Све већи одласци медицинара из РС

Болнице у Републици Српској у посљедњих годину и по напустила су укупно 193 здравствена радника, и то 21 љекар и 172 медицинске сестре и техничара.

Република Српска 03.07.2017 | 15:49
Све већи одласци медицинара из РС
Показали су то подаци прикупљени у болницама широм Српске о броју радника који су их напустили и оних које су запослили током 2017. и 2016. године.

Иако је само од почетка ове године отишло 11 љекара и 50 медицинских радника, у здравственим установама поручују да се ипак не суочавају са алармантним одливом кадрова. Већина болница запошљавала је у истом периоду и љекаре и медицинско особље, у неким случајевима и више од броја оних који су отишли. Ипак, у болницама не наводе да ли је тиме надокнађиван кадар који их је напустио или је ријеч о новим радним мјестима која су била раније предвиђена.

''Од 1. јануара до 22. јуна ове године пет љекара и 33 медицинске сестре и техничара добровољно су отишли, док су нас лани напустила четири љекара и 75 медицинских радника'', рекли су у Универзитетском клиничком центру РС.

Додају да су лани запослили 15 љекара и 93 медицинара, док ове године нису запослили ниједног љекара, али су примили 74 медицинска радника. Напомињу да им не недостаје особља и да увијек настоје да задрже и запосле професионалце.

Болницу у Источном Сарајеву ове године напустила су два медицинска техничара, а лани један љекар и три медицинска техничара.

''Ове године запослили смо два медицинска техничара, а лани једног љекара'', рекли су у овој болници.

Директор болнице у Приједору Мирко Совиљ каже да је ове године од њих отишао један медицински техничар, а лани њих девет и један љекар, док су у посљедњих годину и по запослили пет љекара и 13 медицинара.

Директор Универзитетске болнице Фоча Вељко Марић каже да су их ове године напустила два љекара која су отишла да раде у приватне установе у Горажду и Београду, као и једна медицинска сестра која је отишла у Њемачку.

''Лани нас је напустио један љекар и један медицински техничар'', рекао је Марић и додао су у 2017. и 2016. запослили 11 љекара и 36 медицинских сестара.

У болници "Свети апостол Лука" у Добоју кажу да су њихову установу ове године напустила четири љекара и пет медицинара, док је лани отишло њих 15 и један љекар.

''Прошле године запослили смо 11 љекара и 18 медицинских радника, а ове године четири љекара и 16 медицинара'', рекао је директор ове болнице Милорад Живковић.

Болнице у Требињу и Невесињу једине су које се могу похвалити тиме да их нико од љекара, а ни осталог медицинског особља, ове ни прошле године није напустио.

''Ове године запослили смо два љекара и два медицинска радника, а исти број љекара и особља запослили смо и лани'', рекли су у невесињској болници.

И директор болнице Требиње Васо Мијановић каже да није било радника који су их напустили ове и прошле године, али да су у поменутом периоду запослили пет љекара и двије медицинске сестре.

Предсједник Струковног синдиката медицинских техничара и бабица РС Ранко Палачковић каже да љекари из јавних болница првенствено одлазе у приватне установе, али и у иностранство, док медицинске сестре и техничари махом траже послове у Њемачкој.

''Плаћенији послови су најчешћи узрок одлазака из јавних болница. У приватним клиникама љекари добијају плате по договору и у складу са својом професионалношћу, док у Њемачкој медицинари могу зарадити и три пута више него овдје'', истакао је Палачковић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

није тако

03.07.2017 14:00

Видите да узимају нове квалитетније младе људе тако да је број увјек ок и све стима замјена материјала старо за ново а док кад це то бити тако е то је вец питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.07.2017 14:14

Само се тесите :) Одлазе доктори са искуством а примамо са бироа приправнике који се до сада нигде нису могли запослити. То је за тебе успех?

Name

Ре није тако

03.07.2017 21:56

Велико слово, зарез, тачка? Говори о теби, а тиме и о коментару.

Name

ннн

03.07.2017 14:04

Како то, није истина, Предсједник је рекао да је овдје боље, Њемачки окупатор није добар осим за Мерцедесе ( као и за Тита) све душмани. Угледате се на Милета, нигдје није боље, овдје се зарађује ( одн. краде) најбоље, зато два пута размислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

03.07.2017 19:58

Хаха ... Код тих окупатора ја радим и морам се позалити ево нема лосих услова, нема мобинга, нема да мислис дал це плата, нема надмених сефова, нема странацки неподобности, нема лазних подметања, нема ниста негативно сем рада хахаха... Зато одлазимо код окупатора. Морам реци да смо ми неодговорни прије свега према себи а поготово према другима, гурацемо балкански инат нема везе сто је тотални крах. Ја сам одлуцно рекао не и не а ко год зели само гурај и не посустај хахахах

Name

ннн

04.07.2017 07:07

Али предсједник Додик је рекао да је нама овдје врх врхова, предсједник Додик је мудар и рационалан политичар, који води умјерену политику богацења народа и РС, па предсједник Додик је рекао да је нама овдје најбоље а да смо ми размазени и да нецемо да радимо, предсједник Додик има подрску 113%, предсједник Додик је заслузан сто нам је будзет стабилан, сто имамо и суфицит, ако предсједеник Додик казе да смо ми најнапреднији на свијету и најбогатији- па ко смо ми да сумњамо? Ста це нам мисљење и мозак, не дајБозе да размисљамо поред предсједника Додика, који је успут мудар и рационалан и промисљен политичар??

Name

мали дзими

04.07.2017 22:39

Црвени боте ннн под хитно иди код психијатра да се лијецис није смијесно и сто јаца доза то боље за тебе. и јос несто медицинско особље у РС имају најмање плате у регијону.

Name

пелцер224

03.07.2017 15:01

Ста има везе сто одлазе хе хе Па цим је мање становника у РС мање нам треба и медицинског кадра, наставника итд, И да нам треба толики број људи који одлази, толико људи заврси сколовање за годину дана по приватним здравственим установама, тако да нема фрке никакве :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

03.07.2017 15:38

Ја сам отишао на боље... а памтим какви су лоши студенти били Богданић и Дјајић тако да вама никада неће бити боље. Сви смо им се смијали а сада дошло вријеме да се они смију.

Name

Најбољи су

03.07.2017 15:54

Нема него да наси свезнајуци политицари преузму улогу доктора.Они знају ста је психијатрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

03.07.2017 16:56

СВЕ ЈЕ ТО ПОЛИТИКА ОВЕ ВЛАСТИ. БИВШИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА ШКРБИЋ ЈЕ УЗЕО СИЛНЕ ПАРЕ НА ФАЛШ ЛИЈЕКОВИМА ТРУЈУЋИ ДЈЕЦУ И НАРОД. САДА ПОНОВО УЗИМА ПАРЕ НА МЕД. ФАКУЛТЕТУ ПРОДАЈУЋИ ДИПЛОМЕ И ЗА УПИС НА МЕДИЦИНУ, А ВЈЕРОВАТНО УЗИМА ПАРЕ И ОД ЊЕМАЧКЕ ШТО ИМ ПРОДАЈЕ КАДАР ИЗ РС. НАРАВНО ДА ТО НЕ БИ МОГАО БЕЗ ПОДРШКЕ СВОГ КУМА КОЈИ ОД СВЕГА ИМА ПРОЦЕНАТ. ЈОШ МАЛО И НЕЋЕМО ИМАТИ НИШТА А ТО ЈЕ И ЊИХОВ ЦИЉ. ПОБЈЕЋЕ НЕГДЈЕ НА СИГУРНО НПР М.КАРЛО А ТИ ГЛУПИ НАРОДЕ И ДАЉЕ НАСЈЕДАЈ НА ЊИХОВЕ ПРИЧЕ О ПАТРИОТИЗМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Жућо

03.07.2017 17:49

Свака част, издајник уз помоћ петоколонаша Вујковића! Уништише медицински факултет!

Name

Драганче

03.07.2017 20:36

Само гас одавде, нисте луди робовати овој багри!

ОДГОВОРИТЕ