Екстремно вријеме и наредних дана

Због високих температура које ће наредних дана износити и до 43 степена Целзијуса, љекари препоручују да се грађани не излажу сунцу непотребно, да ограниче активности напољу на јутарње и вечерње сате и да избјегавају сунце од 10 до 17 часова. Према најавама метеоролога, и у наредним данима температуре ће расти преко 40 степени. Црвени аларм је упаљен.

Република Српска 02.08.2017 | 07:35
Екстремно вријеме и наредних дана
ез обзира на црвено упозорење – на градилиштима нема посустајања. Машине у погону. Радници раде пуном паром. На паклену врућину су, кажу, навикли. Оне које смо затекли на грађевини кажу да немају много избора јер од нечег морају да живе. Пред камеру не смију јер су под будним оком шефова. 

У законодавству Српске нису прописани услови рада на отвореном у неповољним временским условима, односно при којим температурама би послодавци требало да обуставе радове, па је много оних који морају да раде на сунцу јер другог избора, нажалост, немају.



Црвени, наранџасти или било који други метеоаларм не значе ништа за послодавце. Министарство апелује на послодавце да изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника. И из синдиката стиже апел, смањити радно вријеме радника на отвореном.

Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката РС, мишљења је да су радници у реалном сектору дискриминисани у односу на све остале раднике. "Немају колективне уговоре нити редовне плате а и те што примају питање је кад добијају и питање је да ли је и радно вријеме осам или десет, дванаест сати. Не знам колико је радно вријеме, поготово сада на овим врућинама. Било би добро да се уведе ванредно стање, бар у периоду кад је врућина да људи на отвореном не могу радити", каже Белензада.



Грађани широм Српске проналазе разне начине за спас од топлотног таласа.

"Тражимо хлада...шта би друго", каже једна Бањалучанка. Друга додаје уз мало лубенице, пијемо воде и тако се у хладовини расхлађујемо...



Има и оних који кажу да им је љето добро јер зиму не подносе...

Према најавама метеоролога, и у наредним данима температуре ће расти. У сриједу и четвртак температура ће достићи 40 степени, у петак  ће бити 41 степен, док ће у суботу и недјељу жива у термометру достићи чак 43 степена Целзијуса.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дјунта бл

02.08.2017 06:26

Неисомишљеници на апаратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е=мц2

02.08.2017 06:45

Данас црквењаци раде молебан за кишу, па видјет ће мо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

02.08.2017 08:10

Ти молебани пале јос код неких африцких племена.

Name

Xxxx

02.08.2017 08:48

Како министарство и бакраци.а послодавцима је упала касика ал од багера у мед.а све прицају ко у европи а плацају таднике готе него у занзибару. у европи нераде по великим вруцинама.вец праве паузе преко дана.ал ето мозе им се и зато им тито није ваљао.јер овде се ради горе него у робовласницком дриству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛО

02.08.2017 08:50

Камоли среце да народ верује у молебане неби ни било сусе и ове све пропасти медју људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме сте увели тзв.аларме

02.08.2017 09:15

"Црвени, наранџасти или било који други метеоаларм не значе ништа за послодавце. Министарство апелује на послодавце да изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника. И из синдиката стиже апел, смањити радно вријеме радника на отвореном". Па, што је уведен тај начин упозоравања, те жути, те наранџасти, те црвени кад га не поштују!? Коме су га увели? Птицама, коме? Нема никаквог устројства на овом Балкану. Ово је безвезе све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За фенсере увели

02.08.2017 11:06

Све је то фенсерај и фолираЊЕ.