Што већи град, скупљи и живот

Бањалучани и Требињци једу најскупљу храну, облаче најскупљу гардеробу и највише новца издвајају за свакодневне потребе. Исти артикли, у истим маркетима, у различитим градовима различито коштају.

Република Српска 13.08.2017 | 14:22
Што већи град, скупљи и живот
Месечна куповина за коју је у овим градовима потребно издвојити 100, само неколико километара даље кошта 80 марака. Из тог разлога не чуди што они, који су у могућности, у куповину одлазе у друга места.

"Живимо у Бањалуци, али већину ствари купујемо у Приједору, Теслићу или Јелаху. Притом не рачунамо трошкове горива, јер у ова места често идемо због других обавеза.

На овај начин, за четворочлану породицу, месечно уштедимо и стотину марака. Када се ради о већим куповинама, на пример спремање деце за школу, може се рећи да се уштеди и до 200 марака", наводи једна Бањалучанка и додаје да су у овим општинама чак и дупло јефтиније здравствене, фризерске и аутомеханичарске услуге.

Ако је судити по подацима Удружење грађана „Оаза“ из Требиња, овај град је најскупљи у РС.

"У Требињу је све скупо. Чак и неколико маркета који се рачунају као најјефтинија места за куповину, имају веће цене у односу на друге градове у којима имају пословнице. Зато не чуди што већина Требињаца иде у куповину у Мостар", рекла је Недељка Илијић, извршна директорка „Оазе“.

Она каже да су обично за разлике у ценама „одговорни“ трошкови превоза.

"Сматрамо да разлика у ценама зависи искључиво од марже коју послодавци узимају. Пре рата се знало колика максимално може бити маржа, и није било толике разлике. Сада је ова област слободна, тако да су и разлике драстичне", наводи Илијићева.

Она каже да је Требиње специфично по томе што се налази на тромеђи, па често из Хрватске и Црне Горе људи долазе да купују, јер оно што код њих кошта један евро, код нас је марка.

"И због тога су цене веће. Трговци желе да зараде што више, па максимално подижу цене. Недавно смо имали ситуацију да се Требињци жале на превисоке цене меса, које су Хрватима и Црногорцима биле итекако прихватљиве", каже она.

Како наводи, без обзира о којим градовима у РС се ради, испоставља се да је куповина у Федерацији најјефтинија, поготово када се ради о месу и гардероби.

Поређења ради, просечна цена јунетине с костима у јулу у РС била је 8.55 марака. У бањалучким и херцеговачким месницама ова врста меса тешко се може наћи испод 10 КМ, док у Приједору и Добоју они који купују у време акције, месо могу да пазаре за осам марака.

Одређене врсте меса у месницама у Федерацији су и до четири марке повољније. Слично је и са шећером, где је разлика до 20 фенинга, или млеком, уљем и брашном.

У удружењима потрошача кажу и да је за више цене хране у Бањалуци „крив“ велики број институција Српске у којима су плате и највеће.

Платежна моћ потрошача у Бањалуци је највећа, јер је ту концентрисана највећа количина новца. Управо због тога тражња за производима је највећа у Бањалуци, па су због тога трговци и истакли далеко веће цене у односу на друге градове.

Посебно изражене разлике у ценама су у обући и одећи. У неким већим тржним центрима неке врсте одеће и обуће могу се наћи по цени од пет до 10 марака, док у Бањалуци, било где да се купује, иста таква роба није јефтинија од 15 марака.

"Мајице по две марке, патике по осам, панталоне до 10 марака. Иако већина сматра да је пресудан квалитет, дешавало се да иста марка одеће, само када се изађе из Бањалуке, кошта и до три пута мање", каже Бањалучанка.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сњеско бијелиц!!!

13.08.2017 13:12

Еуро 4 дизел у Бањалуци 1.8 КМ. У Бијељини је 1.54 КМ... Зна ли ико у цему је Квака???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

13.08.2017 16:04

У броду крај рафинерије НЕСТРО пумпа и тај еуро 4 дизел је 1,88 вјероватно због транспортних трошкова

Name

АПСУРДНО

13.08.2017 13:21

Ако нешто кошта и до три пута мање, к'о што рече једна Бањалучанка, то значи да су трговци дужни исплатити купцу двоструки износ цене уз поклоњену робу. Да не наводим примере када трговци на излог ставе натпис да је нешто појефтинило за 100%. То би онда значило да је роба после појефтињења бесплатна. Надам се да сте разумели да нешто може појефтинити највише до 99%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идем

13.08.2017 13:23

У Теслиц имају бању и премијерку дивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

13.08.2017 14:28

Цијене зависе од куповне моци градјана,сто трговци знају и те како намирисати Примјер за то вам је Прњавор гдје много људи ради у иностранству,и пограницна мјеста гдје хрвати долазе у куповину,примјер Градиска

Name

Аеродром однесе све

13.08.2017 14:46

Требињски аеродром прогута општински буџет

ОДГОВОРИТЕ
Name

калинград

13.08.2017 15:27

Отидјите у Калиновик да видите ста је скупоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

13.08.2017 15:34

У Сарајеву су прикладне цијене. Месо је квалитетније, а јефтибије. Телетина је телетина,, није јунетина. И хљеб је јефтин, 1КМ. Има погодности.

ОДГОВОРИТЕ