Нема договора, али има напретка

Воде се интензивни преговори са Владом Хрватске о смањењу такси за преглед воћа и поврћа из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније и данас је на том палну постигнут напредак, потврдио је у Дневнику 2 БН телевизије министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић.

Регион 08.08.2017 | 19:50
Нема договора, али има напретка
“У преговорима са хрватском страном, тачније министром Томиславом Толушићем смо од јуче поподне. Чули смо се од тада најмање десет пута. Не могу да кажем да смо се договорили, али да преговори напредују и да има помака, то је тачно. Надам се да ће договор услиједити брзо, како све ово не би ушло у спиралу тзв. “трговинског рата”. Надам се да до тога неће доћи и да неће бити потребе за контрамјерама”, каже Шаровић.

Он је нагласио да постоје ствари око којих још нема договора, али да у овом тренутку о самим детаљима не би било фер говорити.

Шаровић је нагласио да је приједлога за наставак преговора било са обије стране, али да је у овом тренутку најважније постићи договор. Он је признао, да је практично преузео улогу преговарача са хрватском страном у име све четири земље које су погођене хрватским мјерама.

“Ми смо током јучерашњег дана покушали да направимо договор око састанка у Подгорици. Међутим, хрваткој страни, то није одговарало. Сада смо ствари окренули другачије. Преговарам у име све четири земље које су се нашле на удару хрватских мјера. Међутим, то је сада мање битно, уколико постигнемо договор онда је свеједно гдје ћемо се састати, јер на том састанку би требали, практично, само да представимо наш договор”, објашњава за БН телевизију министар Шаровић.

Шаровић тврди да је одлучан у заштити домаћих произвођача и да ће, у случају да преговори не уроде плодом, предузети адекватне мјере.

“Ми смо се јуче усагласили да свака од страна има право да предузме одговарајуће мјере које буде сматрала адекватним. БиХ ће свавако, уколико преговори не уроде плодом, предузети одређене активности у координацији са надлежним институцијама и у Републици Српској и у ФБиХ. Мислим да је потребно да заједнички дјелујемо, јер то су нам и надлежности. Један дио надлежности је на државном нивоу, а један дио, инспекција и контрола је на нивоу ентитета. Ја свакако нећу сједити скрштених руку и апсолутно сам за договор са властима у БиХ по том питању. Нећу оклијевати на било који начин да предузмем одређене мјере, уколико то буде потребно, али преговори су сада у првом плану, рекао је Шаровић у Дневнику 2.

Он је поновио да БиХ инсистира на томе да накнаде буду исте за пољопривреднике у региону, и да је то европски принцип. Он је изразио оптимизам у погледу постизања договора, јер како је нагласио, хрватска страна је спремна да цјеновник инспекцијског надзора коригује.

(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

никола

08.08.2017 18:52

Па људи смијените Саровица,видите ли да нас укопа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реникола

08.08.2017 23:57

Оооо николице будалице

Name

самy

08.08.2017 19:34

Ко и сваки политицар,кад проигра несто за себе тад це се и договорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блокада

08.08.2017 20:17

Ма дотрцао је да се договоре у Србији ставили блокаду,па сад да неби попустили у Србији као лаксе им пада у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гхвв

09.08.2017 04:55

Wоооооооооооооооов ста си ти хтио написати то ни ти не знас, а камоли експерти, wоооооооов

Name

Само

08.08.2017 20:47

Реципроците. Проблем ријесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

08.08.2017 22:20

Док Саровиц преговара нема од тога ниста.Има постених људи који би се договорили.Видите да се с њим спрдају.

Name

раде

08.08.2017 22:39

Неце договора никад ни бити са таквим.

Name

Реално

09.08.2017 02:17

Ма каква смјена какав реципроцитет једноставно као сто су Истоцни Нијемци успјели да се уједине са Западним Нијемцима БОЈКОТ КУПОВИНЕ СВИХ ХРВАТСКИХ ПРОИЗВОДА ПА ЦЕ ОНДА ОНИ НАМА ДА ПЛАЦАЈУ КАД МИ ИЗВОЗИМО ЊИМА А НЕ ДА ОНИ НАПЛАЦУЈУ ОНИ НАМА КАД ИМ ОПАДНЕ ИЗВОЗ ЗА 50 ПОСТО ВИДЈЕЛИ БИ СВИ КАКО БИ ОНИ НАС МОЛИЛИ ЕВО ЈА САМ СЕ ЗАРЕКАО ОД ДАНАС НЕЦУ ВИСЕ КУПИТИ НИЈЕДАН ХРВАТСКИ ПРОИЗВОД МАКАР БИО ДУПЛО ЈЕФТИНИЈИ ОД НАСЕГ ПРОИЗВОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

09.08.2017 04:56

Не дај се саровицу и бас ти хвала сто нас добро заступас.

ОДГОВОРИТЕ