Српски зид плача у Београду

На Тргу Републике у Београду Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији дочекало је вечерас "Српски зид плача - Сребреница", чије су паное са фотографијама жртава донијеле породице српских сребреничких жртава.

Република Српска 10.07.2017 | 21:02
Српски зид плача у Београду
Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић рекао је да су прве жртве у Сребреници били Срби, те да су данас у Београду како би "показали свијету да не треба раздвајати жртве".

"И српска мајка плаче. Срби никада нису били геноцидни, нити ће икада бити. Број од 3.267 српских жртава у подручју Сребренице то побија, а 70 одсто ових жртава су били цивили", рекао је Васиљевић новинарима.

Он је истакао да није истина да су муслимани сахрањени у Поточарима били цивили и додао да су 90 одсто њих били војници који су погинули у борбама, у пробојима од Сребренице до Тузле.

Милојка Симић из Сребренице, која је 1992. године изгубила мужа, дјевера и сестриће рекла је да једино криви Насера Орића.

"Он и његови војници су их поубијали, али он им је био газда. Дошла сам да истјерам правду, да кажем да су и они злочинци, да су и они убијали и то прије него наши", нагласила је Симићева.

Драгица Лазаревић из Сребренице истакла је да се само говори о догађајима из јула 1995. године, те да се не зна шта су муслимани радили Србима од 1992. до 1995. године.

"Само се зна да су Срби њих убијали, а до 1995. године они су нас убијали. Сваки празник нама је присјео, и Петровдан и Божић и Васкрс, за сваки празник четири године неко је наш погинуо. Мени су убили два брата и мужа за један дан, тетку исекли и њену снају. Послије 20 година добила сам браћу да их сахраним, једног без главе. Да ли је то правда да нас нико не види?", испричала је Лазаревићева.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић истакао је да је овај "Зид плача" постављен како би се чуо и глас породица српских жртава.

С обзиром да је скуп невладине организације "Жене у црном" на истом мјесту, гдје је у 19.00 часова дочекан "Зид плача", био заказан и пријављен за 19.30 часова, Спасић је рекао да се неће помјерити одатле све док и оне свој скуп одавања поште муслиманским жртвама не заврше.

"Да су дошле породице настрадалих муслимана у Сребреници и удружење 'Мајке Сребренице', први бих се померио одавде, али 'Жене у црном' глуме некакве жртве, а њима нико није убијен на простору бивше СФРЈ. Да су доживеле личну трагедију, ја бих био уз њих", додао је Спасић.

Два скупа одржавају се упоредо на Тргу Републике, а дијели их кордон полиције.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пеки

10.07.2017 19:27

Растјерајтте ту багру зене у црном багра над баграма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2017 20:01

Засто? Јел оне узму неки датум кад други обиљезавају годисњице. Засто се сви ухватили 11 јула. Па има ли и других датума. Или се намјерно то ради.

Name

Зоки

10.07.2017 20:14

Нису ти оне криве сто немас Пара..

Name

ех

11.07.2017 07:00

Прије пар ноћи на РТРС кажу да су у тих 3000 страдалих Срба наводно око Сребренице урачунати и погинули борци ВРС? Мислим да не треба мијешати крушке и јабуке, страдали српски цивили су једно (ту мислим на оне који су злочиначки убијени у селима око Сребренице), а борци који су вјероватно изгубили живот широм ратишта у БиХ су сасвим нешто друго! Логично је да су након погибије враћени да се покопају у свом родном крају, но није коректно да их се уврштава у ту бројку од 3000 страдалих срба око Сребренице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

11.07.2017 09:16

Зене у црном,ко то финацира, мозда Натаса К.