Министар треба дати оставку

Ни у једном земљи није се догодило да робне резерве иду у ликвидацију, али јесте у Републици Српској, указао је данас посланик НДП-а у Народној скупштини РС Здравко Крсмановић.  Због чињенице да је у јавном предузећу “Робне резерве РС” отворен стечај, било би, каже, морално да министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић поднесе оставку.

Република Српска 18.07.2017 | 14:43
Министар треба дати оставку
- Ако данас "Робне резерве" иду у стечај, то говори о озбиљности ове власти и Владе РС - рекао је Крсмановић током расправе о Приједлогу закона о интервентним набавкама, по хитном поступку.

Тај закон је предложен, након што је, због милионских дуговања, отворен стечај у “Робним резервама”.

Посланица СНСД-а Наташа Радуловић је рекла да проблема у раду робних резерви било и у земљама региона, те да је Приједлог закона о интервентним набавкама добар модел како може да функционира та област.

Навела је и да је потребно да Влада РС једном годишње парламенту поднесе извјештај о реализацији плана интерветних набавки.

Посланик СДС-а Душан Берић, међутим, сматра да је закон о интервентним набавкама, који је предложила Влада РС, непроводив, док је његов страначки колега Миладин Станић тврдио да је закон лош и омогућава неограничене злоупотребе.

- И није чудно да су "Робне резерве" с оваквом владом РС пропале. На свакој тенедерској набавци се пљачкало - устврдио је Станић и додао да је боља опција била реорганизација, а не стечај тог јавног предузећа, јер би се тако сачували и радници и имовина.

Посланик ПДП-а Зоран Галић рекао је да Влада има навику да неликвидна јавна предузећа само преименује у нова предузећа, која и послије тога не могу да добро послују.

- Предлажен да и ово предузеће, касније, региструјете као "Нове робне резерве" - казао је Галић.

И посланик Напредне Српске, који дјелује у Клубу ПДП-а, Адам Шукало је упитао ко је одговоран за милионске дугове “Робних резерви”, који износе 34 милиона КМ.

- Имате кривично-правну одговорност за све ово што сте упропастили у РС - устврдио је Шукало.

Да је жалосно да “Робне резерве РС” иду у стечај, указали су и посланици коалиције “Домовина”, упитавши како би Влада РС могла да реагује у ванрендим ситуацијама и из којих извора би помогла стаовништву, што је основна функција робих резерви.

И они су затражили одговорност оних који су “Робне резерве” довели у стечај.

Закон о интервентним набавкам је предложен по хитном поступку, након што је у јавном предузећу “Робне резерве РС“, због дугова од 34 милиона КМ, отворен стечај, одлуком Окружног привредног суда у Бањој Луци.

Предложеним закон се прописује начин набавке производа, робе и средстава у случају озбиљних поремећаја на тржишту и темељи се на Плану интервентних набавки које би, на приједлог Министарства трговине и туризма, доносила Влада РС.

- У случају елементарних непогода, катастрофа, ратног стања и слично, Влада РС би доносила одлуку којом би прогласила постојање озбиљног поремећаја на тржишту. Финансијска средстава за интервентне набавке производа, робе и средстава у условима озбиљног поремећаја на тржишту осигурала би се у ентитетском буџету РС - стоји у образложењу Приједлога закона о интервентним набавкама у РС.

"Робне резерве РС“ имају обавезе у износу од 34 милиона КМ и за око 18 милиона су веће од текуће имовине којом то јавно предузеће располаже, због чега је отворен стечај у том јавном предузећу.

 (Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Стецај

18.07.2017 13:08

Цитава Република це ускоро у стецај! Ко це тад поднијети оставку?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

18.07.2017 15:00

Реално, каква је снага и овласцења "министра" Глухаковица? Никаква. Нема сансе да је он могао имати било какав утицај на те Робне резерве. Он сједи у Влади да се испостују одредбе Устава о конститутивностивности. А Глухаковиц није једини који тако сједи и који нити ста мозе поправити, нити ста мозе покварити, ту су јос и Клокиц, Давидовиц, Комиц, Ресиц.

Name

Фармланд

18.07.2017 13:12

Преко Фармланда су покрали милионе народних пара...да Мектиц има петљу као језик,привео би Драгана Васиљевица,Предрага Згоњанина,Младенка Топаловица,Горана Дјукица,Дарку Сандару...који су изврсиоци,нису имали хљеба а сад имају станове и виле по Бањалуци,возе аута по 100 000 км...а радници нису добили 10 плата,ова дрзава нема ни власт ни опозицију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Фармланд

18.07.2017 13:28

и Акана Додика немој изостављати,он је продао псеницу од роб резерви која је дата фармланду на цување,а био је савјетник Васиљевицу,Додо га је поставио у фармланд јер су браца од стрица,инаце Акан је крао моторе за наводњавање и тракторске гуме по Мрчевцима и био приводјен и шамаран,па му Додик среди да краде стотине хиљада и милион јер се за то не одговра и не иде у затвор.ал стице те Акане рука правде као и овд лопове из фармланда а и твог брата Доду сто це стици,хапси Мектицу Акана тај це све пропјевати ко је ста украо.

Name

Постено

18.07.2017 14:35

А за Акана додајте још како је радио са истим Миладином Станицем који стално лаје за фармланд Миладину ваљао фармланд све док није престао радити за њих Е мој народе Само Нек приведу и акана и миладина па Нек се види шта је

Name

БОБА

18.07.2017 13:21

САМО НАРОД МОЖЕ СУДИТИ НАРОД ЈЕ НАЈ ЈАЧА ВОЈСКА АЛИ НА ЖАЛОСТ НЕ МА НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

18.07.2017 13:32

Није јасно како посланици СНСДа уопсте имају обраxс да дискутују. Влада треба да поднесе оставку. И Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.07.2017 13:56

Ако ја поднесем оставку мој мали це се поцети дрогирати боље онда да ја будем Прецедник сто је сигурно сигурно је....

Name

Кика

18.07.2017 13:53

Хрватски министар одбране дао је оставку само сат и по након што је предсједница Колинда рекла да је војска требала раније бити укључена везано за пожаре на мору. Код нас, ма какав, можеш им свашта говорити, јок, ко се ухвати столице, прије главу даје него дупе скида са ње. Она Вера афера из Центра за социјални рад, нпр, морална наказа, док је не отјерају отићи неће, тако и наши министри. А и разумијех их једним дијелом, лијепо је њима, што би ишли. Краду колико могу, ништа не одговарају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право питање је

18.07.2017 14:33

Засто опозиција не организује протесте? До свргавања банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.07.2017 14:51

ЈЕ ЛИ НОРМАЛНО ДА МИНИСТАР МИРЈАНИЋ ИМА СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ГЛУХАКОВИЋ ШЕЗДЕСЕТ ЧЕТРИ И КАО НИКО НИШТА НЕ ТРЕБА ДА ГОВОРИ ЗБОГ ЊИХОВИХ ГОДИНА ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ ДА СВИ ПРОПАДНЕМО ЈЕЛИ МОГУЋЕ АКО СУ СТАРИ НЕ КА ИДУ СА СЦЕНЕ И ОДГОВАРАЈУ А НЕ ДА МОГУ РАДИТИ ШТА ХОЋЕ ДА ЛИ НАРОДЕ ВИ СЛУШАТЕ ОВЕ ГЛУПОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ