Интервју: Са Тавамбом свему помало...

Тавамба о срамоти у Каирату, Аршавину, расизму и Иртишу. . .  "Играо сам са многим одличним фудбалерима до сада, па не могу да издвојим само једног. У Нитри је то био Штефан Зошак, затим Тимошчук и Аршавин у Каирату и наравно, Саша Илић у Партизану. Увек је задовољство играти са таквим фудбалерима", казао је нападач црно-белих.

Фудбал 20.07.2017 | 17:15
Интервју: Са Тавамбом свему помало...
Леандре Тавамба је прошле сезоне постао миљеник навијача Партизана пре свега захваљујући гол којим је црно-белима трасирао пут ка победи над Црвеном звездом у вечитом дербију. Толико да је добио и песму. Али, Тавамба није само због своје појаве на терену занимљив саговорник, већ и због интерестантних искустава које је доживео у досадашњем току каријере.

О ономе што је доживео у претходним клубовима, у Африци, Словачкој и Казахстану, као и о досадашњем искуству у Партизану, Тавамба је говорио за сајт Фудбалск.фр.

“Кад сам долазио у Партизан чуо сам да је тадашњи тренер Марко Николић у Словенији имао проблем са једним тамнопутим играчем. Али нисам имао никакв проблем ни са њим ни у Србији. Некад сам играо, некад нисам и то је све зависило од моје форме. Он је добар човек и нема проблем са тамнопутим фудбалерима. Николић је одличан тренер, сви смо напредовали код њега. Тактику је спремао до најситнијих детаља“, рекао је Тавамба који је у Партизан дошао у зиму 2017. године.

О Марку Николићу, бившем тренеру црно-белих, камерунски нападач је изнео веома позитиван став.

“Кад сам долазио у Партизан чуо сам да је тадашњи тренер Марко Николић у Словенији имао проблем са једним тамнопутим играчем. Али нисам имао никакв проблем ни са њим ни у Србији. Некад сам играо, некад нисам и то је све зависило од моје форме. Он је добар човек и нема проблем са тамнопутим фудбалерима. Николић је одличан тренер, сви смо напредовали код њега. Тактику је спремао до најситнијих детаља.“

Једну од необичних одлука донео је када је у сезони 2014/15 решио да се из Европе врати у Африку. Потписао је Ал Ахли из Бенгазија.

“То је била тешка одлука. Ал Ахли је тад играо у Тунису, а учествовао је у афричкој Лиги шампиона. То је било веома посебно за мене и зато сам се вратио у Африку. Надам се да ћу играти и европску ове сезоне са Партизаном. На моју жалост, испали смо тада већ у групној фази такмичења. А занимљиво, нисмо играли либијски шампионат због ратног стања у држави.“

Тавамба каже и да је у Кахазстану, где је носио дрес Каирата, имао променљива искуства.

“Први меч у Каирату био је против Уралска. Изгубили смо са 2:1, а ја сам промашио пенал. Шутнуо сам га и то против одлуке тренера. Стварно ме је било срамота. Ипак, у другом дуелу са том екипом имао сам шансу да се искупим и дао сам победоносни гол петом и то са ивице казненог простора.“

Ту екипу, међутим, напустио је после само шест месеци.

“Променио се тренер у Каирату и тако је почела прича о одласку. Иначе је одлука о потписивању за Каират била више финансијски него фудбалски избор са моје стране. Мислио сам да тамо немам довољну минутажу. Још сам млад и хтео сам да се вратим у Европу. Са Партизаном сам освојио дуплу круну и сада играмо квалификације за Лигу шампиона. Пре него што сам дошао у Београд, имао сам понуде из Жилине, Иртиша и Атирауа. Било је и неких позива из арапских земаља. У сваком случају, није ми се остајало у Казахстану“

И за крај, Тавамба није могао да се одлучи који саиграч оставио до сада најјачи утисак на њега.

“Играо сам са многим одличним фудбалерима до сада, па не могу да издвојим само једног.  У Нитри је то био Штефан Зошак, затим Тимошчук и Аршавин у Каирату и наравно, Саша Илић у Партизану. Увек је задовољство играти са таквим фудбалерима."

Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар