Протест малинара у Зеници

Малинари са подручја општине Зеница данас су мирном вожњом улицама града указали на проблеме с којима се сусрећу те изразили незадовољство откупном цијеном малина од 1,50 КМ по килограму.

Босна и Херцеговина 02.07.2017 | 14:20
Протест малинара у Зеници
Неколико десетина малинара данас је протестном вожњом исказало незадовољство због откупне цијене малине додајући да су њихови трошкови много већи у односу на откупну цијену која им се нуди као могућа гарантна.

Представник малинара Зеничко-добојског кантона Адмир Дурмо је изјавио да је откупна цијена од 1 КМ увредљива и смијешна, а да цијена од 1,50 КМ није довољна ни за покривање трошкова.

"Ово је мјера упозорења којом показујемо наше незадовољство. Покушат ћемо у Травнику пронаћи рјешење, а ако не нађемо рјешење кренут ћемо према владама, а вјероватно ће након тога бити бојкот хладњача и обустава извоза", изјавио је Дурмо.

Он је додао да откупљивачи због прошлогодишње више цијене малине, овогодишњом нижом цијеном желе направити компромис. Цијена малине на парцели уз све трошкове, према ријечима произвођача малина Махир Опарића, износи око 2,05 КМ те је мишљења да је цијена од 1,50 КМ увредљива.

"Прошле године је цијена била од 3 до 3,60 КМ зависно од сорте малине, и то је само показатељ да малинари у БиХ могу бити сложни и поправити ову цијену. Ово је мирна вожња гдје ћемо властима и откупљивачима дати до знања да не могу радити што желе", казао је Опарић.

Један од првих произвођача малина на подручју Зенице је Нисвет Чамџић из Обреноваца који има четири дунума малина.

Незадовољан цијеном, данас је истресао малине на цесту те позвао чланове Предсједништва БиХ да дођу побрати малине за 2 КМ.

"Нека дођу побрати моје малине ја ћу им дати 2 КМ по килограму. Држава нас је навела да засадимо малине, а сада нам треба десет година након малина да бисмо користили поново земљу и то је наша прва штета. Због свега овог што нам раде, позивам све малинаре да уништимо наше малињаке и онда корист нећемо имати ни ми, ни откупљивачи ни држава", поручио је Чамџић.

Малинари су дио малина данас уништили, а дио су подијелили грађанима који су им дали подршку током данашње протестне вожње.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драгутин

02.07.2017 12:43

Ето видимо данас на овом примеру како бошњаци поступају са својима у БиХ?Јел то та боља будућност за грађане бошњаке данас,а шта им је Алија и СДА обећавала 1992-ге,само да изађу из СФРЈ да ће мед и млеко да им тече у БиХ.Ево бошњаци и сами видите ваљда већ једном докле су вас довели ваши из СДА?А са нама Србима у СФРЈ сте живели ко Аге Сарајлије.Е моји бошњаци дал ћете се икад опаметити?Кукаћете ви за СФРЈ и проклињаћете дан што сте пуцали и терали војску ЈНА из касарни...Докле вас доведоше ваши?А не тако давно вам је Алија нудио давне 1992-ге за скупштинском говорницом убеђујући вас да напустите СФРЈ и изађете на реферндум о независности БиХ и да ћете тако решити све ваше проблеме бошњаци??? Јел то тај обећани РАЈ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2017 13:05

Није то бас тако једноставно, Драгутине. И ја залим за Титовом Југославијом гдје је било мјеста за све, а нисам био за Слободанову Југославију, у кјојој је југословенској армији претходница била Арканова српска добровољацка гарда. Све од зла оца од горе матере.

Name

@Драгутин

02.07.2017 13:05

Битно је да твој АВ АВ АВ откупљује малине по Њемачким цијенама, целих 80 динара (1.30КМ)! Дјецу лијечите СМС порукама на 3030, док вам у сред Београда свира роза Кинеска фонтана од 1.8 милиона Еура (плаћена 200.000). Поклопи се Драгутине по ушима, од вас су и Црногорци побјегли!

Name

ре драгутин

02.07.2017 13:28

Хоцес да казес да је у вас у РС рај? Е мој Драгутине, отвори оци и погледај да смо у оба ентитета у истој ситуацији. Јос мало па це вама у РС владати кинези.

Name

ре

02.07.2017 14:24

Ово је добар пример борбе против откупљиваца и дрзавних лопова. То је доказ да у Федерацији људи воде борбе против криминалаца а гдје РС нигдје, овдје цвета ал отимацина.

Name

Гаге

03.07.2017 00:27

Ни време ни место да се говори о нацији вец о застити домаце производње болна је цињеница да у сусједној дрзави се продаје малина на граме и то двеста грама је малине у суседној дрзави у маркету скупље него у босни килограм но народе мој свих религија и нација док се неујединимо политицаре несменимо нецемо осјетит боље у босни имамо ресора имамо снагу само је да нас мало политицари пусте и уместо сто нам мрзњу пласирају боље је да нам привредну грану дизу а не униставају

Name

Звекиц амир

02.07.2017 13:21

Свака ти цаст јаби зелио да се малина врати назад из хладњаца сто су нам узели на лоповски нацин и даје проспемо у босну хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

02.07.2017 14:23

НАРОД У ФБИХ БАРЕМ ИМА МАЛО ХРАБРОСТИ ДА ПОКАЖЕ ШТА МИСЛИ. МИ У РС СМО КОЛЕКТИВНО МАЗОХИСТИ, А ПУНО ЈЕ ГОРА СИТУАЦИЈА КОД НАС. Е БРАЋО БОРЦИ ИМА ЛИ ВАС ЈОШ, НЕМОЈМО ЧЕКАТИ ОВОГ ПОСЛУШНИКА САВИЧИЋА ДА НАС ПОВЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

02.07.2017 18:34

Каква је то дрзава која не мозе то мало сиротиње да откупи. Људи би били задовољни и са тим да раде али да се макар наде нека нормална цијена. И нек иде народ било гдје друго кад политицаре ниста не интересује.

Name

Драган

03.07.2017 06:54

Погледај слике како се жене Курда боре...а ми само испијамо кафе и кукамо једни другима.