Гори депонија код Братунца

Велики пожар, који је избио на некадашњој братуначкој депонији на Загонима, пријети да изазове веће еколошке проблеме јер густ црни дим изазива кашаљ и гушење код мјештана Братунца.

Република Српска 01.08.2017 | 18:54
Гори депонија код Братунца
Новинар Срне сазнао је од ватрогасаца на терену да је ватра захватила средишњи дио депоније, због чега је отежан приступ пожару.

"Биће веома тешко угасити овај пожар јер је ријеч о изузетно великој количини, односно `брду отпада` који гори и из ког се диже густ црни дим. У цијелом Братунцу осјећа се смрад", навео је један од ватрогасаца.

Загађење ваздуха које је проузроковано пожаром угрожава велики број околних братуначких насеља, а грађани су истакли да им ова депонија смета годинама.

"Све нас гуши овај дим и смрад од изгорјелих гума и пластике. Не може се боравити испред куће. Не можемо ни прозоре, ни врата да отворимо", каже Радинка Јовановић из насеља Јеловци.

Мирослав Тодоровић из насеља Реповац рекао је да није први пут да ова депонија гори.

"И прије неколико година догодио се пожар. Није само ово проблем, проблем је и када пада киша. Низ ријеку се слива вода одозго, људи имају засаде малине у близини и велико је загађење. Надамо се да ће ово неко коначно ријешити", истакао је Тодоровић.

Мјештани околних насеља кажу да ово одлагалиште отпада тренутно има статус дивље депоније и да су забринути јер нико ништа не предузима да би била санирана.

Општински еколошки инспектор Невенка Мајсторовић тврди да није овлаштена, нити надлежна да даје изјаве о еколошкој ситуацији у општини Братунац.

Начелник општинског Одјељења за привреду Шефко Карић каже да су ватрогасци и радници Градске чистоће на лицу мјеста и да покушавају да санирају пожар, али није одговорио да ли ће након гашења ватре депонија бити уклоњена.

"Депонија на Загонима имала је еколошку дозволу. Није ми познато да ли је она истекла или није, али знам, и одговорно тврдим, да се врши одвоз смећа на Регионалну депонију `Црни врх` код Зворника, да су трошкови одвоза велики, те да то отежава ситуацију", појаснио је Карић.

Он је додао да бар један камион дневно нелегално довезе и истресе отпад на ову депонију.

Директор предузећа "Градска чистоћа" Златан Челановић, чији су камиони након отварања Регионалне депоније у Зворнику и истека еколошке дозволе локалне депоније на Загонима одвозили смеће на Црни врх, није данас имао времена за давање изјава.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар