Случај "Канада'': 60 свједока

Рад Вере Сладојевић, која је због озбиљних пропуста у раду и тешких оптужби грађана смијењена са функције директора Центра за социјални рад Бањалука, чешља и бањалучко тужилаштво.

Република Српска 28.07.2017 | 07:52
Случај "Канада'': 60 свједока
Желимир Лепир, главни окружни тужилац ОЈТ Бањалука потврдио је за “ЕуроБлиц” да се против Сладојевићеве води пет предмета, те да ће у једном бити саслушано 60 свједока.

''У обимном спису који је у раду код надлежног тужиоца, прикупили смо сву документацију о критичним предметима и одлучили смо да саслушамо 60 стручних радника Центра за социјални рад Бањалука како би утврдили да ли је било незаконитих радњи у раду Центра, тортуре према радницима и мобинга'', изјавио је Лепир.

Он је истакао да је тужилаштву у међувремену достављен и извештај Комисије Министарства здравља и социјалне заштите РС која је утврдила бројне пропусте у раду Центра и Сладојевићеве као тада одговорне особе у овој јавној установи, а у случају усвајања брата и сестре Северина и Свјетлане Б. који су из Бањалуке одведени у Канаду.

Медији су о предмету “Канада” протеклих месеци много писали, а јавности су откривени забрињавајући пропусти, које је у јуну ове године у свом извјештају потврдила и стручна комисија ресорног министарства.

Осим материјалних доказа који су предочении јавности, о пропустима приликом усвајања су детаљно говорили и дугогодишњи стручњаци из области социјалне заштите.

Сви они дали су у међувремену изјаве и у полицији, а имена саслушаних свједока, те записници о њиховим саслушањима достављени су надлежном тужиоцу који води предмет “Канада” Раденку Јанковићу.

''У извјештају о стручном надзору који је обавила Комисија министарства. министар је тражио да се сними стање у Центру и заиста су таксативно наведени пропусти у раду, као и препорука да се ови пропусти отклоне. Са тужиоцем сам договорио да у овом предмету још нешто истражи, након чега ће бити донесена коначна одлука'', објаснио је главни окружни тужилац Лепир.

Подсјетимо, Комисија министарства потврдила је да усвајање брата и сестре уопште није вођено као међународно, иако су дјеца одведена у Канаду. Утврђено је и да је прекршен Породични закон РС, јер деца нису имала старатеља пуних шест мјесеци, а у списима није било доказа о подобности усвојитеља од надлежних служби из Канаде.

Комисија је истакла да нема ни доказа да је збрињавање дјеце разматрано на стручном вијећу Центра, нити су провјеравани ризико фактори, с обзиром да су брат и сестра променили животну средину, језик и културу.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

борац

28.07.2017 06:35

Познато сви на некој функцији су корумпирани и припадају мафији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно,

28.07.2017 07:19

Сваки криминал је организован! Појединац не мозе ниста, без потпоре висе лопова, па макар то било и цување стразе!

Name

Мрцевци

28.07.2017 13:40

СЕКТА КОЈА ПОСТЕНОГ ЦОВЈЕКА НАТЈЕРА ДА ПОСТАНЕ КАО И ОНИ

Name

елиот нес

28.07.2017 18:49

Днс је све функције на којима су његови кадрови злоупотребио све гадове на робију,чмарка пола ,верицу,нешића,савановића,трнинића и остали шљам.

Name

ВН

28.07.2017 06:48

Јели тој дјеци лосе тамо,а дали им нуде несто боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.07.2017 07:48

Ста је сада са том дјецом из Канаде? Зна ли се гдје су и како су?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсилук

28.07.2017 09:58

Гдје су дјеца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.07.2017 19:08

Веру на робију,Туњице или Фоча.

ОДГОВОРИТЕ