Борислав Јеличић брука и срамота

Именовање Борислава Јеличића за замјеника правобраниоца је прворазредни скандал, срамота и брука за парламентарну већину, Владу РС и Комисију за избор и именовање, које су и поред аргумената опозиције, одлучили да га подрже у НС РС, рекао је предсједник СРС РС и посланик у Народној скупштини РС Миланко Михајлица, коментаришући хапшење Јеличића, само шест дана након његовог именовања у НС РС.

Република Српска 28.07.2017 | 15:39
Борислав Јеличић брука и срамота
''Дискусију су покушали да избјегну јер су извјештај Комисије за избор и именовање доставили само шефовима клубова, те нису били доставили народним посланицима. Већ тада се знало да ту нису чиста посла и да имају намјеру да тај дан изаберу ове људе који су под истрагом'', истиче Михајилица у интервјуу за ''СрпскаЦафе''.

Михајилица је истакао и да је испред  Одбора за безбједност био у посјети Управи за организовани и тешки криминалитет и да се распитивао да ли ће се ико бавити питањем пропасти Робних резерви.

''Како је могуће да Робне резерве умори министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, да пропаст траје годинама, од 2008. и 2009. године више афера је везано за Робне резерве, и да на крају оду под стечај и да нико, баш нико не сноси никакву одговорност! Просто невјероватно. Ја сам то питао другог човјека у Управи за организовани и тешки криминалитет и за још неке афере. На њих су само одговарали „Ради се“, „Радиће се“, каже он.

Михајлица истиче да је имао прилику да прочита писмо бившег Правобраниоца РС Данијела Новаковић, које је упутила у новембру прошле године министру правде Антону Касиповићу, а које је наш портал јуче ексклузивно објавио.

''Истјерао сам на чистац министра, који се правио необавјештен као Коштуница некада. Он је на сједници глумио поштење и говорио како о томе не зна ништа и да он инсистира на процедурама, те да је Јеличић био најбољи кандидат. И синоћње Касиповићево обраћање јавности говори у прилог томе да он сада покушава да опере себе од било какве одговорности.

Тврдим одговорно да су министар Касиповић, Комисија за избор и именовање те чланови владајућих странака, знали о коме се ради! Међутим, и поред бројних аргумената које смо изнијели, прије свих, Адам Шукало, Миладин Станић, Давор Шешић и ја, подржали су избор Јеличића и новог републичког правобраниоца Милимира Говедарице'', истиче лидер радикала.

Михајилица додаје да, по њему, ништа мање спорно именовање од Јеличићевог, није ни оно новог шефа Правобранилаштва РС.

''О Говедарици се ових дана мање говорило, али су и о њему медији писали, лако је провјерити о коме се ради. Имамо сада општу бруку и бламажу институције! Одговорно тврдим да је МУП РС знао да се истрага води против Јеличића, о чему је требао да обавјести министра правде и Комисију за избор и именовање. А сада, да ли они нису обавјестили Касиповића или се он прави наиван, то је већ до њих.

Али знам да је било познато да је Јеличић начинио низ пропуста када је у питању земљиште Пољопривредне школе, али и неким другим предметима. Због тога су требали одустати од изгласавања поменутих људи, јер ово како је испало представља прворазредни скандал и показује потпуну немоћ институција. Ово је и доказ да су криминални кругови у потпуности овладали правосудним системом у РС'', истиче Михајилица.

Он каже да највећу одговорност за новонасталу ситуацију сносе министар правде и Влада РС те се пита до када ће се „на челне позиције доводити људи са криминалним педигреом“.

''Јеличић је након именовања рекао да је „чист као суза“, а пар дана касније стављају му лисице на руке. Заиста скандалозно! Послије свега овога неко би морао да поднесе оставку и да сноси, не само кривичну, већ и политичку одговорност'', каже Михајилица.

Забрињавајућа је, наводи даље Михајлица, и чињеница да су готово сва кадровска именовања и постављања од стране актуелне Владе слични.

Михајилица додаје и да се не зна у којим је јавним предузећима у  Републици Српској горе и теже стање.

''Имате јавних предузећа гдје би се могло, када би постојала политичка воља, похапсити комплетна руководства. Комплетна, без икаквих дилема! Тамо су таква кривична дјела у питању и безочне пљачке да ту једноставно полиција и тужилаштво врло брзо могу наћи елементе криминала'', каже Михајилица.

''Ту се готово не може наћи, што би рекао народ, честит човјек. Они су дошли у ситуацију да сада искључиво бирају сличне Јеличићу, Стојчиновићу и другим. То је сада постала пракса иако се тако нешто не би смјело толерисати. Видјећемо, на првој сједници НС РС вјерујем да ће бити врло бурно. Кроз најављене интерпелације покушаћемо да натјерамо Владу да поднесе оставку или да бирају нову Владу. Углавном, са овим људима у актуелној Влади, криминалци трљају руке. И то већ дужи низ година'', каже Михајилица.

Примјер Данијеле Новаковић, која је се, прича даље Михајилица, због снажних притисака разбољела и преминула, показао је да су потребне темљне чистке у правосудном систему Српске.

''Али то се не може урадити ако имате у Влади и владајућим странкама људе који их подржавају. Или боље рећи, оне њих финансирају и дио су затвореног круга. Они су организована криминална група која сеже у сам врх власти РС и врх владајућих странака. Дакле, то је једно врзино коло које може да пресијече само неко ко у томе није учествовао'', каже Михајлица.

Он сматра да је, поред афера око отимања градског земљишта у Бањалуци, мноштво сличних афера којима није покренута истрага.

''Невјероватно је да опозиција прича годинама о предмету Пољопривредна школа и другим аферама, и да се у суштини ништа не дешава. Ово што се дешава у Правобранилаштву РС није ништа ново. Подсјећам да је 2006. или 2007. године, исто то Правобранилаштво направило нагодбу са тадашњим актуелним криминалцем, уз писмено одобрење Владе РС, којом су платили 11 милиона КМ из буџета РС за конзерве из ратног периода вриједности неколико стотина хиљада марака. Још тада је то био организовани систем и пљачка који је у правосуђу постала пракса. Десетак година се то ради, част изузецима'', каже он.

Михајилица поставља и питање зашто је потребно да се начини огромна материјална штета па да неко коначно и одговара.

''Ваљда је суштина приче да се на вријеме зауставе такве радње, да се не чине материјалне и друге штете буџетима општина, градова и Републике Српске и нашим грађанима. А не да се пљачка догоди, да прође осам или 10 година и да сада, ето, нешто се чепрка.

Питање је, на крају крајева, и како ће ово све и да се заврши. Ја у овај правосудни систем, с обзиром на спрегу врха владајућих странака, извршних органа власти, правосудних институција и МУП-а РС, са разлогом сумњам. Тако и у позитивне исходе ових процеса, иако су они уздрмали јавност. А наглашавам и да нису ни најтежи ни најкомплекснији и нису нанијели највише штете РС у односу на многе друге афере којим се правосуђе уопште не бави'', закључио је Михајилица.

Извор: Српска Цафе

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Коwалски

28.07.2017 14:17

Борислав Јеличућ ЈЕ врука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ф

28.07.2017 21:58

и Никола Алексиц , други Стојциновицев помоцник.Њега нико не помиње. Заститио га Радојициц. Сеф и помоцници,криминалци прави

Name

Думине

28.07.2017 14:24

Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЋА БРУКА

28.07.2017 14:25

Већа је брука министар КАСИПОВИЋ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

28.07.2017 14:59

А главни шеф још већа.

Name

Градјанин3

28.07.2017 21:31

Да о'лади висе цовјеце ста си навалио на Касиповица? Па брука је тај Мирко С т о ј и ц и н о в и ц Јер је он управо тај који је несретној зени пријетио, како је она навела. Свако је то могао цути или гледати на тв2. Е то не треба заборавити нити допустити. Сирових кретена који зенама пријете на овај или онај нацин приватно или пословно има свуда. И ТАКВЕ ТРЕБА,У НАЈМАЊУ РУКУ,ПА БАР РЕДОВНО ПРОЗИВАТИ!

Name

ДРУКАРА

28.07.2017 14:50

Борислав јелициц пристао да буде свједок и саље у затвор Стојциновица и Деурица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

28.07.2017 14:51

Све тачно Михаљица, рјешаваћемо то након избора 2018те. Кад се коначно промијени власт на нивоу РС, промијениће се и "суци у Бањалуци". Биће истрага и биће их по затворима као никад до сад. Морамо затрати организован криминал! Морамо банди стати за врат. Посебна пажња ће бити посвећена министрима и политичарима који су у много тога упетљани односно много тога иде од њих, риба је увијек смрдила од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАТО

28.07.2017 15:26

Чујем да сада послије радног времена по РУГИП- шпарта Срђан Амиџић.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

28.07.2017 18:37

Тај је подмукли мућак. Као и шеф му Игор...

Name

Хмм

28.07.2017 15:41

Није битно шта прича, него ко прича... Ви Михаљице свакако нисте компетентни... Ваша прича и посао је само олајавање и то је схватљиво јер вам је дјелокруг сведен на то само. Није да нема таквих,има их много, али тај о коме Ви причате јесте оличење поштења,распитајте се мало па онда изнесите у јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

28.07.2017 15:50

А јесте ли Ви господине Михајлица судија кад вец пресудјујете цовјеку који јос није ни имао судјење? Брука и срамота је то кад људи као Ви могу бити посланици у Скупстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глогов колац

28.07.2017 16:13

Ма немој, ударас на интелигенцију. Схвати да се све зна. И схвати да долази вријеме полагања рацуна. И схвати да цете се кајати.

Name

србин

28.07.2017 16:58

Чуј срамота што је он изабран???Па такви се и бирају а не поштени и школовани,Ови други се бирају и раде у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

28.07.2017 19:40

Треба одма послије избора прогласити опсту амнестију и ослободити затворе за ове сто долазе нови,а некога као сто је вуциц изабрати да их тамо смјести,и све сто су покрали одузети.

Name

Соко

28.07.2017 19:47

Ти си брука годинама си на грбаци овогг народа орлосу Ста си урадио за добробит РС само лапрдас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој

28.07.2017 21:09

Соколе. Јадна је мајка што те уопште родила.

Name

Е мој

28.07.2017 21:09

Соколе. Јадна је мајка што те уопште родила.

Name

Сљиво

28.07.2017 19:51

Мамицу ти небен тии си брука годинама гулис козу овом народа мрс фукаро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

28.07.2017 22:31

Не Шљиво, како ствари стоје, он ће твоју а не ти његову.

Name

Брцко

28.07.2017 19:52

Гњида СЕ појавила Опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

28.07.2017 20:20

Ниси ни ти ниста бољи.сви сте исти-УВЛАКАЦИ У ГУЗИЦУ МИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБИН ХУД

28.07.2017 20:24

Досљедан,аргументован,правдољубив,упоран,искрен,храбар. Донијети закон о одузимању незаконито стецене имовине. НИКАД НИЈЕ КАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВКА

28.07.2017 20:34

Све су у СНСД знали,све им је Михајлица рекао у брк на скупстини. Касиповиц би требао поднијети оставку.Истина боли,зато неки и нападају Михајлицу.Он одустати неце,нити треба. Правда и постење нема цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТА

28.07.2017 20:49

Михајлица је у праву,мозете га повуци за .....

ОДГОВОРИТЕ