Све више свадби као на филму

Млади будући супружници, поред великих обавеза морају да се одлуче и које ће обичаје испоштовати приликом церемоније вјенчања. У посљедњих пар година, младе ипак одлучују да велики број обичаја које су њихове баке и мајке имале на својим вјенчањима избаце, уведу неке потпуно нове и можда по који задрже. Може се рећи да се традиционални обичаји везани за свадбе полако губе под утицајем запада.

Република Српска 19.08.2017 | 09:59
Све више свадби као на филму
Шатор, икона, слика младенаца, ужа родбину и кумови на челу, пуцање у јабуку, куповина младе, бацање сита, цупкање накоњчета те слатко које свекрва служи на улазу у нови дом, након чега слиједи преношење преко прага, чини се да су обичаји које памте још само они старији.

Вјенчање на отвореном, богато украшена и декорисана сала, кетеринг, посипање пиринчем или латицама ружа, долазак лимузином, слатки столови, први плес, димни и свјетлосни ефекти, снимање дроновима, па чак и дјеверуше у истим хаљинама дио су новитета који су постали неизоставни ако желите да и на вјенчању будете у тренду, а пренос ваше свадбе уживо преко друштвених мрежа доказ је да сте тотално "ин". али и да традиција српске свадбе полако узмиче пред западном културом. Према ријечима оних који су директно уклучени у ову причу јасно је да је сада акценат на томе да вјенчање изгледа као оно из филма.



"Младенци углавном долазе са јасним жељама шта желе и ми им помажемо да уобличе читаву слику вјенчања. Све више им је стало да то изгледа бајковито. Многи обичаји су се промијенили, а недавно смо имали захтјев и да унајмимо дјевојке да ките сватове, што је био један од старих српских обичаја, а све више младенаца одлучују да скуп сватова буде у сали за вјенчања, док је случај прије био одлазак по младу, па куповина и слично", каже Сања Стевановић, власница агенције за организацију вјенчања из Бијељине.

Сличног мишљења је и Ангелина Драгојловић Новаковић, власница салона вјенчаница:
"Стари обичаји све више губе битку пред западним обичајима. Све више нам траже вјенчања на отвореном, и то неке прославе у вртовима који буду посебно аранжирани и декорисани за ту прилику."

Чак су и вјенчанице али и шминка и фризура доживјеле еволуцију. Од оних које су се носиле раније, па и наслеђивале остале су само фотографије у албумима.



"Прије су се тражиле чипкане и сатенске варијанте, или неке потпуно класичне, а сада су то углавном "принцес" модели и са што више шљокица и перлица. А неријетко траже и да имају дјеверуше које такође треба да буду обучене исто", додаје она.

"Могу вам рећи да су свадбе које су некада биле у ношњи и које су пратиле плетенице сигурно замијениле вјенчанице и неке модерне фризуре. Ниске пунђе, гламурозне фризуре и децентнија шминка данас у најтраженији, а за припрему младе потребно нам је око два сата", каже професионални шминкер и фризер Дијана Стевановић.

Еволуцију је претрпјела и чувена “Јабука”. Некада тацна са јабуком, данас кутија за новац.
"Па јесте, на све више свадби младенци се одлучују да се изнесе кутија на којој је предвиђено мјесто за убацивање коверата, тако да сада слабо виђамо тацне и јабуке", каже Сања.

Све ово доводи до једног закључка, а то је да визуелно преузима примат над суштинским, те да и занемаривање старих обичаја или увођење нових ставља у други план оно због чега су се сви и окупили на свадби , а то је институција брака и славље почетка новог заједничког живота.

БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БОБА

19.08.2017 08:22

ЏАБА ЈЕ РАСКОШ КАД У МОЗГУ ШУПЉИНА СВИ ВИДЕ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ.БИТНЕ СУ ПАРЕ. СВАДБЕ СЕ ПРАВЕ ЗБОГ ТРЕНДА А НЕ ЗБОГ ЉУБАВИ ОНОГ КО ПРАВИ И ОНОГ КО ЈЕ ПОЗВАН. ТО ЈЕ САМО ДА СЕ ФОЛ ВИДИ КАКО РАСКОШНО ЖИВИМО. У ПОЗАДИНИ ЈЕ САСВИМ НЕ ШТО ДРУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

19.08.2017 09:03

Обични Кицерај, уз трубаче. Праве свадбе су до стотину званица, уз лагану , подношљиву музику, нормално славље .

Name

Амерички

19.08.2017 08:36

Све је Амерички, од свадбе до развода. Никада већи циркус и никада више младих са стомачином до подбратка. Што је најцрње, више дјеце направио комшија него отац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

19.08.2017 09:59

Па онда је комсија отац, у цему је проблем. А од тих свадби зиви много људи: фризери, фотографи, угоститељи, цвјецари, фармери, трговци...

Name

Карадоз

19.08.2017 09:34

Многима свадбено славље траје дузе него брак, само им остану новцаници празнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасим

19.08.2017 09:52

Најљепсе и највеселије су српске свадбе!Музика,јело и пице је разноврсније и љепсе него код осталих народа на овим просторима,морамо бити искрени!Погледајте свадбе по Србији,не писем о свадбама које праве криминалци него људи домацини!Феноменална атмосфера и види се на народу да је задовољан.Медјутим,код српског народа и Босни су те свадбе мало другације јер су финансије ограницене али се ипак испостује традиција и обицаји.Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

19.08.2017 11:48

Кич до кича и за мјесец дана развод

Name

Хмм

19.08.2017 12:07

Класицан примјер размисљања гастарбајтера.

Name

Ре Т и Хмм

19.08.2017 13:48

Т-то у вези кица ме не занима јер је то ствар укуса и финансијских средстава али бих волио да је мање развода!Данас се младји људи пуно љуте а мало прицају или договарају.Не смију супрузници леци у кревет,љути једно на друго,реце једном један цовјек!Хмм-видим да зелис да ме увриједис ријецју "гастарбеитер"!То није никаква увреда бити гастарбеитер,јер много је постених људи исло трбухом за крухом.Ја нисам "гастарбеитер" али сам се сколовао у Њемацкој,зивио тамо пар година и науцио језик и њихову културу!Та ријец "гастарбеитер" се висе не користи за данасње досељенике или усељенике!Ја сам писао о домацинима људима,којих је данас веома мало и они су изумирујуца категорија!

Name

Неготови људи

19.08.2017 11:37

Као Хришћанин морам да коментаришем овај чланак. Модерни трендови свадбених весеља су пореметили систем вредности. Ради стида, да свадба не буде скромнија но у комшије, људи се не жене, док не саберу 10-20000 марака за свадбу. А у међувремену заобилазе оно што је најважније. Праве се свадбе суботом, даном који је Црква оставила за одлазак на гробља, а готово нико у Дан Господњу, Недељу не прави вјенчање. Мада хиљаде народних пјесама пјевају баш о томе да вјенчања бивају недељом. А колико је још мањи проценат оних који се постом и молитвом прирпремају за Свету Тајну Брака, Као што налаже Типик да се младенци или на самом чину вјенчања или дан прије Причесте Пречистим и Животворним Тијелом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа? Даље, и сами свештеници праве грешку, кршећи Каноне, вјенчавајући трудну жену са жеником. И онда се практично не вјенчавају само женик и невјеста, но се женик и невјеста још вјенчавају са својим родитељима. Свештеник када вјенчава младенце не говори, Господе Боже наш славом и чашћу вјенчај тога и ту, но славом и чашћу ВЈЕНЧАЈ ИХ. И ту се дешава једно родоксрвљење при самоме чину вјенчања. И зато имамо феминизиране дјечаке, а дјевојчице које већ са 12 година шаљу своје голишаве фотографије преко вибера својим школским друговима. За вјенчање нису потребне ни хиљаде евра за хотелску салу, ни за лимузине ни вјенчанице и музику. Све што је нужно, то су 2 иконе које носе младенци, мало вина, 2 свијеће и 2 прстена. А над свим духовна припрема која даје младенцима силу да издјже искушења која их очекују у будућем браку. Све остало је непотребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.08.2017 20:39

Е, свака ти част. Тако је.

Name

Бансхее

20.08.2017 07:58

Све тачно казано.

Name

Романија

20.08.2017 08:29

Е, свака цаст момцино, потписујем ово одмах.

Name

Друг Спанац

19.08.2017 17:06

То се зове малоградјанстина и сељацки менталитет,а то се не купује парама!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ