Земљотрес тресе Македонију

Многи грађани Охрида и туристи провели су ноћ под ведрим небом након земљотреса јачине 5,1 степени који је погодио Охридски регион, у југозападном дијелу Македоније.

Регион 04.07.2017 | 08:32
Земљотрес тресе Македонију
Представници локалне самоуправе, Института за земљотресно инжењерство из Скопља /Изис/ и Сеизмолошке опсерваторије Природно-математичког факултета у Скопљу синоћ су одржали састанак с циљем смиривања грађана, који су забринути за безбједност након серије земљотреса који потресају Охрид и околину више од двије седмице.

Током састанка истакнуто је да је земљотрес јачине око пет степени по Рихтеру очекиван у охридском сеизмолошком подручју, преносе скопски медији.

Посљедњи велики земљотрес на подручју Охрида регистрован је 1911. године и он је био јачине шест степени по Рихтеровој скали.

Стручњаци су упутили поруке да грађани не страхују, будући да су приликом градње објеката након 1964. године поштиване одредбе закона и такве грађевине могу да издрже и јаче земљотресе од јучерашњег.

Стручњаци су као разлог за земљотресе у охридском сеизмолошком подручју навели тектонске покрете земљаних плоча дугачких око 20 километара у распону између Охрида и Ресена.

Од 18. јуна, када се десио први, до данас је на охридском подручју регистровано више од 1.000 потреса.

На подручју Охрида и синоћ је регистрован слабији земљотрес, јачине 2,8 степени по Рихтеру.

Према подацима сеизмолошких служби епицентар земљотреса, који се је десио у 22.06 часова био је шест километара од Охрида.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар