"Цар је го" само нико не види!?

Само организовани грађани могу да буду демократски коректив аутократски вођеним партијама и отуђеним центрима моћи.

Република Српска 19.07.2017 | 14:15
"Цар је го" само нико не види!?
Политичке партије на власти управљају свим аспектима друштвеног живота: од запошљавања, преко јавних инвестиција, до социјалне помоћи, да не набрајам даље.

Политичким партијама управља неколицина моћника (обично 1-3) у партијском врху, који приватизују и инструментализују партију за остваривање својих личних и породичних интереса, те интереса тајкуна који их плаћају за уступке и политичке услуге.

Моћници у врху партија окружени су све већом армијом поданика, полтрона и послушника, који зарад својих егзистенцијалних и других интереса пристају да служе тим моћницима и њиховом интересу, губећи притом своју личност, достојанство и интегритет, умјесто да служе грађанима и јавном интересу. Медији и новинари прихватају такође поданичку улогу и тиме потпуно занемарују и изигравају своју незамјењиву улогу у друштву и јавности.

Партије које тренутно нису на власти функционишу по истим правилима чим дођу на власт. Њихово погонско гориво нису интереси грађана, већ интереси партијских моћника.

Интереси грађана и привредника, академске заједнице, културних и спортских радника... појављују се само у вријеме избора. Одмах након тога нестају са политичке и јавне сцене, јер нема ко да их заступа и да ради на њиховом остваривању.

Ове ствари се не могу промијенити и поправити дјеловањем кроз политичке партије, јер оне нису демократске већ аутократске институције. Ове ствари се не могу промијенити и поправити у кратком року, јер ће политички моћници урадити све да то спријече.

Ове ствари се могу промијенити и поправити само грађанским активизмом и јачањем грађанског самоорганизовања и иницијатива. Само организовани грађани могу да буду демократски коректив аутократски вођеним партијама и отуђеним центрима моћи.

Промјене се уводе малим корацима и почињу од оних који су спремни да плате цијену слободног политичког дјеловања и заступања интереса грађана (или слободног академског, новинарског и сваког другог јавног дјеловања) личним одрицањем од „бенефита“ који им се нуде кроз служење партијским моћницима.

Од оних који су, попут дјетета из познате Андерсонове бајке, једини спремни да кажу оно што сви виде: да је „цар го“, да се ради о општој обмани и да никаквог новог одијела нема. Од оних који су, као остварене и слободне личности, спремни да служе грађанима и јавном интересу. Од те првобитне „мрвице“ временом се ствара критична маса способна да преокрене ствари ка правом смјеру.

(Истинито)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мс

19.07.2017 12:25

браво за опис стања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

19.07.2017 12:37

Уф, уф нисам јос примјетила да је нас предсједник го. И да га таквог видим не би вјеровала родјеним оцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

19.07.2017 12:45

Па прије само мјесец дана хвалио је ДНС захваљујуци којем је у протеклих 17 година био нацелник у опстини и предсједник скупстине града, згрнуо лову и удомио и запослио сиру и узу фамилију на градске и дрзавне јасле. Изгледа да је дозивио изненадно просвјетљење или је глупан којем су требалw толике године да схвати ста је партија а прије це бити да је лазов. Сто се активизма тице, када је градјанска иницијатива за Борик први пут досла у скупстину Балабан је није подрзао вец је био на страни владике Јефрема тј црквено политицке елите. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

19.07.2017 13:07

ПРЕДСЈЕДНИК ЈЕ САМО И ОДОЗГО И ОДОЗДО ГОЛОГУЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

19.07.2017 13:08

ТАКВИ ПОЛТРОН ИМАЈУ ПОТРЕБУ ЈОШ ДА ОПРАВДАЈУ СВОЈЕ ПОСТУПКЕ И ТЕК ОНДА СЕ ОГОЛЕ И НАПРАВЕ ОД СЕБЕ ЈОШ ВЕЋЕ ИДИОТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балабан је...

19.07.2017 13:15

Био владар из сјенке, један од најутицајнијих људи у Б.Луци и не знам никога коме је морао полагати рацуне. Годинама био нацелник одјељења цији је будзет био и преко 80 000 000 КМ. Лако је било градити име и утицај са толиким новцем. Њему не одговара број запослених у Градској управи Б.Лука а сву своју близу и даљу родбину је ухљебио у тој истој градској управи и градским предузецима. Питајте га за фирму Луна градитељ, гдје јој је сједисте и ко је власник те како је једна безвезна фирма могла добијати послове које нису могли изврсити тј.сваки посао који су радили морао се поново из будзета града плацати јер су изведени радови били равни нули а они као изводјаци никада нису то радили о свом троску јер се обавезно цекало 2 године да продје гарантни рок па би се посао поново морао радити. О каквом он народном клубу и интересима прица, па зар задњих 17 година није радио у интересу градјана. А Сибаревица питајте само како је као предсједник комисије за пољопривреду и село , сам себи додјељивао десетине хиљада марака а када му ове године није посло за руком да на исти нацин узме 40 000 КМ бесповратних средстава онда му не ваља ДНС. И кцерку је преко ДНС -а запослио у Владу па му ДНС опет не ваља. Ма дајте људи, премали смо ми да се све неби сазнало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

19.07.2017 18:22

Зива истина од ријечи до ријечи за ову двојицу вајних "српских" трибуна...