РС кредите тражи код Кинеза

Комбинација кинеско-руских кредитних средстава, у коме су већинска кинеска, замијениће досадашња кредитна задужења у Републици Српској, ексклузивно сазнаје магазин Фактор од извора блиских министру финансија Зорану Тегелтији. Ову идеју о реструктурирању дуга изнио је предсједник РС Милорад Додик на отварању 'Јахорина економског форума', крајем априла.

Република Српска 01.07.2017 | 16:18
РС кредите тражи код Кинеза
Према званичним подацима, РС је тренутно дужна око шест милијарди марака. У овој години предвиђено је враћање 862 милиона, а само у наредној години та обавеза ће се попети на чак 927 милиона марака.

- Власти у РС планирају да до краја августа реструктурирају дуг. Одмах након тога у буџету ће бити око 500 милиона марака суфицита - устврдио је Додик на Јахорини.

- Разговора о смањењу кредитног терета било је и до сада, али се никада с оволиким степеном опреза није приступило том проблему – рекао је Фактору један од економских стручњака упознат са детаљима преговора.

Већину средстава обезбиједиће Банк оф Цхина по знатно повољнијим условима од кредитора из Европе.

- За неке дијелове у затварању дуга камата неће ни постојати, док ће за већи дио она бити нешто већа од зајма ММФ, али су дужина кредита и грејс период знатно повољнији од аранжмана са Међународним монетарним фондом или неким другим кредиторима из Европе. Ово је суштина разговора, који се ових дана води углавном у Србији, гдје од краја прошле године и званично постоји Банк оф Цхина - тврди саговорник Фактора.

Економски аналитичари такође су сагласни да је посљедњи тренутак да се нешто уради по питању нагомиланог дуга.

- У сваком случају то је једна озбиљна активност, јер је неодрживо платити идуће године милијарду марака на име дуга који је акумулиран и који ће стићи на наплату. Задатак Министарства финансија је да нађе финансијску конструкцију која би омогућила смањивање притисака на буџет, јер то онда значи да неће бити средстава осим за плате и кредит и сви ће остати без онога што је предвиђено да добију у оквиру једне календарске године - каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Интерес Кине на Балкану је приближавање највећим свјетским тржиштима и будући аранжман може се подвести само под тај контекст. Иза кинеског новца не стоји било каква завјера условљена империјалним или неким другим претензијама већ је ријеч о класичном профиту који ће се њима вратити након што се испуне одређене претпоставке.

Стварање услова подразумијева улагање у изградњу инфраструктуре у полу-периферији земаља које се налазе у непосредном комшилуку тржишта Европске уније и извоз природних ресурса служећи се том истом инфраструктуром.

Срећа Републике Српске је што се налази на путу свиле који Кина намјерава да оживи. Нови пут свиле изискује кинеске инвестиције у инфраструктуру која им је потребна за бржи пласман роба на тржиште ЕУ, а гради се примарно широко разграната мрежа жељезничких путева и логистичких центара.

Веза са Кином иде преко Босфора, Турске, Ирана  и централне Азије и она мора бити бржа, а то значи да се умјесто садашњих просјечних 35 дана бродским контејнерима роба на тржиште допреми теретним возовима за десетак дана.

Због тога Кина улаже у инфраструктуру која повезује двије земље или која води главним путевима неке земље, док мало интереса показује за улагање у инфраструктуру у унутрашњости, у путеве који служе само локалном становништву.

Један од класичних примјера је заинтересованост инвеститора из Кине за ауто-пут Бањалука-Приједор-Нови Град-граница за Хрватском.

Кина је спремна да у инфраструктуру Балкана већ уложити око 100 милијарди долара, примјењујући стратегију са којом су већ остварили значајан успјех у Јужној Америци; кроз инфраструктуру извоз кинеске робе на то тржиште повећан је 20 пута.

Модел је да заинтересоване Владе за инфраструктуру подижу велике кредите код кинеских банака, а извођачи радова на значајним пројектима су кинеске компаније заступљене до 60 одсто, а домаћи подизвођачи око 40 одсто. Жиранти локалним инвеститорима за кредите код кинеских банака су такође владе, те тако локални инвеститори улазе у однос кинеског финансијског и грађевинског капитала.

Како наднице у Кини расту, тако је разлика у цијени радне снаге у земљама Балкана и у Кини све мања, а додатно се компензује уколико је цијена транспорта све нижа. Стога, улагање у изградњу инфраструктуре која омогућава скраћивање путовања робе са истока на запад дугорочно посматрано има економско објашњење. Могућност компензације - плаћати нешто вишу цијену рада у балканским земљама у замјену за нижу цијену транспорта од тих земаља до ЕУ.

(Фактор магазин)

 

 

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Згоњо

01.07.2017 14:39

Да није мозда Драган Васиљевиц из Фармланд-а главни преговарац??? Ако јесте онда це то бити и прије договореног рока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

01.07.2017 15:18

ЉУДИ ЈА СЕ ЈАКО БОЈИМ ОВИХ НАШИХ НОВИХ ПРИЈАТЕЉА КИНЕЗА. ОНИ НИСУ ЕВРОПЉАНИ, НЕМА ОСЈЕЋАЈА КОД ЊИХ - ОНИ НЕ ВОЛЕ ЖИВОТ, ОНИ САМО РАДЕ ДО СМРТИ. НЕМА ИМ НИ ЈЕДНОГ ГРОБА ОВДЕ... А ТОЛИКИ СУ УМРЛИ ОВДЕ У ЗАДЊИХ 10 ГОДИНА. БОЈИМ СЕ, БОЈИМ СЕ, БОЈИМ СЕ... СА ОВИМ НАШИМ ЗАПАДЊАЦИМА СМО РАТОВАЛИ И СА ТУРЦИМА СМО РАТОВАЛИ, МОЛО СМО ПОБЈЕЂИВАЛИ МИ, А МАЛО ОНИ И СВЕ ЈЕ БИЛО ОК... АЛИ КИНЕЗИ, БОЈИМ СЕ ЗА НАШУ ДЈЕЦУ !!!

Name

Дрт

01.07.2017 22:01

Какав пут свиле то је пут пропасти. Невјероватно је да влада има тако глуп приступ. Кинези од таквог кредита оцекују да им грлис ципеле, уз енормну зараду на каматама зеле јос да будемо њихови тркаци према ЕУ економији ал несхватамо ми да то није могуце самим уласком у ЕУ игра се по ЕУ правилима и отпада та финта а до уласка у ЕУ ми ниста њима немоземо продати без стандарда ЕУ. Па схватал влада да економска сила као Турска нема приступа ЕУ трзисту и да им недају управо због јацине у ЕУ Тако да оваква сарадња нас води у пропаст а Кинезе оградзује камата. Ово је дефинитивно највеца глупост владе угусице нас Кинези уз помоц Зељке И Милета

Name

Драган

02.07.2017 07:54

А с њим и тзв директори фармланда Топаловиц,Дјукиц,Сандара,Згоњанин....имају искуства у криминалу,мозда опељусе и Кинезе...сво Лијевце зна за те лопове једино не зна Милина полиција и Мектицева сипа

Name

Игор

01.07.2017 14:47

Смијали смо се Томи кад је рекао доцице зути људи . Хахахаха Доцице они стварно али ја их не цекао Бога ми . У њиховој култури обицни радник само ради и има за ризу . Слицно је и у РС само је намирница друга , хљеб и паризер. Све у свему пропаст , колонија били колонија остали . Мали феудални посјед , главни феудалац је Миле , подијелио је феуде и сад це сви заједно под кинеску и руску капу. Народу је свеједно он ионако дзабе ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2017 15:16

Па нису одвели Кинези у томе правцу Хонг Конг од када су им га вратили.А и није тако ни на Таиwан-у.Прицас напамет и то 100%.

Name

Игор За РЕ

01.07.2017 15:27

Јесте прицам напамет а ти знас како је радити у кинеској фабрици или руднику. Нека Кинези иду назад у Јапан одакле су досли а ти цекај да ти они направе Тајван и Хонг Конг хахахахахахаха...

Name

премијер

01.07.2017 14:53

Е мој народе...схватићеш једног дана, да Република Српска неће имати ни своје шуме, воде, жељезницу, струју, путеве, болнице...све ће се продати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

П материна

02.07.2017 06:37

Схватио да смо пукли, да имамо мафијашку власт...и средјујем папире за одлазак...ко да буде роб овим мафиозама?

Name

Е МОЈ ПРЕДСЕДНИЦЕ ВРЕМЕ ЈЕ.............

01.07.2017 15:02

ДОБИ ЦЕС КРЕДИТ ОД КИНЕЗА ПРЕДСЕДНИЦЕ СТО БИ РЕКО СЛОБО МАЛО МОРГЕН,ТИ СИ ПОД САНКЦИЈАМА САД. СТО ЗНАЦИ И РС, ЈЕ ДИО ТЕ КАЗНЕ МОЗДА ЈЕ РС ЗА ТЕБЕ КОЛАТЕРАЛНА СТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

се*оња

01.07.2017 15:04

Далеко смо ми догурали. Не бих да погледам испод себе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.07.2017 15:35

А Руске паре неце да додју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

01.07.2017 15:48

Зивио Предсједник Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали дзими

01.07.2017 20:33

Опет бот ннн, твој баја нека зиви а ми сви цемо да поцркамо због њега,досада је задузио праунуцад.

Name

Qw

01.07.2017 21:17

Чим се помиње кредит папиц сазивају форум да утврде цијену.ТРЕБАЦЕ И РУСКИ ВЕЛИКИ И МАЛИ

Name

02.07.2017 06:00

СТО НИСТЕ ГОВОРИЛИ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ КАДА НИЈЕ БИЛО МАЛОГ И ВЕЛИКОГ РУСКОГ КРЕДИТА, ПА ОНОГ АМЕРИЦКОГ ВЈЕРУЈЕМ ДА ОВИ ИЗ ФИНАНСИЈА, КУМОВИ И ОСТАЛИ ПРОБИСВЈЕТИ НЕЦЕ ОДМАРАТИ ВЕЦ ЦЕ ПРАВИТИ СКАНДИНАВКУ ОКО ПРОСИРЕЊА И ПОВЕЦАЊА БРОЈА СТАМБЕНИХ ЈЕДИНИЦА.ОД АСФАЛТА СЕ НЕ ЗИВИ, СТО СЕ ЗОВУ АУТО ПУТЕВИ И ЈЕСУ НЕМА САОБРАЦАЈНОГ КАПАЦИТЕТА.ВУК ХАМОВИЦ ЦЕ СЕ ПОЈАВИТИ СА НОВИМ ПРОЈЕКТОМ ЗА СТРУЈУ.ЦРНА НАМ МАЈКА СТА СВЕ МАСТАМО.

Name

Ре ннн

02.07.2017 09:57

Ти си или лично Миле или син Игор...можда и она што је скривала поглед од фото-апарата на аеродрому.

Name

Опет Различито

02.07.2017 08:06

Срби ће пожутити од кинеза,а Бошњаци потамнити од арапа.У суштини и једни и други бит ће је.... сранке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

02.07.2017 08:30

А гдје ови не траже кредит нема из које земље не траже још само нису почели тражити од афричких земаља а како је кренуло и како нико не даје ни марке и то ћемо ускоро гледати

ОДГОВОРИТЕ