега је Ејнџ својевремено дословно „украо“ Даласу у трејду за Ражона Ронда, а с временом је он израстао у корисног играча. Профилисао се као врло добар одбрамбени играч, а у последње две сезоне је поправио и свој офанзивни учинак. Добра је ствар за Кливленд да Краудер има одличан уговор још три сезоне, укупно ће до 2020. зарадити 22.000.000 долара, а он ће сигурно недостајати Бостону.

Но, Селтикси су прилично јаки на његовој позицији. Дошао је Хејворд који је програмиран за стартера на ниском крилу, а Морис је много природнија опција од Краудера за позицију високог крила у "смалл балл" постави. То значи да би Краудер морао на клупу, а већ су се појавиле гласине да он није баш задовољан том опцијом. Уз све то, његовим одласком отвара се додатни простор за Тејтума, којим су у Бостону одушевљени, а и Браун може на крило.

Трећи играч којег је Бостон изгубио је Анте Жижић. Колико год да су медији писали хвалоспеве о његовој будућој улози у Бостону, чињеница је да Бостон није био задовољан оним што је Жижић показао у Летној лиги. Да је то тако показало је експресно довођење Арона Бејнса. Жижића је Бостон видео као пројекат од којег ће можда добити нешто за годину-дв,е па нису ништа изгубили његовим одласком.

Остаје још пик Бруклина којег је Бостон проследио Кливленду. Реално је то велика ствар у целом послу, али је исто тако реално да тај пик неће више никад имати овако високу цену као што је има сада. Бруклин је овог лета сложио прилично солидну екипу, а како немају свој пик следеће године, тако сигурно неће танковати. С друге стране већ сада постоје екипе које ће следеће сезоне сигурно танковати (Атланта, Чикаго), односно оне које су у дугорочном развоју (Финикс, Лејкерси) те ће бити горе од Бруклина. Имаће Нетси велике шансе за први пик, али је реално очекивати да тај пик буде између четврте и шесте позиције. Није лоше, али није први пик којег је Бостон од Бруклина имао ове године.

А када смо већ код тог пика, поменули смо да је Бостон за Фулца добио Тејтума и пика Лејкерса следеће године. Ту су и први пикови Клиперса и Мемфиса, па Ејнџ и даље има мноштво пикова на располагању за будуће послове.

Шта је, с друге стране, добио Кливленд? И краткорочну и дугорочну стабилност.

Пре свега добили су најбољи могући пакет за играча који је изразио жељу за одласком. Протеклих седмица су се појављивале разне приче о могућим трејдовима за Ирвинга, а најбоља је била она Финикса која ни близу није била овој коју су добили од Бостона.

Томас је у овом тренутку играч истих или приближно истих вредности попут Ирвинга, а без обзира што ће у тиму с Лероном он имати мање лопту у својим рукама него што је то био случај у Бостону, сигурно ће профитирати од игре с Краљем, јер је он бољи "спот-уп" шутер од Ирвинга. А знамо сви да Леброн воли да игра с добрим шутерима. С Томасом Кливленд неће ове године изгубити ништа на квалитету, а следећег лета ће имати добру прилику да види шта ће с њим. Доста тога ће зависити од Лебронове одлуке о одласку из Кливленда. АкоЏејмс остане, онда Кавси могу дати максимални уговор Томасу јер ће и онако бити изнад селери кепа, а хоће да остану конкурентни. Ако, пак, Лерон оде, Кавси могу пуститиТомаса и кренути у потпуни ребилдинг или га оставити, па уз њега и Кевина Лава градити тим која ће бити четврти или пети на Истоку.

Краудер ће им донети преко потребну енергију на обе стране паркета, посебно у одбрани. И прошле сезоне је Кливленд одмарао Леброна од најгорих одбрамбених задатака јер Краљ, не заборавимо, ипак има 32 године, а сада ће то уз Краудера бити много лакше. Није Краудер играч који ће зауставити Кевина Дуранта, али ће добро доћи у његовом умарању.

Жижић би у Кливленду могао да добије већу прилику него у Бостону јер је номинално једини озбиљни центар у тиму Тристан Томпсон. Додуше, питање је колико ће Лав играти на центру, али Жижић је и онако важнији за будућност. А у тој будућности ће важан бити Бруклинов пик јер Кливленду недостаје младих играча, а догодине би драфт могао бити јако добар. Чак и ако тај пик падне на поменуту четврту, пету или шесту позицију и даље би могло да се нађе занимљив материјал.

Доста је важна и чињеница да су Кавалирси овим трејдом добили три "тела" уместо једног те су сада уистину крцати добрим играчима. Попуњен је ростер од 15 имена, а ротација изгледа овако:

ПГ – Ајзеа Томас, Дерик Роуз, Хозе Калдерон.
СГ – Џеј Ар Смит, Иман Шамперт, Џеди Осман.
СФ – Леброн Џејмс, Џае Краудер, Кајл Корвер.
ПФ – Кевин Лав, Џеф Грин, Ричард Џеферсон, Ченинг Фрај.
Ц – Тристан Томпсон, Анте Жижић.

Никада дубље Кливленд није изгледао након повратка Леброна.

Обе стране су, као што рекосмо на почетку текста, победиле у овом трејду. Наравно да с овим нису решени сви проблеми, пре свега онај Бостонов како ће с овом екипом играти одбрану или онај Квивлендов могу ли с овом екипом бити конкурентни Голден Стејту. Но, тим проблемима нека се баве Бред Стивенс и Тајрон Лу. Нама је доста и ово.

А само, као шлаг на торту, да напоменемо да је прва утакмица сезоне она између Кливленда и Бостона. Датум је 17. октобар, утакмица почиње у два часа ујутру по нашем времену. Дође нам се да се запитамо јесу ли у НБА приликом слагања распореда знали за могућност овог трејда?

Извор: Германијак.хр

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар