Грађевинци раде по највећој жези

Иако је због високих температура које прелазе и 38 степени Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС апеловало на послодавце да изврше прерасподјелу радног времена и заштите здравље запослених, за раднике на отвореном, кажу синдикалци, ово ништа не значи јер раде на највећој жези.

Република Српска 11.07.2017 | 07:34
Грађевинци раде по највећој жези
Јуче је проглашен црвени метеоаларм за подручје од Приједора до Бијељине због екстремно високе дневне температуре, која прелази 38 степени, а врело је било и у другим градовима.

Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, каже да би Законом о заштити на раду требало да се одреде температуре које заправо спадају у ванредне околности.

"Видјела сам у Приједору да радници раде без икаквих расподјела иако су најављене температуре преко 38 степени. Сваке године апелују и Министарство и Синдикат, али од апела нико користи видио није. Ходајући по Бањалуци и другим мјестима видјела сам да су радници у највећем топлотном интервалу, од 11 до 17 часова, на грађевинама и да раде по највећој жези", наглашава Врабичићева.

Према њеним ријечима, у Синдикату нису за прекидање посла јер су свјесни да се морају поштовати рокови, али да је неопходно организовати радно вријеме од шест до 11 часова и од 17 до 20 часова, како бисмо имали здраве људе на радним мјестима.
Подсјећа на прошлогодишњи случај када је радник пао у несвијест и послије се морао вратити на посао.

"Код наших послодаваца требало би да проради хумани фактор, треба да склоне људе са грађевине, аутопута и других мјеста на отвореном. Уосталом, то је само неколико дана у току године", наводи Врабичићева.

С друге стране, према сазнањима Саше Тривића из Уније удружења послодаваца РС, послодавци у зависности од својих могућности чине све да на овим врућинама направе што боље услове рада.

С обзиром на то да у законодавству РС нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би климатским условима послодавци требало да обуставе радове јер постоји опасност по живот и здравље радника.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, позвао је послодавце да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље радника.

"Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника", наглашава Савановић, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

Због ове појаве екстремно високих температура и могуће опасности угрожавања здравља становништва, Миленко Ðаковић, градоначелник Приједора, донио је сет закључака којима се обавезују јавна предузећа и установе на додатно ангажовање, да би се посљедице ових временских неприлика свеле на минимум...

"Постављање цистерни за воду на мјеста интензивнијег окупљања грађана, здравствене установе треба да предузму превентивне мјере и обезбиједе услове за појачани прихват угроженог становништва због могућности погоршања здравственог стања грађана усљед високе температуре. Треба увести и ванредне термине одвоза смећа са подручја урбаних зона ради појачања санитарно-хигијенских мјера и спречавања епидемија", наводи Ђаковић.

Препоручене мјере из Министарства:

- организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена

- ротација послова

- избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана  (од 11 до 15 часова)

- увођење додатне радне снаге код екстремних услова

- осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор

- ношење лагане заштитне одјеће и обуће

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Радинк

11.07.2017 05:41

Бољи њих она ставар за нас радике..нема дрзаве нема закона нема нист....и то сто има закона постују оно сто њима одговара..кад требају дат отказ ил покренут дисциплински поступак..а плате .пензијско и здравствео ако уплате уплате..ником нист...фујјј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

11.07.2017 06:04

На западу баустелци добију по 5000€ да иду на море да се брцкају у мору, посто је пуно вруце.Зими добију по 3000€ да иду скијат.Па се питам кад уопсте раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

11.07.2017 06:29

Јели то на западу РС.

Name

Дијаспорац

11.07.2017 14:33

ма какви 5000 иљада ове године само 4400 е.

Name

Тајкуни

11.07.2017 06:16

Кад се запошљава у Приједорпутевима поред Уговора о раду потписује се и Уговор о споразумном раскиду радног односа, коме се само стави датум по потреби...класична уцјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

11.07.2017 08:38

На западу имас уговор само да си примљен, а послодавац вам даје отказ кад он хоце,нормално отказни рок14 дана.Па то је нормално он је улозио новац у фирму.Нема висе Тита и његовог самоупраљања,данас је ја улозио паре ,ја и газда фирме. Отварајте сами фирмице,не тразите дрзавне јасле: Елекропривреда,Водовод,Сумарство,Зељезнице.

Name

Ре Брзи

11.07.2017 09:08

И кад се отвори фирма како добити посао на тендерима од њих? Чијим парама они раде? Више од 80% посла им је са државом...за њих социјала и права, радницима капитализам и експлоатација.

Name

МК

11.07.2017 09:25

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ НЕШТО ЈАКО БИТНО НА ЗАПАДУ СЕ РИНТА И РАДИ АЛИ СЕ РЕДОВНО ДОБРО И БЕЗ КАШЊЕЊА ПЛАЦА ВАШ РАД УЗ ТО НЕМА ПОЛА НА БАНКУ ПОЛА НА РУКЕ ПА ОШТЕЋЕНА И ДРЖАВА И РАДНИК САМО У ДОБИТКУ ПОСЛОДАВАЦ ИМА ЛИ ТО У ТОМ ВАШЕМ ПРАВИЛНИКУ О РАДУ .ИНТЕГРАЛ ГОДИНАМА ПОСЛУЈЕ ТАКО И НАШ ПРЕДСЈЕДНИК МУ СВЕ ТО АМИНУЈЕ ЗБОГ ПОДЈЕЛЕ ДОБИТИ НАРАВНО НЕДА МИЛЕ НИШТА НА ЛИЈЕПЕ ОЧИ

Name

Брзи

11.07.2017 09:33

Назалост тако је у капитализму,али зато се народ боријо.

Name

Ре ре Брзи

11.07.2017 10:28

Бори(ј)о? Е мој полусвијете који гласаш и одлучујеш...